ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 070115

  • Onze beursgraadmeter is vandaag 0,7% hoger gesloten. Het is gezien de candle die is gevormd echter nog niet zo dat over bodemvorming gesproken kan worden. De candle is door het kleine lichaam in het midden namelijk een zogenaamde doji en dus een teken van twijfel. De markt wist na een positieve opening ondanks bewegingen naar boven en beneden geen richting te kiezen ten opzichte van de opening. Het slot lag dicht bij de start van de dag, wat zorgde voor het kleine lichaam. De markt zal morgen alsnog moeten bepalen waar we heen gaan met de AEX.

AEX daggrafiek BB 070115

  • Naar boven hebben we als mogelijke weerstand met de middellijn van de Bollinger Bands van doen. Naar beneden is de onderste lijn van de indicator een potentiŽle steunlijn, daar ligt dus nog veel ruimte.

AEX uurgrafiek 070115

  • De vlag f-f ' van gisteren is overgegaan in de driehoek h-i. De driehoek is net als de vlag een voortzettingspatroon dat een aanwijzing vormt voor een voortzetting naar beneden. Het patroon is nog niet afgerond, daarvoor ontbreekt de gebruikelijke uitbraak naar beneden. Ik kijk morgen uiteraard of die uitbraak er komt. Het koersdoel van de driehoek bij een daling onder lijn h wordt ongeveer 400 punten. Steun kan er zijn rond 404,4, bij het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 389,3 - 428,3.

AEX kwartiergrafiek 070115

  • De driehoek h-i is nog niet afgerond met een uitbraak naar beneden, wat wil zeggen dat theoretisch een uitbraak naar boven nog tot de mogelijkheden behoort. Een doorbraak naar boven door lijn i zou de driehoek onbruikbaar maken, waarop de stippellijn rond 414,6 eventueel als weerstandsniveau kan fungeren. 
  • Mocht die stippellijn rond 414,6 uitgenomen worden dan kijk ik voor alle zekerheid of de lichtgrijze lijn j die ik als voorlopige lijn parallel aan lijn h heb getekend wellicht als weerstandslijn dient. Die lijn zou bij een stijging eventueel nog voor de vorming van een vlag kunnen zorgen. Een doorbraak door die lijn zou inhouden dat er geen vlag meer kan ontstaan, wat op een verder herstel zou duiden.
  • Een uitbraak aan de onderzijde van het patroon houdt een voortzetting naar beneden in, een hervatting van de aan de driehoek voorafgaande daling. Dit is de gebruikelijke ontwikkeling bij het patroon.

Resumerend: 

De winst van 0,7% van de AEX vandaag biedt vooralsnog geen zicht op een bodem. De candle in de daggrafiek drukt namelijk twijfel uit en de driehoek h-i in de uur- en kwartiergrafiek vormt een aanwijzing voor een voortzetting naar beneden. Volgt de bij dit patroon gebruikelijke uitbraak naar beneden dan betekent dat een hervatting van de aan de driehoek voorafgaande daling. Het koersdoel van de driehoek komt dan uit rond 400 punten, waarbij opgemerkt moet worden dat er steun kan liggen rond 404,4. Breekt de AEX naar boven uit het patroon h-i dan maakt dat het patroon onbruikbaar. Weerstand kan er dan zijn rond 414,6. Wordt dat niveau doorbroken dan kijk ik voor alle zekerheid of er wellicht een vlag ontstaat, die dan gevormd zou kunnen worden uit de lijnen h en j in de kwartiergrafiek. Een eventuele stijging boven lijn j zou inhouden dat er geen vlag ontstaat en duiden op een verder herstel.

En dan nog dit...

Vanavond besteed ik opnieuw aandacht aan de S&P500. want daar ligt vooralsnog de sleutel voor het koersverloop van morgen. Kopers van S&P500 futures zijn rond ons slot in de aanval gegaan en hebben een voortzetting naar boven af weten te dwingen. Zet deze ontwikkeling zich voort dan is het de vraag of wij in onze AEX de bij de driehoek in de uurgrafiek gangbare uitbraak naar beneden krijgen.

  • De stijging van vandaag betekent tot dusverre de vorming van een bodem bij het 76,4% Fibonacci niveau en de grens van 2000 punten waar ik gisterenavond over schreef. Een bodem bij een 76,4% niveau is ongewoon, maar het ronde getal 2000 heeft een uitstraling waar in de markt op gehandeld wordt. Partijen met belangen bij een voortzetting naar boven willen de S&P500 boven dit psychologisch belangrijke niveau houden. Tot nog toe slagen zij daar glansrijk in. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 7 jan 2015, 19.09u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

7 jan 09.15u: Hogere opening aandelengraadmeter

7 jan 10.00u: Vlag in ontwikkeling in kwartiergrafiek

7 jan 11.00u: Direct stijging na uitbraak uit de vlag

7 jan 12.00u: Markten zijn blij met Europese deflatie

7 jan 14.00u: Diverse mogelijkheden in de grafiek

Euro op beslissend punt (analyse voor valutaplaza)

7 jan 15.00u: Driehoek vraagt om onze aandacht

7 jan 16.00u: Aanval op bovenkant van driehoek

7 jan 17.00u: Mislukte uitbraakpoging naar boven

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven