ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 280815

  • We hebben een exceptionele beursweek achter de rug. Het slot van vorige week was 442,87, dat van deze week 445,96. Dit komt neer op een winst van  0,7%. U ziet echter een lange candle in de grafiek, met als laagste punt 401,87. De AEX had op dat punt een verlies van 9,25% ten opzichte van vorige week vrijdag. De candle die is gevormd is een counterattack line en dus een potentiŽle bodem. Volgende week gaan we zien of deze candle daadwerkelijk bevestigd wordt als bodem. Ik kan er verder niets zinnigs over zeggen.

AEX daggrafiek 280815

  • De candle van vandaag heeft de vorm van een hammer, maar zou eventueel nog een hanging man kunnen worden in het geval er zich aanstaande maandag een daling voordoet. De AEX lijkt gezien de stijging boven het 38,2% niveau van gisteren echter naar het 50% niveau rond 452,9 te gaan, dat is vanuit de Fibonacci theorie althans het eerstvolgende koersdoel. Laten we aanstaande maandag gaan kijken of de beurs al dan niet een vervolgstap zet in die richting.

AEX daggrafiek BB 280815

  • De AEX bevindt zich in de Bollinger Bands in een beweging omhoog, die in principe kan uitlopen op een stijging naar de middellijn. Hier hebben we dus nog alle ruimte in het geval de markt inderdaad kiest voor hogere standen.

AEX uurgrafiek 280815

  • De koersontwikkeling van vandaag was bevreemdend. De beursindex brak namelijk naar beneden uit de stijgende wig, maar belandde vervolgens niet in de dalende trend die je bij zo'n ontwikkeling zou verwachten. Er lag een meer dan uitstekende verdediging rond 441, een niveau in de buurt waarvan de graadmeter zowel in de ochtend als in de middag een aantal malen werd opgevangen. Er werd gestuurd op het voorkomen van het technisch voor de hand liggende vervolg. De stand van de index is alleen nog theoretisch de resultante van de onderliggende aandelenbewegingen. De richting van de beursindex wordt bepaald met de handel in derivaten op die index, de aandelen in de index bewegen als onderliggende waarde mee. Het is de omgekeerde wereld, ontstaan door de enorme groei van de derivatenhandel. Die handel is bepalend voor de stand van de graadmeter. Dat er steun ligt in de buurt van 441 is geen gevolg van de handel in aandelen, voor die steun werd gezorgd door partijen die rechtstreeks op de beursindex handelen. Nog even en we kunnen de onderliggende aandelenhandel afschaffen.

AEX kwartiergrafiek 280815

  • Een stijging in de slotveiling, ook zo'n lekker gevalletje van sturing, bracht ons bij de top van vanmorgen. We hebben nu twee stippellijnen in de grafiek, die rond 441 en die bij 446. De beide lijnen vormen samen een rechthoek, waarbij zich meestal een uitbraak naar boven voordoet. Dat zou een koersdoel van 451 geven, bepaald door de rechthoek om te klappen naar boven.
  • Een rechthoek kan echter een enkele keer ook als toppatroon dienen. Dat wordt het bij een uitbraak naar beneden, dus bij een daling onder 441 en de bodems van vandaag rond 440,4. Het koersdoel zou 436 zijn, berekend door de hoogte van het patroon af te trekken van de onderkant 441. Bij 437,2 zou er dan eventueel nog wel steun kunnen zijn.

Resumerend: 

De AEX is na een hectische beursweek waarin de index aanvankelijk 9,25% verloor ten opzichte van vorige week vrijdag met een winst van 0,7% gesloten. Het zorgde voor een potentieel bodempatroon in de weekgrafiek, dat de komende week uiteraard nog bevestigd moet worden voordat zeker is dat het echt een bodem betreft. De markt streeft ondanks een daling uit een stijgende wig nog steeds naar een vervolg naar boven. In de kwartiergrafiek staat een rechthoek. Wordt dat patroon met een uitbraak aan de bovenzijde afgerond als voortzettingspatroon dan geeft dat een koersdoel van 451. De stap naar het 50% niveau 452,9 in de daggrafiek zal vervolgens ook wel gemaakt worden. Breekt de AEX naar beneden uit de rechthoek dan wordt het een toppatroon met koersdoel 436. Steun kan er dan eventueel nog wel zijn rond 437,2.

En dan nog dit...

De S&P500 index is na de grote daling van afgelopen maandag en de week ervoor in een razendsnel tempo hersteld. De index staat bij een potentieel weerstandsniveau.

  • Ongeveer de helft van de laatste daling is goedgemaakt, want de S&P500 staat zoals u ziet bij het 50% niveau van de Fibonacci lijnen die ik in de grafiek heb geplaatst. Er kan eventueel een top ontstaan in de buurt van deze grens en anders nog bij het 61,8% niveau rond 2015. De graadmeter presteert vandaag tot dusverre niet zo sterk als de voorgaande dagen, wellicht komt het hier dus van een top. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 28 aug 2015, 19.05u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

28 aug 09.15u: Bovenkant stijgende wig aangetikt

28 aug 10.00u: AEX naar onderkant van de wig

28 aug 14.00u: AEX uit wig, direct steun rond 441

28 aug 15.00u: Afronding patroon werd voorkomen

28 aug 16.00u: Markt kijkt tot nog toe naar boven

Ongewoon koersverloop euro (analyse voor valutaplaza)

28 aug 17.00u: Technisch onbevredigend verloop

 

Agenda van maandag 24 aug t/m vrijdag 28 aug 2015

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven