ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX maandgrafiek 270215

  • De maand februari is voorbij, voor wat de beurshandel betreft althans. De AEX is deze maand 7,4% gestegen en staat hierdoor op een winst van 14% ten opzichte van de slotstand van vorig jaar. Het is een ongehoord sterke start van 2015. De beursindex is ook nog eens op het hoogste punt van deze maand gesloten en dat is een teken dat de markt een vervolg naar boven voorziet. 

  • Komt dat vervolg er inderdaad dan hebben we in het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 703,2 - 195 rond 509 een goed koersdoel. Dat vergt nog maar een stijging van 5,2% en kan als de markt de kooplust van de eerste twee maanden ook in maart vasthoudt snel bereikt worden.

  • De voorgaande dagen besprak ik deze maandgrafiek van de AEX ook al. Ik tekende toen lijn k in de grafiek. Die lijn ziet u nog steeds, maar hij ligt wel iets hoger dan gisteren. De candle van februari heeft immers zijn definitieve vorm gekregen en dat wil zeggen dat ik de lijn blijvend op deze manier kan trekken. De vraag waar de beurs de komende maand een antwoord op moet geven is of lijn k als weerstandslijn gaat fungeren. Dat is mogelijk, maar uiteraard niet zeker. Bij een doorbraak kunnen we ons op 509 richten, dat zagen we al. Bij een daling daarentegen ontstaat het trendkanaal p-k en dienen we te gaan kijken of eventueel een daling naar de onderkant van het patroon volgt. Ik ga hier vanaf volgende week uiteraard naar kijken, daarom heb ik de lijn meegenomen naar de weekgrafiek.

AEX weekgrafiek 270215

  • Wat opvalt als je naar de candle van deze week kijkt is dat hij los staat van zijn voorgangers. Er is ruimte tussen de candle van vorige week en die van deze week, dit heet een gap. Gaps worden meestal gesloten. Dit heeft te maken met openstaande posities rond zo'n overgeslagen gebied, posities die voor potentiŽle handel en dus voor aantrekkingskracht zorgen. Dat effect is na een week echter grotendeels weg, want dan zijn de meeste posities wel aangepast. Dit houdt in dat ik niet kan zeggen of het gap nog gesloten wordt. De mogelijkheid is natuurlijk aanwezig, maar zekerheid daaromtrent is er niet. We zullen zien. Blijft lijn k de komende week intact als weerstandslijn dan kan het er nog wel van komen.

AEX daggrafiek 270215

  • Het beeld in de daggrafiek laat zich eenvoudig duiden. De stijgende trend is in ieder geval intact zolang de AEX boven lijn l koerst en daaronder is er altijd nog lijn j als mogelijke steunlijn. Het ziet er dus positief uit.

AEX daggrafiek BB 270215

  • Hetzelfde geldt voor de situatie in de daggrafiek met Bollinger Bands, ook hier ziet het er sterk uit. Index en bovenste lijn trekken samen op naar boven, kenmerkend voor een krachtige opwaartse trend. Er is in deze grafiek niets dat zegt dat deze trend beŽindigd gaat worden.

AEX uurgrafiek 270215

  • Het verloop in de uurgrafiek is eveneens een puur vertoon van kracht. Er is rond 479,9 een hogere bodem neergezet, waarna de toppen van gisteren en vanmorgen werden doorbroken. Het betekende handhaving van het patroon van hogere toppen en bodems, dus behoud van de stijgende trend. Slechts een daling onder 479,9 zou beŽindiging van deze trend geven, op het koersverloop ten opzichte van dat niveau moeten we dus letten bij een eventuele daling. 

AEX kwartiergrafiek 270215

  • Manipulatie in de slotveiling is bijna normaal geworden, zo vaak zie je het. De doorbroken top van vanmorgen werd verdedigd en de AEX werd in de veiling hoger gezet. Het is een ontwikkeling waar particulieren niet meer op konden reageren, want die mogen niet handelen in de slotveiling. Het is daarom onbehoorlijk dat Euronext bewegingen als die van vandaag toestaat. Euronext is echter een commerciŽle club en de partijen die handelen in de slotveiling zijn groot en dus goede klanten. Deze vorm van sturing zal er dus blijven, ongepast of niet. Euronext zal zijn klanten niet voor het hoofd willen stoten door sturing als deze te verbieden, dat zie ik niet gebeuren.
  • Bij de uurgrafiek schreef ik dat een eventuele daling onder 479,9 een verandering in het patroon van hogere bodems en hogere toppen zou geven en dus een verandering in het beeld zou betekenen. Dit is pas iets om op te letten als de AEX onder 483 zou komen. Dat is zoals we in de slotveiling hebben gezien immers een steunniveau dat werd verdedigd en dus maandag eventueel nogmaals als steunniveau kan dienen.

Resumerend: 

Veertien procent winst in twee maanden, dat is een ongelooflijk sterk begin van het jaar. De AEX sloot bovendien op het hoogste punt van deze twee maanden, waarmee op zijn minst de partijen die vandaag in de slotveiling handelden ons de boodschap geven dat we uit moeten gaan van een voortzetting naar boven. Komt die er inderdaad en stijgt de AEX daadwerkelijk verder dan is het 61,8% niveau in de maandgrafiek rond 509 het doel waar we naar onderweg zijn. Aandacht is benodigd voor het koersverloop ten opzichte van lijn k in de maandgrafiek. Die lijn kan eventueel de bovenkant van een trendkanaal worden, mits de beurs vanaf aanstaande maandag een daling inzet. Zou er inderdaad een daling komen dan let ik met name op de ontwikkeling van ten opzichte van de niveaus 483 en 479,9. Een daling onder het laatste niveau zou een einde maken aan het patroon van hogere toppen en bodems in de uurgrafiek en dus een potentiŽle kentering inhouden. De trend blijft evenwel positief zolang de index in de daggrafiek boven lijn j blijft.

En dan nog dit...

De candle van vandaag in de daggrafiek van onze AMX-index is opmerkelijk. Het beeld dat deze candle geeft wijkt namelijk af van dat van de candles van vandaag in andere indices.

  • De candle die vandaag is ontstaan is een zogenaamde engulfing bearish line. Het is een potentieel toppatroon, dat aanstaande maandag ter bevestiging nog wel gevolgd dient te worden door een rode candle. Komt die bevestiging dan is het een top. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 27 feb 2015, 19.05u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

27 feb 09.15u: Blik in eerste kwartier naar boven

27 feb 10.00u: Omgekeerde driehoek is nog niet af

27 feb 11.00u: Driehoek afgerond met een uitbraak

27 feb 12.00u: AEX aangekomen bij de 61,8% grens

27 feb 14.00u: Stijging en vervolgens weer daling

Munt op het 61,8% niveau (analyse valutaplaza)

27 feb 15.00u: Steun gevonden bij 76,4% niveau

27 feb 16.00u: Opnieuw een sterke stijging in AEX

27 feb 17.00u: Top 483 van vanmorgen doorbroken

 

Agenda van maandag 23 feb t/m vrijdag 27 feb 2015

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven