ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 190615

  • De AEX brak deze week tot twee keer toe naar beneden uit de dalende rechthoekige driehoek g-g'. Het slot lag er echter binnen, zoals u aan het lichaam (het brede deel) van de deze week gevormde candle ziet. De driehoek is dus nog niet afgerond als toppatroon, waardoor een voortzetting naar boven nog steeds mogelijk is. Het is een patroon waarop normaliter een daling volgt, maar de valse uitbraak van deze week maakt dit deze keer onzeker. 

AEX daggrafiek 190615

  • De koersontwikkeling bij de onderkant van de driehoek g-g' heeft de vorm gekregen van een omgekeerde driehoek, een driehoek dus waarvan de lijnen uit elkaar lopen. Dit is gewoonlijk een omkeerpatroon. Er ging een daling gaan vooraf, een uitbraak aan de bovenzijde is dus de meest aannemelijke toekomstige ontwikkeling. De AEX kan dan in theorie naar lijn g', die dan ook nog doorbroken zou kunnen worden.

  • Uitzonderingen zijn er echter altijd, je kunt pas reageren op een patroon zodra het afgerond is met een uitbraak. Het is dus raadzaam te checken of er een uitbraak aan de onderzijde van de omgekeerde driehoek j-j' komt. De AEX gaat dan namelijk naar het 50% Fibonacci niveau rond 458,4, het 61,8% niveau rond 446,1 of naar het koersdoel 430 van de driehoek g-g'. De Fibonacci niveaus zijn potentiŽle steunniveaus.

AEX daggrafiek BB 190615

  • De trend in de Bollinger Bands is nog steeds naar beneden gericht, dat blijft zo zolang de index onder de middellijn staat. De AEX kan op grond hiervan theoretisch dus verder dalen.

AEX uurgrafiek 190615

  • In de uurgrafiek vraag ik uw aandacht voor Fibonacci lijnen over de daling van 11 naar 18 juni. Het hoogste punt van vandaag lag bij het 61,8% niveau. Een top bij een 61,8% niveau kan uitlopen op een vervolg naar beneden, ik bepaal direct bij de kwartiergrafiek de mogelijke steunniveaus. 

  • Een eventuele stijging boven het 61,8% niveau rond 479,8 maakt een terugkeer naar het 100% niveau rond 489,3 of hoger daarentegen waarschijnlijk. uiteraard zou dan wel lijn j' doorbroken moeten worden.

AEX kwartiergrafiek 190615

  • De kwartiergrafiek laat ons een nog niet met een uitbraak afgeronde vlag zien. Het patroon is ondergeschikt aan koersontwikkelingen elders na ons slot en eventuele berichten in het weekend. Het geeft desalniettemin enige zorg aan in de markt, omdat het normaliter met een vervolg naar beneden zal worden bekroond.
  • Steun kan er naar beneden zijn bij alle stippellijnen in de grafiek, Fibonacci lijnen en stippellijnen die eerder een rol hebben gespeeld. Het gaat om 474, 472,2, 470,4, 469,8, 468,6 en 466,7.

Resumerend: 

De uitbraak van deze week uit de dalende rechthoekige driehoek g-g' in de weekgrafiek is een valse uitbraak geworden. In theorie is hierdoor een vervolg naar boven mogelijk. Bij de onderkant van de driehoek g-g' zagen we in de daggrafiek de omgekeerde driehoek j-j'. Dit patroon komt maar zelden voor en staat te boek als omkeerpatroon. Het wijst dus op een stijging, die er daadwerkelijk komt als er een uitbraak naar boven uit dat patroon tot stand komt. De AEX gaat dan richting lijn g' en zou daar dan ook eventueel naar boven doorheen kunnen breken. Een uitbraak naar beneden uit de driehoek j-j' zou een daling naar 458,4, 446,1 of wellicht 430 geven. Voor de korte termijn hebben we te maken met een top bij het 61,8% niveau rond 479,8 in de uurgrafiek. Wordt dit doorbroken dan kan de graadmeter naar 489,3 of hoger, mits lijn j' dan doorbroken wordt. Bij een daling kan er steun liggen rond 474, 472,2, 470,4, 469,8, 468,6 of 466,7. Het wordt dan kijken wat de graadmeter doet in verhouding tot de onderkant van de driehoek j-j' om te beoordelen of er dan al dan niet een vervolg naar beneden komt.

En dan nog dit...

Vanaf maandag ben ik drie weken vrij, een paar weken geen beurs of grafieken voor mij. Het is wel goed om er een paar weken uit te zijn. Ik bespeur bij mezelf namelijk een toenemende ergernis over het onvermogen van Europese 'leiders' om af te rekenen met het probleem Tsipras. U heeft dat vast wel begrepen uit mijn updates. Als het over het maximum vermogen van stofzuigers, het gebruik van gloeilampen of soortgelijke 'problemen' gaat weet men in Brussel wel te beslissen. Zodra het echter moeilijker wordt, denk bijvoorbeeld ook aan het vluchtelingenprobleem, dan geeft men niet thuis. De ontwikkelingen rond Griekenland beÔnvloeden het koersverloop van indices in een dusdanige mate dat het uitoefenen van mijn vak als technisch analist er op momenten praktisch ondoenlijk door wordt. Ik hoop dan ook dat men Tsipras terechtwijst, al ben ik ook wel bang dat er toegegeven gaat worden. Het compromis is immers heilig bij mensen die geen visie hebben. Hoe dan ook, ik hoop dat er een oplossing komt waardoor het schrijven van een analyse geen worsteling meer is zoals nu, maar weer heerlijk is om voor u te mogen doen. Met die opmerking zeg ik u gedag, ik zie u graag op maandag 13 juli terug. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 19 jun 2015, 19.25u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

19 jun 09.15u: AEX snelt omhoog in eerste kwartier

19 jun 10.00u: Index was even boven recente top

19 jun 11.15u: Absurde koersontwikkeling in de markt

19 jun 12.00u: AEX staat nu bijna bij 480 punten

19 jun 14.00u: Beursindex gedaald na Duitse expiratie

Euro staat bij dalende lijn (analyse voor valutaplaza)

19 jun 15.00u: Graadmeter is niet verder gestegen

ASML: Weerstand ondervonden bij 261,8% niveau

19 jun 16.00u: Hoofd en schouders patroon AEX

19 jun 17.00u: Beurs gaat met stevige winst sluiten

 

Agenda van maandag 15 jun t/m vrijdag 19 jun 2015

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven