ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 240215

 • De bomen groeien weer tot in de hemel, zo kan ik het in de markt heersende sentiment het beste omschrijven. Het kan niet stuk. De AEX is vandaag opnieuw flink gestegen, het slot lag een procent boven dat van gisteren. Er is geen maat meer aan de kooplust van beleggers, zo lijkt het althans. Het is moeilijk te zeggen waar de huidige beweging ons gaat brengen. Als een markt eenmaal in zo'n fase als deze zit is het lastig spreken over weerstandsniveaus of weerstandslijnen, niveaus of lijnen die ik normaliter gebruik als potentiŽle doelen. Bij weerstand wordt er bovendien extra gas gegeven, dat maakt het nog moeilijker. Toch wil ik het vanavond aan de hand van de volgende grafiek, de maandgrafiek van de AEX-index, hebben over een potentiŽle weerstandslijn.

AEX maandgrafiek 240215

 • In deze grafiek heb ik lijn k getekend. De lijn loopt exact parallel aan lijn p en kan eventueel een groot trendkanaal gaan vormen met deze lijn. Dit zou gebeuren zou de beursgraadmeter deze week niet verder meer stijgen. Lijn k is dus een potentiŽle weerstandslijn, zij het dat het een lijn is die zich nog moet bewijzen. Topvorming is in ieder geval mogelijk op basis van deze situatie.

 • Zou lijn k doorbroken worden dan geeft deze grafiek ons een volgend doel, namelijk de stippellijn rond 509. Dit is het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 703,2 - 195. Zouden we dat Fibonacci niveau bereiken dan is dat een zware hindernis.

 • De laatste candle in de maandgrafiek verandert deze week nog van vorm, laat ik er dat voor alle zekerheid nog aan toevoegen. Uiteindelijk gaat die ene candle immers het koersverloop van 2 feb jongstleden tot en met 27 februari aanstaande weergeven. Komende vrijdag weten we dus pas zeker of de lijn al dan niet een sta-in-de-weg is gebleven.

 • Dat gezegd hebbende pak ik de gebruikelijke volgorde weer op en ga naar de daggrafiek met Bollinger Bands.

AEX daggrafiek BB 240215

 • De hele candle van vandaag staat boven de Bollinger Bands. Het is het vierde slot boven de banden in vijf beursdagen. Vorige maand sloot de index zes dagen achter elkaar boven de banden en dat maakt dat ik terughoudend ben met het trekken van een conclusie. Vanuit deze indicator gezien zou de index morgen moeten dalen om terug te keren binnen de banden. Die wetmatigheid ging echter vorige maand niet op en ik kan deze maand daarom niet zeggen of hij wel op zal gaan. Ik weet het niet.

AEX uurgrafiek 240215

 • In de uurgrafiek ziet u dat er de laatste tijd drie gaps zijn gevormd. Het betreft het overgeslagen gebied van vorige week woensdag, dat van gisteren en dat van vandaag. Deze drie gaps bleven alle drie open, een uitzonderlijke ontwikkeling. Gaps worden meestal gesloten, dat is een oude wet uit de technische analyse. De wetmatigheid hiervan gaat momenteel in ieder geval niet meer op, de theorie kan vooralsnog op de schop. 

 • Eťn fikse daling echter en de markt gedraagt zich weer normaal. De open gebleven gaps zijn een teken dat beleggers losgeslagen zijn. Het normale gedrag keert wel weer terug zodra er zich een robuuste correctie voordoet en men zich niet meer onoverwinnelijk waant. Onoverwinnelijk voelt het kopende deel van de markt zich op dit moment in ieder geval, dat blijkt uit het gegeven dat niet eens de tijd wordt genomen om de gaps te sluiten. 

AEX kwartiergrafiek 240215

 • Er ligt een grote verantwoordelijkheid bij de centrale banken, zij zijn het namelijk die de markten opblazen. De stijging van vanmiddag bijvoorbeeld was het gevolg van uitspraken van FED-voorzitter Yellen voor een Senaatscommissie. Zij speelt een gevaarlijk spel.
 • Morgenochtend zijn de top rond 480,6 en de bodem rond 476,9 mijn referentiepunten. Boven 480,6 gaat de markt een poging doen om de AEX in de maandgrafiek door lijn k te doen breken en zo een voortzetting naar boven af te dwingen. Onder 476,9 gaan we misschien het gap van vanmorgen nog wel sluiten met een daling naar 475,2 of lager. Wie weet, de wonderen zijn de wereld nog niet uit .

Resumerend: 

De stemming zit er goed in op de aandelenmarkt. Gaps worden niet meer gesloten, daar is de tijd op dit moment niet meer naar. Die tijd komt overigens wel weer terug. Eťn robuuste correctie waarmee het kopende deel van de markt het hoofd flink stoot is genoeg om beleggers weer met beide voeten op de grond te brengen, beleggers die nu zweven. De AEX heeft in de maandgrafiek een lijn bereikt, lijn k, die in theorie als weerstandslijn kan fungeren. Het wordt de komende drie dagen zaak te kijken of deze lijn intact blijft en er op die manier een groot stijgend trendkanaal ontstaat in deze lange termijn grafiek. Zou de lijn doorbroken worden dan gaat de graadmeter echter verder richting 509. Het hoogste punt van de dag was 480,6, dat is morgen een van mijn twee referentiepunten. Wordt dat doorbroken dan komt er een poging om de AEX door lijn k te doen breken. Het andere punt van aandacht is 476,9, daaronder bestaat er namelijk een kans dat het gap van vanmorgen alsnog gesloten wordt met een daling naar 475,2 of lager.

En dan nog dit...

Er zou deze maand een belangrijke stap kunnen worden gezet in de maandgrafiek van de Eurostoxx50, die stap (waarvoor de aanzet al is gemaakt) bespreek ik vanavond.

 • De Eurostoxx50 is door het 61,8% Fibonacci niveau van de daling uit de jaren 2007 - 2009 gebroken. Dit niveau ligt rond 3500. Hier telt de komende drie handelsdagen nu maar ťťn vraag, namelijk of de Eurostoxx50 boven 3500 blijft. Als dat het geval is en de index sluit aanstaande vrijdag de maand boven deze grens, dan wordt aan een belangrijke voorwaarde voor een voortzetting naar boven voldaan. De aanzet daartoe is er. De komende dagen wordt het zien of beleggers doorpakken en ervoor zorgen dat de doorbraak behouden blijft. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 24 feb 2015, 19.18u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

24 feb 09.15u: Opnieuw een gap in de grafiek

24 feb 10.00u: Stemming zit er goed in op de beurs

24 feb 11.00u: Nu drie toppen rond 477,7 in AEX

24 feb 12.00u: Steun gevonden in AEX rond 476,9

24 feb 14.00u: Beursindex onder 477,7 blijven liggen

24 feb 15.00u: Nauwelijks nog beweging in de index

24 feb 16.00u: Vervelende beursdag tot dusverre

24 feb 17.00u: Kooplust is nog wat aangewakkerd

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven