ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 100415

  • Slechts twee punten scheiden ons na deze week nog van het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 703,2 - 195 dat rond 509 ligt. Het is een zeer belangrijk potentieel weerstandsniveau, het wordt tijd om rekening te gaan houden met eventuele topvorming. Neemt u de grens overigens niet op een punt nauwkeurig. Het gaat om een lange termijn niveau en dat wil zeggen dat we er best een paar punten boven kunnen komen of er net onder kunnen blijven. Ik kijk op grond van de huidige stand de komende week echter hoe dan ook uit voor topvorming. Dat doe ik meteen vanaf aanstaande maandag.

AEX daggrafiek 100415

  • Een lijn die ik daar goed bij kan gebruiken is lijn m. De trend is immers in ieder geval naar boven gericht zolang de AEX-index boven deze lijn noteert. Een daling onder die lijn zou een eerste sein voor eventuele topvorming zijn, een daling onder de laatste bodem rond 481 zou een topvormingsproces afronden.

AEX daggrafiek BB 100415

  • De AEX sloot in de daggrafiek met Bollinger Bands een stukje boven de bovenste lijn. We moeten maandag daarom rekening houden met een eventuele terugkeer binnen de banden, dus met een daling.

  • Kijk ik terug naar de ontwikkeling half januari en half februari dan stel ik echter vast dat het beide keren anders liep. Er kwam beide malen een opwaartse beweging voort uit een soortgelijke situatie. We kunnen er dus niet van op aan dat we een terugkeer binnen de banden krijgen, de tegenwoordige dynamiek van de markt maakt dat momenteel anders.

AEX uurgrafiek 100415

  • Hoe sterk die dynamiek is blijkt uit de uurgrafiek. Vandaag ontstond wederom een gap, dat net als dat van afgelopen maandag open bleef. Beleggers zijn bang de boot te missen en kopen. Dit blijkt uit de stukken koersgebied die worden overgeslagen in de grafiek, het kan beleggers niet hard genoeg gaan. De gretigheid waarmee wordt gekocht zien we ook terug aan de laatste rij candles de kwartiergrafiek.

AEX kwartiergrafiek 100415

  • Er was sprake van een eindsprint. Beleggers haalden nog snel wat stukken binnen voor het weekend. Er was geen aarzeling, slechts overtuiging. Nu de ECB voor een surplus van geld zorgt is beleggen in de ogen van velen een risicoloze activiteit geworden. Het is een vals gevoel van veiligheid, maar het is er. Dit gaat pijn doen als de markt om wat voor reden dan ook, bijvoorbeeld door een escalatie in Griekenland, onderuit gaat. Dan zijn beleggers snel van de roze wolk waarop ze zich momenteel bevinden.
  • Komende maandag staan de stippellijn rond 509 en lijn m centraal in mijn beoordeling van het koersverloop. Rond 509 kan er topvorming zijn, een daling onder lijn m zou een mogelijk einde van de opmars van de beursgraadmeter betekenen.

Resumerend: 

De AEX nadert een uitermate belangrijk potentieel weerstandsniveau, namelijk het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 703,2 - 195 rond 509. Ik houd zonder meer rekening met topvorming in de buurt van dit niveau, waarbij de top zowel een paar punten boven als een paar punten onder deze grens uit kan komen. Belangrijk in verband met een eventuele omkeer is lijn m, want een daling onder deze lijn zou een eerste teken van mogelijke topvorming zijn. Het topvormingsproces zou worden afgerond bij een daling onder 481 punten. Daar staan we op dit moment een eind boven, dat is momenteel dus nog niet aan de orde. Aanstaande maandag is in eerste instantie het koersverloop ten opzichte van 509 en lijn m relevant. Wordt 509 bereikt dan ga ik kijken of zich in de buurt daarvan een top ontwikkelt. Breekt de AEX daarentegen naar beneden door lijn m dan zie ik dat een eerste stap in een potentieel omkeerproces.

En dan nog dit...

De DAX stootte vandaag door naar boven. De beslissende actie daarin vond voorbeurs al plaats in de futures handel, zoals u in mijn eerste update heeft kunnen lezen. De DAX werd bij de opening meteen boven de recente top gezet, dankzij het tactisch vernuft dat kopers van futures voorbeurs demonstreerden. De loop van de aandelenkoersen is al lang niet meer bepalend voor het koersverloop van indices. Dat verloop komt tot stand vanuit tactische manoeuvres, waarvan we er vanmorgen een tot in de perfectie uitgevoerd zagen.

  • Hoe efficiŽnt de voorbereiding van de opening was ziet u in deze daggrafiek van de DAX. De Duitse beursindex opende een fractie boven de top van 16 maart jongstleden. Er werd vooraf in de futuresmarkt genoeg gekocht om de DAX meteen boven deze top te zetten, maar ook niet meer dan strikt nodig was. Deze doorbraak werd op een uiterst vakkundige wijze tot stand gebracht. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 10 apr 2015, 19.24u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

10 apr 09.15u: Opening precies boven laatste top

10 apr 10.00u: Steun rond 503,3, weerstand 504,4

10 apr 11.00u: Uitbraak terwijl ik deze update maak

Euro na drie toppen omlaag? (analyse valutaplaza)

10 apr 12.00u: Op een georganiseerde wijze omhoog

10 apr 14.00u: Doel 505,5 werd toch bijna bereikt

10 apr 15.00u: Toppatroon snel omgezet in vlag

10 apr 16.00u: Opnieuw steun in AEX rond 504,7

10 apr 17.00u: Beursgraadmeter weer iets hoger

 

Agenda van maandag 6 apr t/m vrijdag 10 apr 2015

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven