ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 070815

  • Het slot van deze week lag een fractie boven dat van vorige week. Het is echter niet deze geringe winst, maar de vorm van de candle die daarbij is ontstaan die om aandacht vraagt. De candle is een inverted hammer en dat is een potentieel toppatroon. We gaan volgende week kijken of de candle bevestigd wordt als nieuwe top. Dat is namelijk pas zeker als er over een week een rode candle volgt.

AEX daggrafiek 070815

  • De daling van vandaag van 0,9% noopt ons tot het zoeken naar potentiŽle steunniveaus. Ik gebruik hiervoor Fibonacci lijnen over de stijging 480,8 - 504, dat geeft de niveaus 495,1 (38,2%), 492,4 (50) en 489,6 (61,8%) als grenzen waar eventueel een bodem kan ontstaan. De eerste halte wordt naar het zich laat aanzien 495,1, om reden dat het slot van de dag ruim onder het 23,6% niveau 498,5 lag. Een daling naar het 38,2% niveau 495,1 of lager is in zo'n geval waarschijnlijk.

  • In mijn slotanalyse van afgelopen woensdag gaf ik aan dat er een omgekeerd hoofd en schouders patroon gevormd zou kunnen worden. De bodems aangegeven met de blauwe stippen zouden de schouders en het hoofd kunnen worden, wat uiteindelijk in een voortzetting naar boven zou resulteren. Die mogelijkheid is nog steeds aanwezig, daar doet de huidige daling niets aan af. Het hangt van de mate van dalen af of deze optie behouden blijft of niet.

AEX daggrafiek BB 070815

  • Een lijn waar we komende week op moeten letten is de middellijn van de Bollinger Bands, want dat is een potentiŽle steunlijn waar we met de AEX niet ver meer boven staan. Deze lijn zou de index eventueel op kunnen vangen bij de huidige daling.

AEX uurgrafiek 070815

  • In de uurgrafiek is een toppatroon afgerond, namelijk een hoofd en schouders patroon. De stippellijn rond 497 is de neklijn en het patroon is geldig zolang de beursgraadmeter onder die lijn blijft. Het koersdoel van het patroon is 490 en dat wil zeggen dat de kans groot is dat de aandelenmarktgraadmeter niet alleen naar het 38,2% niveau 495,1 gaat dat we in de daggrafiek zagen, maar ook daaronder komt. Net als bij het 38,2% niveau kan er ook bij het 50% niveau 492,4 wellicht toch nog steun gevonden worden.

AEX kwartiergrafiek 070815

  • Enige terughoudendheid is op zijn plaats. De daling onder de neklijn op 497 was namelijk beperkt en vond pas kort voor het slot van de handelsdag plaats. Dit laat nog ruimte voor enige twijfel. Keert de marktindex aanstaande maandag terug boven 497 dan gaat de daling naar 495,1 of lager wellicht niet door.
  • Tot slot wil ik nog een opmerking maken over het gap dat open bleef tussen 500,1 en 500,5. Ik houd om twee redenen geen rekening meer met het sluiten van dit gap. De eerste is dat oorspronkelijke gap groter was en vrijwel gesloten, de tweede reden is dat het om een breakaway gap gaat. Er werd vanmorgen immers een klein patroon mee afgerond, wat het tot dit type gap maakte. Breakaway gaps blijven regelmatig open. Dat neemt niet weg dat de index toch terug zou kunnen keren naar boven, maar dan heeft dan met koersontwikkelingen elders, nieuws in het weekend en de voorbeurshandel in FTI's te maken, niet meer met dit gap. Het zijn die factoren die nu bepalend zijn voor het aanstaande koersverloop.

Resumerend: 

Het is met een inverted hammer in de weekgrafiek onzeker of de AEX verder zal oplopen, want dat is een potentieel toppatroon. Volgende week vrijdag weten we meer, want dan weten we of de candle al dan niet bevestigd is als top. De daggrafiek geeft ons in ieder geval aanleiding om uit te gaan van een daling naar 495,1 of lager. De uurgrafiek zegt ons met een hoofd en schouders patroon dat we uit moeten gaan van een daling naar 490. Hierbij moet opgemerkt worden dat we rond 495,1 en 492,4 wel zullen moeten verifiŽren dat de graadmeter verder daalt als die niveaus worden bereikt, want dat zijn potentiŽle steunniveaus. Laten we dat dus van grens tot grens volgen. Het hoofd en schouders patroon in de uurgrafiek zou daarentegen ongeldig worden bij een terugkeer boven 497. Het zou in dat geval opnieuw de vraag zijn of we wel naar 495,1 of lager gaan. Ik roep u in dit verband de slotanalyse van afgelopen woensdag in herinnering, te vinden via de knop historie, waarin ik aangaf dat er in de daggrafiek een omgekeerd hoofd en schouders patroon zou kunnen ontstaan. Dat kan nog steeds. Hoewel de daling van deze week dus in topvorming kan resulteren is dat nog geen uitgemaakte zaak, ik zal dat stap voor stap gaan volgen. Het eerste waar ik naar kijk is of de gang naar het doel 490 van het patroon in de uurgrafiek daadwerkelijk wordt gemaakt of niet.

En dan nog dit...

De Dow Jones, waarover ik gisterenavond schreef, is vandaag door de vorige bodem gezakt waarover ik u vertelde. De S&P500 is zover (nog?) niet, maar dat zou binnenkort wel kunnen gebeuren. Er vormt zich langzaam maar zeker een mogelijk toppatroon in de daggrafiek van deze index.

  • Cruciaal is het niveau 2044, een eventuele daling daaronder zou namelijk de afronding van een groot hoofd en schouders patroon veroorzaken. Zou de S&P500 vervolgens ook nog naar beneden door lijn d breken dan is het gedaan met de stijgende trend. Het is vanzelfsprekend nog niet zeker dat dit gaat gebeuren, maar vooralsnog stuurt men in de VS wel in die richting. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 7 aug 2015, 18.59u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

7 aug 09.15u: Hoofd en schouders patroon afgerond

7 aug 10.00u: Steun bij 497, maar nog geen bodem

7 aug 11.00u: Uiteindelijk toch beweging richting gap

7 aug 12.00u: Korte termijn top AEX bij 50% niveau

Een zwakke munt is het ideaal (column valutaplaza)

7 aug 14.00u: Met moeite boven 61,8% gebleven

7 aug 15.00u: Keuze voor stijging na cijfers uit VS

7 aug 16.00u: Top gevormd bij weerstand 500,1

7 aug 17.00u: Spannend einde van deze beursdag

 

Agenda van maandag 3 aug t/m vrijdag 7 aug 2015

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven