ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 230115

  • ECB-voorzitter Draghi heeft de markten deze week vleugels gegeven. De AEX sloot deze week 5% boven het slot van vorige week. Zowel lijn t als het 50% Fibonacci niveau rond 449 werden uitgenomen. Bij het laatste wil ik een opmerking plaatsen. Het gaat om het 50% niveau van de daling 703,2 - 195, een lange termijn Fibonacci niveau. Het is van belang dat dit niveau ook aan het einde van de maand en het einde van het kwartaal wordt doorbroken. Pas dan kun je namelijk officieel over een doorbraak spreken en wordt het 61,8% niveau rond 509 het volgende koersdoel. De AEX-index moet om te beginnen dus volgende week boven 449 blijven, dat kunnen we gaan controleren. Vooralsnog staat er echter een doorbraak.

AEX daggrafiek 230115

  • Die doorbraak kwam vanmorgen met een gap tot stand. Gaps worden meestal gesloten, wat vanuit deze grafiek gezien wil zeggen dat we rekening moeten houden met een terugkeer naar het hoogste punt van gisteren 449,1 of lager. Dat zou meteen spanning brengen omtrent het koersverloop ten opzichte van de doorbroken grens.

AEX daggrafiek BB 230115

  • Op grond van de situatie in de Bollinger Bands grafiek ging ik vandaag uit van een daling. Dit bleek een totaal verkeerde inschatting, al bij de opening. Voor aanstaande maandag ga ik desondanks wederom uit van lagere standen. De candle van vandaag staat namelijk in zijn geheel boven de banden en het is het vijfde slot op rij boven deze indicator. Dit zal normaliter absoluut in een terugkeer binnen de banden resulteren, dus in een daling.

  • De versnelling naar boven is een extra reden voor mij om te veronderstellen dat de graadmeter komende maandag daalt. De versnelling is te zien aan de nu vrijwel recht naar boven lopende bovenste lijn van de indicator. Een dergelijke acceleratie kan niets anders zijn dan de voorloper van een daling.  

AEX uurgrafiek 230115

  • De markt stuurt evenwel aan op een vervolg naar boven, dat is bijzonder. Er is namelijk een vlag in wording in de uurgrafiek, het patroon v-v'. Een uitbraak naar boven betekent een vervolg van de opmars van de beursgraadmeter, een uitbraak naar beneden daarentegen zou de vlag onbruikbaar maken en een correctie op het laatste deel van de stijging geven.

AEX kwartiergrafiek 230115

  • Speciale aandacht vraag ik u voor de candles die tijdens de lunchpauze zijn ontstaan. Deze rij groene candles, ongeveer even groot en keurig op een steunlijn, wijst op computergestuurde aankopen. Hier werden orders zorgvuldig uitgesmeerd over de tijd ingelegd, waarbij op een gehaaide wijze gebruik werd gemaakt van het verhoudingsgewijs lage volume in deze uren. De beurs werd kunstmatig opgeblazen. Hoelang dit nog goed gaat weet ik niet. Met aandelenhandel heeft het niets meer te maken als een index op deze wijze in een rustige fase van de handelsdag met netjes gespreide orders naar boven wordt gebracht. De onderliggende aandelen bewogen mee. Waar is de tijd dat een index de resultante was van de aandelenkoersen in die index vertegenwoordigd. Tegenwoordig wordt er zoals deze onnatuurlijke reeks aantoont rechtstreeks op de beursindex gestuurd, wat we op een zeker moment in de toekomst met een enorme daling zullen moeten bezuren. Ik zit er bovenop.
  • Tot slot nog een opmerking over het gap van vanmorgen. We braken daarmee naar boven uit het kanaal q-r, waarmee het als een breakaway gap kan worden gekwalificeerd. Het wordt dus niet noodzakelijkerwijs gesloten, want dergelijke gaps blijven nog wel eens open.

Resumerend: 

De AEX sloot deze week door toedoen van ECB-voorzitter Draghi en zijn geldmachine 5% boven het slot van vorige week. De beursindex brak vandaag zelfs door het 50% niveau van de daling 703,2 - 195 rond 449. Dit houdt in theorie een voortzetting naar het 61,8% niveau van die daling rond 509 in. De marktindex dient dan wel boven 449 te blijven en zowel op 30 januari aanstaande als op 31 maart boven 449 te sluiten, opdat er in de maand- en kwartaalgrafiek eveneens doorbraken worden gerealiseerd. Omdat je bij Fibonacci niveaus nog wel eens een zogenaamde overshoot krijgt is het zaak dit in eerste instantie volgende week en vervolgens eventueel in februari en maart te controleren. De doorbraak zou verloren gaan bij een terugkeer onder 449. Ik ga voor komende maandag uit van een daling, dus dat kan nog spannend worden. Ik hoop overigens maar dat ik er niet nog een keer naast zit zoals vandaag . De markt gaat in elk geval uit van een voortzetting naar boven, zoals we zagen aan de nog niet afgeronde vlag v-v'. Die voortzetting komt tot stand bij een uitbraak naar boven, maar gaat niet door in het geval van een uitbraak naar beneden.

En dan nog dit...

Aan onze hogere opening ging een ongebruikelijk koersverloop in de Verenigde Staten vooraf. De S&P500 brak naar boven uit een patroon dat de index normaal gesproken aan de onderkant had moeten verlaten.

  • De S&P500 brak gisteren naar boven uit het patroon c-c', waardoor dat onbruikbaar werd als vlag. Er had ter afronding ervan namelijk een uitbraak naar beneden moeten volgen in plaats van een uitbraak naar boven. Deze ongewone ontwikkeling zorgde voor hogere standen in Azië, waarna ook de Europese beurzen vervolgens hoger openden. Weerstand lag en ligt er rond 2065. Blijft deze weerstand intact dan kan het alsnog van een daling komen. Een slot boven 2065 echter maakt van een gang naar de top rond 2094 of hoger de meest waarschijnlijke ontwikkeling. Nu maar zien wat het verloop ten opzichte van 2065 wordt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 23 jan 2015, 19.37u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

23 jan 09.15u: Hoger na stijgingen in VS en Azië

23 jan 10.00u: Beurs naar winst van 1,2% gesneld

23 jan 11.00u: Na opmars direct voor steun gezorgd

Altice: Stijgende trend in de grafieken van dit fonds

23 jan 12.00u: Hanging man en top in de uurgrafiek

23 jan 14.00u: De beurs wordt nu echt opgeblazen

23 jan 15.00u: AEX iets gedaald door druk vanuit VS

23 jan 16.00u: Tweede bodem bij 61,8% niveau

23 jan 17.00u: Markt heeft nog steeds kracht in zich

 

Agenda van maandag 19 jan t/m vrijdag 23 jan 2015

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven