ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX maandgrafiek 300115

 • De eerste beursmaand van 2015 is afgelopen en dat wil zeggen dat we in vergelijking met andere vrijdagen een grafiek extra te bespreken hebben, namelijk de maandgrafiek. Ik behandel maar liefst zes AEX grafieken. Ik vertel het u bij voorbaat, u kunt nu nog afhaken .

 • De AEX-index brak vorige week naar boven door het 50% Fibonacci niveau van de daling 703,2 - 195, de magenta stippellijn die u rond 449,1 ziet in de grafiek. Ik vertelde u toen dat de graadmeter vandaag boven dit niveau zou moeten sluiten, om zo ook in de maandgrafiek een doorbraak tot stand te brengen en op termijn door te kunnen naar 509, het 61,8% niveau. Er is een slot boven die grens, op 450,4, maar overtuigen doet het niet. Kopende partijen moesten er gisteren en vandaag flink aan trekken om de marktgraadmeter de maand boven 449,1 te laten eindigen. Dat zal ik u bij de kwartiergrafiek laten zien. Afijn, het maandslot boven 449,1 staat er. De volgende fase is dat er aan het einde van het kwartaal eveneens een slotstand boven het niveau tot stand dient te komen. De index zal in februari en maart boven 449,1 moeten blijven, zodat ook in de kwartaalgrafiek een doorbraak tot stand komt. Dat zal niet meevallen als ik zie hoe moeizaam het deze week verliep. Laten we om te beginnen volgende week gaan kijken wat de aandelengraadmeter doet ten opzichte van de belangrijke grens.

AEX weekgrafiek 300115

 • Nu staan we er in elk geval boven, ondanks een lichte daling deze week. Het niveau fungeert als steunniveau en volgende week ga ik zoals ik u vertelde kijken of de aandelenmarktgraadmeter boven het niveau blijft.

AEX daggrafiek 300115

 • Hoewel er vandaag een daling tot stand kwam is een voortzetting naar boven technisch gezien wonderlijk genoeg nog steeds mogelijk. U ziet dit aan het patroon dat bestaat uit de lijnen d en d', een potentiŽle vlag. Wordt een uitbraak aan de bovenkant tot stand gebracht dan wil dat zeggen dat de markt kiest voor een voortzetting naar boven. Komt het daarentegen van een uitbraak aan de onderzijde dan verliest het patroon zijn nut en corrigeert onze AEX verder. De lijnen d en d' vinden we aanstaande maandag op respectievelijk 445,3 en 453,3.

AEX daggrafiek BB 300115

 • Net als gisteren is ook vandaag in de daggrafiek met Bollinger Bands nog alles mogelijk. Een stijging, een daling, een zijwaartse beweging, alles past als vervolg op de huidige stand. We gaan vlug verder naar de volgende grafiek, nog twee te gaan .

AEX uurgrafiek 300115

 • Steun lag er deze week bij het 50% Fibonacci niveau van de stijging 435,8 - 459,4. Dat niveau ligt rond 447,6 en de bodem rond 447,8, het verschil is verwaarloosbaar. Dit opent de deur naar boven.

 • Zou er een daling onder 447,8 en 447,6 volgen dan is het 61,8% niveau het volgende niveau waar we ons op kunnen richten. Dit ligt rond 444,9.

 • Uw speciale aandacht vraag ik voor het koersverloop onder de stippellijn op 454,4, dat we hieronder wat nauwkeuriger gaan bekijken.

AEX kwartiergrafiek 300115

 • Kijkt u naar het koersverloop onder de stippellijn rond 454,4 dan ziet u een potentieel omgekeerd hoofd en schouders patroon. Dit zou afgerond worden bij een doorbraak door 454,4 en de top rond 454,7 en een koersdoel van ongeveer 460,8 geven. De bodems genummerd 1 en 3 zouden de schouders worden van dit patroon, bodem 2 het hoofd. Om de index naar dat doel te laten gaan zou uiteraard wel een doorbraak door de top rond 459,4 nodig zijn.
 • De koersontwikkeling boven de stippellijn rond 449,9 heeft daarentegen de vorm van een potentieel hoofd en schouders patroon. Dit zou afgerond worden bij een daling onder de stippellijn en het laagste punt 448,9 van vandaag. De toppen 4 en 6 zouden de schouders zijn en top 5 het hoofd. Het koersdoel zou rond 445,1 uitkomen, wel zouden we rond 447,8 nog uit moeten kijken voor eventuele steun. Interessant is dat dit doel en het 61,8% niveau uit de uurgrafiek dicht bij elkaar liggen. Ik richt me bij een daling onder 448,9 dus op 444,9 en controleer dat de AEX door de twee grenzen 447,8 en 447,6 uit de uurgrafiek zakt.
 • Tot slot nog een opmerking over het niveau 449,1 waar ik bij de maandgrafiek over sprak, dan is de cirkel weer rond. In deze kwartiergrafiek ziet u hoe kopers er gisteren en vandaag met hangen en wurgen in zijn geslaagd om de beursgraadmeter boven dit niveau te houden. Hier werd hard voor gevochten. In de S&P500 index vindt overigens een vergelijkbaar gevecht plaats rond de 2000 punten grens. Men weet tegenwoordig beter dan ooit waar de belangrijke grenzen liggen en er wordt specifiek gehandeld om te voorkomen dat deze niveaus naar beneden doorbroken worden. Dat maakt ook de technische analyse overigens belangrijker dan ooit, want dankzij dit vakgebied weten we waar die grenzen liggen.

Resumerend: 

Onze aandelenmarkt is er met de hakken over de sloot in geslaagd om de AEX boven het vorige week doorbroken lange termijn 50% niveau 449,1 te houden. De weg naar 509 bleef hierdoor open. De opdracht voor de maanden februari en maart is simpel. De markt zal de beursgraadmeter ook deze twee maanden boven 449,1 moeten houden, zodat in de kwartaalgrafiek eveneens een doorbraak wordt gerealiseerd. Dat wordt nog wat als het zo gaat als deze week. Kopers hebben gericht moeten handelen om een terugkeer onder het niveau te voorkomen, de vraag is of het hen blijft lukken om de index boven de grens te houden. Onze markt heeft in technische zin de deur naar boven echter open gehouden. In de daggrafiek staat een vlag, wordt die afgerond met een uitbraak naar boven (maandag boven 453,3) dan betekent dat een voortzetting van de stijgende trend. In de kwartiergrafiek zagen we een potentieel omgekeerd hoofd en schouders patroon, dat afgerond zou worden bij een stijging boven 454,4 en dan een koersdoel van 460,8 zou geven. Uiteraard zou dan wel de top rond 459,4 gepasseerd moeten worden. Tegenover dit alles staat een potentieel hoofd en schouders patroon, dat af zou zijn bij een daling onder 448,9. Mijn doel zou dan 444,9 worden, waarbij ik onderweg zou controleren dat de index door 447,8 en 447,6 zakt. Een daling onder 445,3 zou een uitbraak naar beneden uit de vlag in de daggrafiek betekenen, waarmee dat patroon geen nut meer zou hebben. Hiermee zijn de mogelijkheden met de bijbehorende doelen geschetst en kunnen we aanstaande maandag gaan kijken wat de markt er van maakt.

En dan nog dit...

De Duitsers zijn een tandje optimistischer dan wij, dat wil ik u tot slot laten zien aan de hand van de daggrafiek van de DAX.

 • U ziet de rechthoekige driehoek w-w'. Dit is een potentieel voortzettingspatroon, dat afgerond zou worden bij een uitbraak naar boven.
 • Optimisme blijkt ook uit het gap van vorige week vrijdag dat open is gebleven. Andere indices, waaronder de AEX, de CAC40 en de Eurostoxx50, kenden die dag eveneens gaps. Die zijn deze week gesloten, dat in de DAX echter niet. Duitse beleggers popelen om een vervolg naar boven te bewerkstelligen, dat is wat deze grafiek ons op dit moment vertelt. Het ontbreekt slechts aan de feitelijke stap waarmee dat vervolg wordt gerealiseerd. Nu maar zien of zij het ook waar weten te maken, dat zal volgende week blijken. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 30 jan 2015, 19.07u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

30 jan 09.15u: Een 0,3% hogere opening vanmorgen

30 jan 10.00u: De openingswinst is verloren gegaan

30 jan 11.00u: Terug bij bodem van gisterenmiddag

30 jan 12.00u: AEX gekocht na daling onder bodem

30 jan 14.00u: Aanvankelijk naar boven tijdens lunch

30 jan 15.00u: Niet veel invloed tegenvallend cijfer

30 jan 16.00u: Hoger door snelle stijging futures VS

30 jan 17.00u: Patroon kan nog afgerond worden

 

Agenda van maandag 26 jan t/m vrijdag 30 jan 2015

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven