ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 220115

  • De Europese Centrale Bank heeft in de persoon van voorzitter Mario Draghi een opkoopprogramma voor obligaties aangekondigd. Er wordt tot september 2016 elke maand voor 60 miljard euro gekocht. Hoe beleggers denken over dit programma blijkt uit de koersreactie. De AEX-index sloot met een winst van 1,5%. 

  • De beursindex bereikte met de candle van vandaag de magenta stippellijn rond 449 punten. Dit is een cruciale lijn, wat ik u aan de hand van de kwartaalgrafiek wil laten zien.

AEX kwartaalgrafiek 220115

  • De magenta stippellijn rond 449 is het 50% Fibonacci niveau van de daling 703,2 - 195. Dit is een cruciaal potentieel weerstandsniveau, een grens waar in deze grafiek zonder meer een top kan ontstaan. Theoretisch is de kans zelfs aanwezig dat we vandaag het hoogste punt van het jaar hebben bereikt en vanaf nu alleen nog maar dalen.

  • Daar staat tegenover dat een blijvende doorbraak door de grens 449 van het 61,8% niveau rond 509 het volgende doel zou maken. We hebben dus een voornaam punt in het koersverloop van de AEX bereikt, een potentieel beslissend punt.

AEX daggrafiek BB 220115

  • Na het uitstapje naar de kwartaalgrafiek keer ik terug naar de gebruikelijke volgorde, u ziet de daggrafiek met Bollinger Bands. De AEX is ruim boven de banden gesloten, het was het derde dag op rij dat de index boven de bovenste lijn van deze indicator sloot. Het brengt me tot de aanname dat we morgen een daling gaan zien, waarmee we terugkeren binnen de banden. 

  • Een terugkeer zou overigens niets veranderen aan de trendrichting. De trend is naar boven gericht en dat blijft zo zolang de beursgraadmeter boven de middellijn staat.

AEX uurgrafiek 220115

  • In de uurgrafiek ziet u het kanaal q-r getekend. Zowel de onder- als de bovenkant is door drie punten getrokken en dat maakt het tot een voor de korte termijn belangrijk kanaal. De kans dat er weerstand ligt bij de bovenkant ervan is niet denkbeeldig, die is juist groter dan de kans dat er een uitbraak naar boven komt. Niets is evenwel zeker, laat dat duidelijk zijn. Zolang het tegendeel niet bewezen is veronderstel ik op grond van deze grafiek nochtans dat we een daling in de richting van de onderkant van het kanaal krijgen.

  • Er moet uiteraard een streep door deze veronderstelling mocht de aandelengraadmeter morgen naar boven uit deze formatie breken.

AEX kwartiergrafiek 220115

  • Omdat ik rekening houd met een daling heb ik Fibonacci lijnen over de stijging 440,4 - 449 in de kwartiergrafiek gezet. Potentiële steunniveaus in het geval van een daling zijn 447 (23,6%), 445,7 (38,2%), 444,7 (50%) of 443,7 (61,8%). Steun kan er ook zijn bij lijn q en bij de stippellijnen op 442 en 440,3/440,4. Er zijn dus meer dan genoeg punten waar een daling, mocht die zich inderdaad voordoen, eventueel kan worden opgevangen.
  • Wordt het hoogste punt 449 van vandaag uitgenomen dan haal ik de lijnen uiteraard weg, want dan is het de bedoeling van de markt om de stijging voort te zetten. Daarvoor moet dan zoals we bij de uurgrafiek zagen lijn r nog wel worden doorbroken.

Resumerend: 

Hoe de aandelenmarkt denkt over de kwantitatieve verruiming die is aangekondigd is wel duidelijk. De markt beloonde het besluit met een koerswinst van 1,5%. De AEX bereikte het cruciale 50% niveau van de daling 703,2 - 195 rond 449. De beursindex staat hiermee op een mogelijk beslissend punt in het koersverloop. Wordt de grens blijvend uitgenomen dan wordt 509 het volgende lange termijn doel. Het kan echter in het slechtste geval ook zo zijn dat we vandaag het hoogste punt van het jaar hebben gezien en vanaf nu alleen nog maar dalen. Het derde slot op rij boven de Bollinger Bands en de stand bij de bovenkant van het kanaal q-r in uur- en kwartiergrafiek doen me aannemen dat het morgen van een daling komt. Gaat de marktindex inderdaad naar beneden dan kan er steun zijn rond 447, 445,7, 444,7, 443,7, lijn q, 442 of 440,3/440,4. Er zijn dus meer dan voldoende mogelijkheden tot het vormen van een bodem. Zou de index echter naar boven uit het kanaal q-r breken dan is mijn aanname dat we morgen een daling krijgen fout, want dan kiest de markt toch voor een voortzetting naar boven.

En dan nog dit...

Gisteren besprak ik als extra grafiek de daggrafiek van de Dow Jones, om reden dat er een vlag te zien was in die grafiek. Het is echter niet alleen de daggrafiek van de Dow die dit patroon bevat, ook de grafieken van de Nasdaq en de S&P500 bevatten dit patroon.

  • U ziet de vlag c-c' in deze daggrafiek van de S&P500. Het enige minpunt aan dit patroon is dat het wat lang aan het worden is, verder is er niets op aan te merken. Komt er een uitbraak naar beneden dan is de kans groot dat het om een hervatting van de neerwaartse beweging gaat. Op dit moment stijgt de S&P500 echter. Leidt dat tot een uitbraak naar boven dan gaat de bij dit patroon gebruikelijke daling niet meer door. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 22 jan 2015, 18.51u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

22 jan 09.15u: Hogere start, markt voelt zich zeker

22 jan 10.00u: Hogere bodem AEX boven de neklijn

22 jan 11.00u: Enige druk op AEX na Duitse daling

22 jan 12.00u: Rechthoek gevormd in kwartiergrafiek

22 jan 14.00u: Uitbraak naar boven en een vlag

22 jan 15.00u: ECB gaat over tot geldverruiming

22 jan 16.00u: Markt streeft nog naar een stijging

22 jan 17.00u: AEX is met kracht verder opgelopen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven