ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX maandgrafiek 290515

 • Het is vandaag niet alleen de laatste beurdag van de week, maar ook de laatste van de maand. Ik begin daarom met de maandgrafiek, ga dan door naar de weekgrafiek en pak vervolgens de gebruikelijke volgorde op.

 • Vorige maand zagen we een inverted hammer ontstaan bij het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 703,2 - 195 rond 509,1, Het was een potentieel toppatroon, maar moest nog wel bevestigd worden als zodanig, Dat is niet gebeurd, want er volgde een groene candle. Dit wil zeggen dat de top van vorige maand niet noodzakelijkerwijs het hoogste punt blijft dat wordt bereikt.

AEX weekgrafiek 290515

 • De weekcandle was negatief, er staat mogelijk een lagere top in de weekgrafiek. Dit wil zeggen dat we ondanks het uitblijven van bevestiging van de inverted hammer in de maandgrafiek toch met topvorming te maken zouden kunnen krijgen. De ontwikkeling van de komende week zal ons moeten leren of dit het geval is.

 • Het hoogste punt van de week was 504,8. Wordt dat niveau doorbroken dan volgt toch nog een stijging naar de top rond 510,6 of wellicht hoger. 

 • Goed ziet het er op dit moment met een laatste candle die overeenkomst vertoont met een dark cloud cover echter niet uit, met dat gegeven gaan we naar de daggrafiek.

AEX daggrafiek 290515

 • In deze grafiek ontstond vorige week dinsdag een omgekeerd hoofd en schouders patroon, waarvan de stippellijn rond 495,2 de neklijn was. Het slot van vandaag lag onder deze neklijn, waardoor het bodempatroon ongeldig is geworden. Het is een verzwakking van het beeld, net als de laatste candle in de weekgrafiek een verzwakking is.

AEX daggrafiek BB 290515

 • De middellijn van de Bollinger Bands zou echter steun kunnen vormen. Het si dus te vroeg om uit de voorgaande grafieken de conclusie te trekken dat een daling op handen is. Die daling kan er wel komen, maar er al van uit gaan kan nog niet.

AEX uurgrafiek 290515

 • Om doelen te hebben voor het geval een vervolg naar beneden tot stand komt heb ik Fibonacci lijnen geplaatst in de uurgrafiek. Mogelijke doelen zijn het 61,8% niveau van de stijging 484,3 - 504,8 rond 492,1 en drie Fibonacci niveaus van de stijging 469,8 - 504,8 rond 491,4, 487,3 of 483,2. De bodem rond 484,3 is eveneens een mogelijk doel.

AEX kwartiergrafiek 290515

 • Richtpunten naar boven kan ik nog niet geven, dat kan ik pas doen als er een bodem staat. Pas dan immers kan ik met Fibonacci lijnen aan het werk. Stijgt de index aanstaande maandag dan vindt u in mijn updates de mogelijke doelen annex weerstandsniveaus. 
 • De grens 495,2 kan ik al wel noemen als mogelijke barrière, nu we daaronder teruggekeerd zijn kan die lijn eventueel opnieuw weerstand op gaan leveren.

Resumerend: 

Vorige maand zagen we in de maandgrafiek een inverted hammer bij het 61,8% niveau 509,1, wat wees op een eventuele top. De candle moest echter nog bevestigd worden. Die bevestiging bleef uit, waardoor niet met zekerheid gezegd kan worden dat we het hoogste punt hebben bereikt. De candle in de weekgrafiek en het ongeldig geworden bodempatroon in de daggrafiek beloven echter niet veel goeds. Het zijn zaken die aangeven dat we met een vervolg naar beneden rekening moeten houden. Mogelijke doelen daarvoor zagen we in de uurgrafiek, dat zijn 492,1, 491,4, 487,3, 484,3 of 483,2. Dit eerste lijstje zullen we aan de hand van het koersverloop van volgende week overigens moeten gaan verfijnen of na nieuwe gegevens eventueel aan moeten passen. Omdat de candle van vandaag boven de middellijn van de Bollinger Bands lag mogen we een herstel nochtans niet uitsluiten. Gaat de index omhoog dan kan de stippellijn rond 495,2 eventueel weerstand vormen. Er zijn dan uiteraard ook Fibonacci niveaus die een sta-in-de-weg kunnen zijn, maar die ik kan ik bij het ontbreken van een bodem in de kwartiergrafiek nog niet bepalen. Dat komt dus in mijn updates aan de orde mocht er inderdaad een herstel tot stand komen.

En dan nog dit...

Niet alleen wij hebben te maken met een ongeldig geworden omgekeerd hoofd en schouders patroon, onze oosterburen hebben dat ook.

 • Het Duitse koersverloop is zeer bijzonder. Allereerst ontstond in de laatste week van april een hoofd en schouders patroon. Dat toppatroon werd vorige week dinsdag ongeldig door een terugkeer boven de neklijn. Tegelijkertijd werd de vlag c-c' afgemaakt, een patroon dat aangaf dat de markt het voornemen had om een voortzetting naar boven tot stand te brengen. Het omgekeerd hoofd en schouders patroon dat daarbij binnen de vlag ontstond wees daar ook op. Dat laatste patroon is nu echter ongeldig geworden en de beweging van vandaag past al evenmin bij de vlag. Het technische beeld is dus verzwakt. Ik waak desalniettemin voor het trekken van een conclusie. Komt er immers een hogere bodem boven die op 11168 tot ontwiikkeling dan kan er toch nog een stijging worden gerealiseerd. Een kentering is het pas bij een daling onder deze bodem. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 29 mei 2015, 18.59u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

29 mei 09.15u: Potentieel toppatroon bij niveau 503

29 mei 10.00u: AEX heeft daling ingezet vanaf 503

29 mei 11.00u: Hammer gevormd in de uurgrafiek

Euro bij 61,8% niveau (analyse voor valutaplaza)

29 mei 12.00u: AEX aangekomen bij 76,4% niveau

29 mei 14.00u: Bodem ontstaan rond 76,4% niveau

29 mei 15.00u: AEX terug bij 76,4% Fibonacci grens

29 mei 16.00u: Vlag ontstaan in de kwartiergrafiek

29 mei 17.00u: Verder gedaald naar cruciale 495,2

 

Agenda van maandag 25 mei t/m vrijdag 29 mei 2015

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven