ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 160115

  • We hebben een sterke beursweek achter de rug, een week waarin de AEX-index 4,2% steeg. Of het nu aan de expiratie van vandaag, de dalende euro of de geldverruiming ligt waartoe ECB-voorzitter Draghi aanstaande donderdag naar men veronderstelt over gaat, de aandelenmarkt lag er sterk bij. De top 432,2 van vorig jaar november is doorbroken en voor de korte termijn hebben we alleen nog lijn t als potentiŽle weerstandslijn. Mocht die lijn doorbroken worden dan ligt de weg naar het niet in de grafiek zichtbare 50% Fibonacci niveau van de daling 703,2 - 195 rond 449 open. Zolang lijn t niet doorbroken is kan de vervolgbeweging er echter een naar beneden zijn.

AEX daggrafiek 160115

  • Komende maandag let ik in ieder geval op de koersontwikkeling ten opzichte van lijn t. Die lijn vinden we die dag rond 434,2. Wordt de lijn doorbroken dan controleer ik of we erboven blijven, dan noodzakelijk voor een opwaartse voortzetting. Blijven we onder de lijn dan ga ik op zoek naar mogelijke steunniveaus, in verband met de correctie op de opmars van deze week die we dan ingaan.

  • Het wordt aanstaande maandag overigens een dag met laag volume. De Amerikaanse markten zijn namelijk dicht vanwege Martin Luther King dag. Bij laag volume gaat onze AEX over het algemeen omhoog, dus het wordt nog spannend aangaande lijn t.

AEX daggrafiek BB 160115

  • Het slot van de dag lag bij de bovenste lijn van de Bollinger Bands. Dit is een potentiŽle weerstandslijn en maakt een daling komende maandag tot de meest waarschijnlijke ontwikkeling.

AEX uurgrafiek 160115

  • Lijn n die ik in de uurgrafiek heb getekend kan maandag in eerste instantie als handvat dienen om vast te stellen of de beweging naar boven intact blijft. De korte trend is positief zolang we boven deze lijn koersen met onze aandelenmarktgraadmeter, terwijl een eventuele daling een correctie op de stijging van de afgelopen twee dagen zou inluiden.

AEX kwartiergrafiek 160115

  • Frappant is dat er vanmiddag in onze markt na de grote stijgingen van gisteren en vandaag (respectievelijk 1,7% en 1,8%) geen winst werd genomen. De drie kleine rode candles die vanaf 17.00u zijn ontstaan geven slechts minieme verkoopdruk aan. Het Damrak zet dus geheel in op een voortzetting naar boven.

Resumerend: 

Het Damrak heeft met een stijging van 4,2% een sterke week achter de rug. Uit het ontbreken van winstnemingen aan het einde van de dag blijkt dat men in de markt aanneemt dat het niet bij deze terreinwinst zal blijven. Het is desalniettemin de vraag of de AEX maandag stijgt. De beursgraadmeter heeft de bovenste lijn van de Bollinger Bands in de daggrafiek bereikt en dat is een potentiŽle weerstandslijn waar een top kan worden gevormd. Zou de index toch verder oplopen dan vinden we rond 434,2 de belangrijke weerstandslijn t uit de dag- en weekgrafiek, een lijn waarvan ik zolang het tegendeel niet bewezen is voor de veiligheid aanneem dat hij niet doorbroken wordt. Wat onzekerheid brengt is het lage volume aanstaande maandag. Onze markt gebruikt dergelijke dagen over het algemeen om winst te realiseren, want dat is als er weinig handel is makkelijk te bewerkstelligen. Mocht lijn t wel doorbroken worden dan controleer ik of we boven deze lijn blijven. Wordt de lijn blijvend uitgenomen dan kunnen we immers uit gaan van een vervolg naar 449, dat is een belangrijk gegeven. Voor de korte termijn kunnen we lijn n in de uur- en kwartiergrafiek gebruiken om vast te stellen of de korte trend naar boven gericht blijft. Een eventuele daling onder deze lijn zou een correctie op de stijging van de afgelopen dagen aankondigen.

En dan nog dit...

Iedere woensdag schrijf ik in opdracht van valutaplaza.nl een analyse van de bewegingen van de euro ten opzichte van de dollar. In de analyse Groot toppatroon euro/dollar die ik afgelopen woensdag schreef constateerde ik dat er in de kwartaalgrafiek sprake was van de vorming van een enorm toppatroon en in de daggrafiek van een dalend trendkanaal. Bij dit trendkanaal heeft zich vandaag een interessante ontwikkeling voorgedaan, waarover ik het vanavond wil hebben.

  • De dag is nog niet om en het beeld kan dus nog veranderen, maar tot dusverre staat er een uitbraak naar beneden uit het dalend kanaal e-e' in de grafiek van de euro tegen de dollar. Partijen in de valutamarkt hebben met deze uitbraak gekozen voor een versnelling van de al aanwezige daling. Hier kan uiteraard een scherper naar beneden gerichte trend uit voortkomen. Een neerwaartse uitbraak uit een dalend trendkanaal wil echter niet altijd zeggen dat de daling wordt voortgezet. Soms is de uitbraak juist een voorbode voor een omkeer en komt er niet lang na de uitbraak een omkeer tot stand. Als maar genoeg spelers in de markt denken dat een voortzetting naar beneden de enig mogelijke ontwikkeling is gaat die ontwikkeling soms juist niet door. Het koersverloop van begin volgende week wordt vanuit deze optiek interessant, want dan weten we of de versnelling aanhoudt of daarentegen de vooraankondiging van een omkeer was. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 16 jan 2015, 18.51u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

16 jan 09.15u: Stijging na lagere opening van AEX

16 jan 10.00u: Poging om index omhoog te krijgen

16 jan 11.00u: Dubbele top ontstaan rond 426,6

16 jan 12.00u: Meerdere malen steun rond 424,9

16 jan 14.00u: Doorbraak door dubbele top 426,6

16 jan 15.00u: Beursgraadmeter op naar 430 punten

16 jan 16.00u: Top 2014 bereikt tijdens expiratie

16 jan 17.00u: AEX bijna bij een belangrijke lijn

 

Agenda van maandag 12 jan t/m vrijdag 16 jan 2015

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven