ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 240815

  • We hebben vandaag een eerste beeld gekregen van het monster dat centrale banken met mensen als Bernanke, Yellen en Draghi aan het roer hebben gecreŽerd. Zij brachten de rente dermate ver naar beneden en pompten zoveel extra geld in de financiŽle markten dat het uitermate lucratief werd om geld te lenen en daarmee te gaan beleggen, zolang de markten stegen althans. Nu de markten dalen moet al dat geld eruit. Dat geld is belegd in derivaten, dus met een hefboom ten opzichte van het geÔnvesteerde bedrag. Dat wreekt zich nu. De hefboom werkt namelijk ook de andere kant op en de dalingen zijn doordat iedereen gelijktijdig naar de uitgang rent enorm. Centrale banken hebben ervoor gezorgd dat met geleend geld een kaartenhuis werd gebouwd op de aandelenmarkten, vandaag is het dak daarvan naar beneden gekomen. Of de rest van het huis blijft staan moet nog maar blijken. Centrale banken zullen snel met maatregelen komen om het dak terug te krijgen op het beurshuis. De bedoeling was immers dat stijgende beurskoersen zouden leiden tot economische groei, zoals ik al eens schreef de omgekeerde wereld. Dat streven zal men zeker niet los hebben gelaten. Ik neem daarom aan dat de FED ons binnen afzienbare tijd zal laten weten dat de rente dit jaar niet meer zal worden verhoogd. Draghi zal verbaal bijdragen en bijvoorbeeld toezeggen dat er de komende maanden een versnelling komt in de aankopen van obligaties. Wellicht ondersteunt de FED de markt voor S&P500 futures ook actief, zoals hier en daar wordt gezegd. Dat is echter niet hard te maken. Hoe dan ook, we zijn er met de ontwikkeling van vandaag nog niet.

  • De AEX verloor 5,24% ten opzichte van het slot van afgelopen vrijdag. Dat is achteraf gezien een prima slot, de beursgraadmeter stond op het laagste punt van de dag namelijk 9,25% lager. Het koersverloop van de S&P500 futures zorgde voor herstel.

  • De candle van vandaag staat los van zijn voorganger, er is tussen 442,9 en 431,8 een gap ontstaan. Gaps worden meestal gesloten en dat is reden om rekening te houden met een eventuele terugkeer naar 442,9 of hoger.

  • Laten we echter toch een doel paraat hebben voor het geval het van een voortzetting onder het laagste punt 401,9 van vandaag komt. Daarvoor gebruik ik het 38,2% niveau van de stijging 195 - 510,6 rond 390 punten.

AEX daggrafiek BB 240815

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands is een tweede candle ontstaan die in zijn geheel buiten de banden ligt. Dit is uitzonderlijk. Ik hield voor vandaag in mijn achterhoofd al rekening met een eventuele terugkeer binnen de banden, dat moet je om consistent te werk te gaan namelijk altijd doen bij een stand buiten de Bollinger Bands. Daar houd ik voor morgen dus opnieuw rekening mee. maar garanderen kan ik niets.

AEX uurgrafiek 240815

  • Er staat een afgetekende bodem in de grafiek, ontwikkeld na de Amerikaanse opening. We kunnen morgen gaan kijken of de markt vanaf dit niveau een vervolg naar boven naar het gap tussen 431,8 en 442,9 weet op te zetten.

AEX kwartiergrafiek 240815

  • In het geval van een daling kan er morgen eventueel steun gevonden worden rond 416,1, 413,4 of 410,7. Het zijn Fibonacci niveaus van de stijging van vanmiddag. Een eventuele daling onder 410,7 zou een gang naar 401,9 of lager waarschijnlijk maken. 
  • Bij een stijging boven 424,9 haal ik deze Fibonacci lijnen weg, ze hebben dan geen waarde meer. We kunnen in dat geval naar de koersontwikkeling ten opzichte van het gap 431,8 - 442,9 gaan kijken.

Resumerend: 

Wat een dag! De AEX daalde naar een verlies van 9,25%, om vervolgens 5,24% onder het slot van afgelopen vrijdag te sluiten. Het slot viel ten opzichte van het koersverloop tijdens de dag dus nog mee, over de reden zal ik het zo hebben. Er ontstond een gap tussen 431,8 en 442,9 en we moeten zoals altijd rekening houden met de mogelijkheid dat dit gesloten gaat worden. Het vergt een stijging naar 442,9 of hoger. Komt de graadmeter morgen boven de laatste top 424,9 in de kwartiergrafiek dan kunnen we gaan kijken hoe het koersverloop ten opzichte van dat gap er uit gaat zien. Daalt de graadmeter morgen dan kan er steun liggen rond 416,1, 413,4 of 410,7. Een eventuele daling onder 410,7 zou een terugkeer naar 401,9 of lager aannemelijk maken, bij een beweging onder 401,9 zou een voortzetting naar 390 waarschijnlijk worden.

En dan nog dit...

Er worden momenteel wonderen verricht op de Amerikaanse aandelenmarkten. De S&P500 index stond na vier minuten handelen op een verlies van 5%, om 18.30u was dat echter teruggebracht naar 0,9%. De S&P500 futures stegen vanaf 15.34u door onopgehelderde redenen en doen dat terwijl ik deze pagina aan het maken ben nog. Onze AEX pakte een deel van deze stijging mee, dat is de oorzaak van het naar verhouding nog meevallende slot. We werpen een blik op het resultaat in de daggrafiek van de S&P500 index. 

  • Zou het bij dit koersverloop blijven dan ontstaat een enorme hammer en dat zou dan een potentiŽle bodem zijn. Dat zou het uiteraard ook zijn als de S&P500 verder zou stijgen, iets dat ik gezien het uitzonderlijke koersverloop dat we vandaag tot nog toe hebben gezien op de Amerikaanse markten niet kan uitsluiten. Men heeft de daling in de VS tot nog toe massaal aangegrepen om te gaan kopen. Bloomberg heeft het over een 'stunning turnaround', een verbluffende omkeer. Een reden voor deze omkeer lijkt er niet te zijn. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 24 aug 2015, 19.07u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

24 aug 09.15u: DrieŽnhalf procent lagere opening

24 aug 10.00u: Kleine stijging in vorm van een vlag

24 aug 11.00u: Vlag afgerond, nog steun bij 427,9

24 aug 12.00u: Driehoek gevormd door een stijging

24 aug 14.00u: Nog eens twee procent daling erbij

24 aug 15.00u: Stijgende wig gevormd bij herstel

24 aug 16.00u: Beweging AEX is niet bij te houden

24 aug 17.00u: Herstel door stijging S&P500 futs

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven