ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 150515

  • De markt is uit alle macht aan het proberen een bodem te bewerkstelligen, dat is het beeld dat ik krijg als ik naar de laatste twee candles kijk. De voorlaatste is een hammer en dat is een potentieel bodempatroon. De laatste is een doji en dat wijst op twijfel. Het lichaam van deze candle bevindt zich bovendien vrij ver aan de bovenkant ervan, wat het de betekenis van een hammer geeft. Twee hammers achter elkaar geven aan dat er wordt geprobeerd een bodem te maken, maar geven ook een beeld van krampachtigheid aan. Het verloopt moeizaam. De komende week moet blijken of de markt alsnog een beweging omhoog op weet te zetten vanaf deze twee candles of stopt met deze poging daartoe. 

AEX daggrafiek 150515

  • De AEX kwam vandaag boven de grens 493,4 die ik de voorgaande dagen besprak, maar geraakte niet noemenswaard boven de top rond 495,2 van vorige week. We hebben nu twee toppen bij dat niveau. Zou de grens alsnog doorbroken worden dan betekent dat een voortzetting naar boven, naar de toppen rond 510,6 of wellicht hoger.

  • Geraakt de aandelenindex daarentegen onder het laagste punt van gisteren rond 481,1 dan houdt dat verzwakking in. Dat is daarom een punt waar ik op let in het geval er zich een daling ontwikkelt.

  • Dat er zich een daling kan ontwikkelen blijkt uit de volgende grafiek.

AEX daggrafiek BB 150515

  • De candle van vandaag is een inverted hammer die door de middellijn van de Bollinger Bands prikt. Het slot lag er echter onder, waardoor de lijn intact gebleven is als weerstandslijn. Dit kan in principe uitlopen op een daling.

AEX uurgrafiek 150515

  • De uurgrafiek toont ons evenwel een bodem bij een 38,2% Fibonacci niveau en dat wil zeggen dat de mogelijkheid van een hervatting naar boven aanwezig is. Zou dit leiden tot een doorbraak door het hoogste punt 495,4 van vandaag dan gaat de graadmeter naar de stippellijn rond 499,3 (een voormalig steunniveau) of hoger (510,6 uit de daggrafiek).

  • Bij een eventuele daling onder het laagste punt van de dag 489,1 kan er nog steun zijn bij 488,3 of 486,6, daaronder bij 481,1.

AEX kwartiergrafiek 150515

  • De laatste rij candles heeft de vorm van een vlag, maar de bovenkant ervan is jammer genoeg niet goed te tekenen. Dat neemt niet weg dat de markt vooralsnog niet veel positiefs verwacht van het vervolg. Dat kan aanstaande maandag door invloeden van elders uiteraard anders zijn, dat zullen we af moeten wachten.

Resumerend: 

In de weekgrafiek zien we een moeizaam verlopende poging om tot de ontwikkeling van een bodem te komen, erg succesvol is die poging nog niet. Worden de toppen rond 495,2 en 495,4 echter doorbroken dan zal dat beter verlopen, want dat zou een vervolg naar 499,3, 510,6 of hoger inhouden. De bodem bij het 38,2% niveau in de uurgrafiek geeft aan dat een stijging mogelijk is. De inverted hammer bij de middellijn in de Bollinger Bands echter vertelt ons het tegenovergestelde, namelijk dat we rekening moeten houden met een daling. Geraakt de index onder het laagste punt 489,1 van deze dag dan kan er nog steun zijn rond 488,3 of 486,6, dat zagen we in de uurgrafiek. Daaronder zou een daling naar 481,1 aannemelijk worden. Een eventuele daling onder 481,1 zou in het licht van de bodem die daar gisteren in de daggrafiek ontstond verzwakking betekenen.

En dan nog dit...

Gisteren werd het hoogste slot aller tijden gerealiseerd in de S&P500, een lijn die voorheen als weerstandslijn fungeerde werd met een slotstand doorbroken.

  • Het was de Amerikaanse markt tot nog toe niet gelukt om de S&P500 boven de stippellijn net onder 2120 te doen sluiten, maar gisterenavond lukte dat wel. Vandaag verloopt het minder soepel. De markt heeft te maken met een nieuw teken van een vertragende Amerikaanse economie, namelijk een sterk tegenvallend consumentenvertrouwen. Er wordt desalniettemin geprobeerd de beweging naar boven te behouden, want er lag vandaag tot nog toe meerdere keren steun in de buurt van de gisteren doorbroken lijn. De vraag vanavond is of het rentebeleid van de FED beleggers voldoende grond geeft om het toenemend aantal tegenvallende berichten te blijven negeren, dat houdt immers een keer op. Op die vraag moet de Amerikaanse markt met het koersverloop vanavond het antwoord geven. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 15 mei 2015, 19.15u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

15 mei 09.15u: AEX staat bij de top van gisteren

15 mei 10.00u: Poging om bodempatroon te maken

15 mei 11.00u: Hoofd en schouders patroon AEX

15 mei 12.00u: Top bij 61,8% Fibonacci niveau 495,1

15 mei 14.00u: Steun gevonden rond 494 punten

15 mei 15.00u: Fibonacci niveau weer niet gebroken

15 mei 16.00u: Vanmorgen gevormd patroon ongeldig

Onze munt bij weerstandsgebied (analyse valutaplaza)

15 mei 17.00u: Poging om een bodem neer te zetten

 

Agenda van maandag 11 mei t/m vrijdag 15 mei 2015

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven