ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX maandgrafiek 310815

  • De maand augustus is afgelopen, het was een roerige beursmaand met veel beweging. Deze beweging zorgde voor het ontstaan van een lange rode candle. Het laagste punt van deze candle is relevant voor het verloop, daarom heb ik lijn k dor dit punt en vorige bodems getrokken. De lange stijgende trend waar we mee te maken hebben blijft in ieder geval intact zolang lijn k intact blijft als steunlijn. Of de lijn intact blijft zal ik deze maand in de gaten houden.

AEX daggrafiek 310815

  • We gaan terug naar de iets kortere termijn, namelijk naar de daggrafiek. De candle van vandaag is rood, de candle van gisteren is formeel dus bevestigd als hanging man. Er kan morgen op grond hiervan een daling volgen, want dit kan topvorming inhouden.

  • Het verlies bedroeg echter maar 0,2%, laten we dus geen definitieve conclusie trekken. Wordt de top van vrijdag rond 446,1 uitgenomen dan gaat de AEX toch nog verder in de richting van het 50% Fibonacci niveau 452,9 

AEX daggrafiek BB 310815

  • De AEX kan in de daggrafiek met Bollinger Bands in principe stijgen naar de middellijn, want dat is de eerstvolgende weerstandslijn. Een garantie voor een stijging naar de middellijn is het overigens niet. Het gebeurt in gevallen als dit alleen vaak dat de middellijn wordt bereikt, dat is wat gezegd kan worden.

AEX uurgrafiek 310815

  • De AEX is gevangen in een zijwaartse beweging, dat ziet u in de uurgrafiek. Laten we die beweging in de kwartiergrafiek nader bekijken.

AEX kwartiergrafiek 310815

  • De stippellijnen rond 440,4 en 446 vormen samen een rechthoek. Dit patroon functioneert over het algemeen als voortzettingspatroon. Is het dat ook deze keer dan zou er een uitbraak naar boven moeten komen. Een doorbraak door 446 zou een koersdoel van 451,6 geven, dat ik heb bepaald door de rechthoek als het ware om te klappen naar boven.
  • Een rechthoek blijkt een enkele keer een omkeerpatroon te zijn. Het is een omkeerpatroon mocht de graadmeter naar beneden door 440,4 breken. In dat geval wordt het koersdoel 434,8, daar kom je uit als je het patroon omklapt naar beneden. We moeten dan rond 437,2 wel op het koersverloop letten, omdat daar dan nog steun en dus bodemvorming mogelijk zou zijn.

Resumerend: 

De lange rode candle die ontstaan is in de afgelopen roerige beursmaand heeft me in staat gesteld lijn k te tekenen in de maandgrafiek. We kunnen deze lijn gaan gebruiken om te controleren of de lange termijn stijgende trend intact blijft. Die is in ieder geval intact zolang de lijn niet doorbroken wordt. Voor de korte termijn hebben we te maken met de rechthoek 440,4 - 446 in de kwartiergrafiek. Breekt de AEX naar boven uit dan wordt het koersdoel 451,6, eventueel gaat de graadmeter dan ook door naar het 50% niveau 452,9 in de daggrafiek. Verlaat de index de rechthoek aan de onderzijde dan betreft het topvorming. Het koersdoel wordt dan 434,8, met als kanttekening dat er rond 437,2 eventueel steun zou kunnen liggen en dus nog een bodem gevormd zou kunnen worden.

En dan nog dit...

Eind vorige week heeft zich een onverwachte ontwikkeling voorgedaan in de koersontwikkeling van de olieprijs. Ik neem u mee naar de weekgrafiek van de London Brent.

  • De olieprijs was vorige week onder de bodem uit januari gekomen en kwam daarmee nadat eerder de vlag f-g was afgerond in een nieuwe fase van het koersverloop. Aan het einde van de week werd er echter plots dusdanig gekocht dat de prijs terugkeerde boven de doorbroken bodem. De candle die daardoor ontstond is een engulfing bullish line, dus een potentieel bodempatroon. Het is deze week zaak te kijken of deze candle bevestigd wordt en of er dus eventueel daadwerkelijk een bodem wordt neergezet. Weerstand kan er gevonden worden bij de Fibonacci niveaus $52,70, $55,95 of $59,15. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 31 aug 2015, 19.24u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

31 aug 11.00u: Internet beschikbaar, weer updates

31 aug 12.00u: Wachten op uitbraak uit rechthoek

31 aug 14.00u: AEX was bij bovenkant rechthoek

31 aug 15.00u: AEX gedaald, in midden rechthoek

31 aug 16.00u: Beursindex is nog niet uitgebroken

31 aug 17.00u: Helaas niets nieuws te vertellen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven