ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX maandgrafiek 310715

 • Laten we de handel in aandelen maar afschaffen en ons geheel richten op indices, dat is wat ik vanmiddag dacht bij het zien van de ontwikkeling waarover ik mijn laatste update van vanmiddag schreef. Aan indices hebben we als ik naar het koersverloop van de afgelopen dagen kijk tenslotte genoeg. De loop van de beurzen is geheel door tactiek gedreven. In de VS zijn het de S&P500 futures waarmee de boel vakkundig wordt bestuurd, er kan daar geen hoofd en schouders patroon of ander toppatroon meer ontstaan. Kijkt u naar de kwartiergrafiek van deze futures dan zult u zien dat er vier op rij zijn afgewend. Het is structureel. In Duitsland gebeurt met de DAX futures precies hetzelfde, ook daar is plots kooplust op momenten dat je het technisch niet zou verwachten. Ook in ons land kan men er wat van. Hier werd vanmiddag met gerichte aankopen op de index een klein hoofd en schouders patroon in onze index ongeldig gemaakt. De aandelen bewegen als onderliggende waarde mee, vandaar mijn opmerking om de aandelenhandel maar af te schaffen. Hier en daar zie je uiteraard wel verschuivingen in de aandelenkoersen ten opzichte van de index, zoals gisteren bij Royal Dutch Shell. Het overgrote deel van de koersontwikkelingen wordt echter gemaakt met derivaten, rechtstreeks handelend op de indices. De aandelen gaan naar het gewicht dat zij hebben automatisch mee. Het is een zorgwekkende ontwikkeling, die het analyseren van het beursverloop bovendien zo af en toe zo goed als onmogelijk maakt. Er wordt immers direct gestuurd op de markt onwelgevallige situaties in de grafieken. Ik hoop maar dat hier snel een eind aan komt, want zo is het als ik heel eerlijk ben geen werken.

 • De candle van vorige maand was een potentieel toppatroon, in theorie althans. Er is deze keer echter niets gekomen van eventuele topvorming, want de candle van de afgelopen maand is deze maand geheel teruggedraaid. De markt wil de index verder naar boven hebben, dat is duidelijk. De barriŤre die daarvoor moet worden genomen is die rond 510,6, die een fractie boven het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 703,2 - 195 rond 509,1 ligt. Worden deze grenzen 509,1 en 510,6 blijvend uitgenomen dan ligt de weg naar de top rond 564 open.

 • Het laagste punt van deze maand lag rond 454,9. Het hoeft geen betoog dat een eventuele daling onder dat niveau een negatieve ontwikkeling zou zijn.

AEX weekgrafiek 310715

 • In de weekgrafiek zagen we vorige week een potentieel toppatroon, namelijk een dark cloud cover. Wat volgde was een stijging, waardoor de candle van vorige week niet bevestigd is als top. De graadmeter zou verder kunnen oplopen.

AEX daggrafiek 310715

 • In de daggrafiek staan Fibonacci lijnen over de daling 506,1 - 480,8. Rond 496,4 vinden we het 61,8% Fibonacci niveau, dat hebben we vandaag bereikt. Het gaat om een potentieel weerstandsniveau, een grens waar in principe een top kan ontstaan. We kunnen komende maandag gaan kijken of hier wellicht topvorming plaatsvindt. 

 • Een doorbraak daarentegen zou een stijging naar de stippellijn rond 504,8 of wellicht hoger (506,1, 509,1 of 510,6) waarschijnlijk maken.

AEX daggrafiek BB 310715

 • In de Bollinger Bands zien we veel ruimte naar boven. De AEX staat namelijk nog een heel eind onder de bovenste lijn, het natuurlijke doel bij een beeld als dit. De ontwikkeling blijft positief zolang de beursindex boven de middellijn noteert, een potentiŽle steunlijn.

AEX uurgrafiek 310715

 • Breekt de AEX aanstaande maandag door het al bij de daggrafiek besproken 61,8% niveau 496,4 dat u ook in deze grafiek ziet en door de top rond 496,6 dan is lijn q het eerste doel dat ik hanteer. De grenzen 504,8 en 506,1 zijn eventuele vervolgdoelen.

 • Komende maandag let ik eveneens op het koersverloop ten opzichte van de grens 491,8, waarom ziet u hieronder.

AEX kwartiergrafiek 310715

 • Een daling onder de stippellijn rond 491,8 zou de vorming van een toppatroon opleveren, al durf ik daar bij de huidige beursstemming haast niet meer over te schrijven. Ik doe het desalniettemin toch, bij een daling onder 498,1 zou namelijk een hoofd en schouders patroon afgemaakt worden. Het koersdoel van het toppatroon zou uitkomen rond 487. Het zou de ultieme beloning zijn voor de partijen die vandaag in het laatste deel van de middag kochten en zo een kleiner hoofd en schouders patroon met doel 490 doelmatig ongeldig maakten. Die actie zou hen dan immers alsnog op een verlies komen te staan. Het gap van gisteren tussen 490,4 en 491,4 dat gisteren doelgericht met een vloertje onder de AEX werd opengehouden zou alsnog gesloten worden, wat technisch een normale ontwikkeling zou zijn die al plaats had moeten vinden.

Resumerend: 

De Amsterdamse markt heeft een tijd achter de rug waarin in de maand- en weekgrafiek potentiŽle topvorming werd afgewend. In beide grafieken is na vandaag een voortzetting naar boven in principe mogelijk. Weerstand kan er nog zijn bij het vandaag bereikte 61,8% niveau 496,4 in de daggrafiek, dat is een niveau waar in principe een top kan ontstaan. Laten we komende maandag dus kijken of er eventueel een daling volgt. Geraakt de AEX onder 491,8 dan ontstaat in de kwartiergrafiek een hoofd en schouders patroon met als doel 487. Het gap van gisteren tussen 490,4 en 491,4 wordt dan alsnog gesloten, iets dat al had moeten gebeuren. Breekt de beursindex daarentegen door de top 496,6 van vandaag dan kiest de markt voor een vervolg naar boven. Mogelijke doelen zijn dan lijn q in uur- en kwartiergrafiek en eventueel de grenzen 506,1, 509,1 of 510,6. Zou de markt kans zien de marktgraadmeter blijvend boven 510,6 te krijgen dan ligt zoals we in de maandgrafiek zagen de weg naar 564 open. Ik kan niet voorzien voor welke optie de markt kiest, maar het is wel duidelijk dat er voorshands op een voortzetting naar boven wordt aangestuurd.

En dan nog dit...

Net als in de AEX wordt er ook in de CAC40 aangestuurd op een voortzetting naar boven. Het is desalniettemin de vraag of die voortzetting er ook daadwerkelijk komt. We gaan naar de daggrafiek van de Franse index.

 • De laatste vier candles in de CAC40 vormen samen een nog niet met een uitbraak afgeronde vlag. Wordt het patroon afgemaakt met een uitbraak aan de onderzijde dan komt er een vervolg naar beneden. Gisteren zagen we ook al een vlag in de daggrafiek van de DAX, een patroon dat net als dat hierboven nog niet is afgerond. Technisch gezien moet het vreemd lopen wil het aanstaande maandag in deze markten niet van een daling komen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 31 jul 2015, 19.21u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

31 jul 09.15u: Top van gisteren direct doorbroken

31 jul 10.00u: Potentieel toppatroon bij 61,8% grens

31 jul 11.00u: Patroon uurgrafiek werd niet bevestigd

31 jul 12.00u: Gedaald naar potentieel steunniveau

Euro zwak, maar nog geen beslissing (valutaplaza)

31 jul 14.00u: AEX opgeveerd vanaf steun 493,3

31 jul 15.00u: Het vervolg is nog niet duidelijk

31 jul 16.00u: Hoofd en schouders patroon is af

31 jul 17.00u: Extra gekocht bij neklijn van patroon

 

Agenda van maandag 27 jul t/m vrijdag 31 jul 2015

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven