ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 230215

  • Beleggers zijn zeer optimistisch gestemd. Dit was vorige week al duidelijk en is vandaag nog eens bevestigd. De AEX sloot 1,14% boven het slot van afgelopen vrijdag, er werd goed gekocht. Het vaststellen van een doel is geen sinecure. Het eerste weerstandsniveau ligt nog ver weg, dat is het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 703,2 - 195 rond 509. Hoewel de markt de indruk werd daar het liefst morgen al aan te komen is dat een grens die me te ver weg ligt om me al op te richten. 

  • In de maandgrafiek zou er eventueel een groot stijgend kanaal kunnen ontstaan, namelijk als de AEX-index naar ongeveer 481 en niet hoger zou gaan. Zolang de index oploopt gebruik ik die waarde dan ook maar als richtpunt.

  • De candle van vandaag staat afgescheiden van de voorgaande candles. Er is een gap tussen 469,9 en 472,5. Gaps worden meestal gesloten, daarom ga ik ervan uit dat de AEX binnenkort, morgen of overmorgen, terugkeert naar 469,9.

  • Komt er inderdaad een daling dan kan lijn j eventueel fungeren als steunlijn.

AEX daggrafiek BB 230215

  • De hele candle van vandaag staat boven de Bollinger Bands. Normaliter zou ik daarom rekening houden met een daling, want de AEX moet terugkeren binnen de banden. Vorige maand echter sloot de beursgraadmeter zes dagen achter elkaar boven de banden en dat maakt me wat terughoudender. Ik weet niet hoe betrouwbaar ik deze indicator bij het huidige uitbundige marktgedrag moet zien. Ik laat dit gereedschap maar even voor wat het is.

AEX uurgrafiek 230215

  • Het slot van de dag was tevens het hoogste punt dat werd bereikt. De zelfverzekerdheid waarmee het kopende deel van de markt te werk gaat is erg groot. Griekenland bijvoorbeeld laat beleggers geheel koud, de markt is er gezien het koersverloop honderd procent van overtuigd dat er een oplossing komt. Dit is overigens ook te zien aan de Griekse rente, want die is vandaag gedaald. Zouden de besprekingen met Griekenland alsnog vastlopen dan ben ik erg benieuwd hoe de aandelenmarkt daar vervolgens op reageert. Nu is succes ingeprijsd, geen mislukking.

  • Zou de aandelengraadmeter morgen verder stijgen dan richt ik me op grond van deze grafiek eerst op 476,2. Het gap van vanmorgen blijft dan namelijk open en wordt een runaway gap. Dat staat over het algemeen halverwege een beweging en zo kom ik aan 476,2.

  • Gaat de beursindex naar beneden dan neem ik aan dat het gap van vandaag gesloten gaat worden met een daling naar 469,9 of wellicht lager. Stappen in het gap worden daadwerkelijk gezet bij een daling onder 472,5.

AEX kwartiergrafiek 230215

  • In de kwartiergrafiek ziet u dat het grote partijen zijn die het sentiment maken. Er werd namelijk tijdens de slotveiling gekocht en net daarvoor. Men benutte de veiling maar weer eens om een doorbraak te forceren. Van deze manipulatie tijdens de slotveiling heb ik mijn buik overigens zo langzamerhand wel vol, maar iedereen vindt het kennelijk normaal en het zal dus wel niet veranderen. 

Resumerend: 

Beleggers zijn momenteel zeer positief ingesteld, zoals we vandaag nogmaals gedemonstreerd hebben gezien. De AEX sloot niet alleen 1,14% hoger, maar door een sterk slotakkoord ook op het hoogste punt van de dag. De markt gaat uit van een voortzetting naar boven. Mogelijke doelen zou het inderdaad van die voortzetting naar boven komen zijn 476,2 uit de uurgrafiek of de waarde 481 die ik bij de daggrafiek besprak. Gaat de index omlaag dan neem ik aan dat het gap van vandaag gesloten wordt met een daling naar 469,9 of lager. Het gap zou namelijk morgen of overmorgen alsnog gesloten moeten worden, daar ga ik althans van uit. De AEX gaat daadwerkelijk het gap in bij een daling onder het laagste punt 472,5 van vandaag. Lijn j in de daggrafiek kan bij een eventuele daling als steunlijn fungeren.

En dan nog dit...

Kunnen we divergentie tussen een index en een indicator bij die index nog vertrouwen en gebruiken als indicatie voor topvorming, dat is wat we deze week aan de hand van het koersverloop van de Nasdaq gaan leren.

  • Terwijl de Nasdaq in de weekgrafiek voortdurend hogere toppen neerzette, zijn in de onder de grafiek getekende relative strength index (RSI) voortdurend lagere toppen ontstaan. U ziet dit aan de dalende zwarte lijn in de indicator. De stijgende trend van de Nasdaq hield desalniettemin aan, iets dat niet strookt met de theorie. De RSI bevestigt het koersverloop van de Nasdaq sinds januari 2014 niet meer en dat wil zeggen dat er theoretisch een kentering in de stijgende trend zou moeten komen. Die is tot dusverre echter uitgebleven. De RSI heeft nu wederom de zwarte lijn bereikt. Dit wil zeggen dat de index mogelijk weerstand gaat ontmoeten en dus eventueel niet de weg naar lijn v' afmaakt. De Nasdaq zou theoretisch niet veel verder meer moeten stijgen. Zekerheid is er vanwege de lange divergentie evenwel niet. Loopt de Nasdaq door naar boven dan gaat de RSI mee. Zou de indicator dan door de dalende lijn en de laatste top uit november 2014 breken dan is de divergentie weg en moet vervolgens tot de niet erg betrouwbare begrippen worden gerekend. Komt er nu daarentegen een top dan blijft het bruikbaar, wel zou er dan zo langzamerhand ook een einde moeten komen aan de lange trend. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 23 feb 2015, 19.02u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

23 feb 09.15u: Groot gap naar boven bij opening

23 feb 10.00u: Vloertje bij bovenkant van het gap

23 feb 11.00u: AEX-index is nu het gap ingegaan

23 feb 12.00u: Bodem ontstaan bij 23,6% niveau

23 feb 14.00u: Tweede bodem bij 23,6% Fibonacci

23 feb 15.00u: AEX bijna bij de top van vanmorgen

23 feb 16.00u: De top van vanmorgen is doorbroken

23 feb 17.00u: Na daling al snel steun voor de AEX

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven