ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 050914

  • De afgelopen week was wederom een positieve beursweek. De AEX brak door de top rond 419,9 en zette een nieuwe hoogste jaarkoers van 422,77 neer. De markt is getuige deze ontwikkeling voornemens de AEX in een opwaartse trend te houden.

  • Toch is het sterk de vraag of de beursindex komende week verder stijgt. De graadmeter bereikte namelijk twee potentiŽle weerstandslijnen, te weten de dalende lijn b en het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 564-195 rond 423. Dat lijn b werd bereikt ziet u, de index is er zelfs iets boven geweest. Deze trendlijn is een lijn door toppen uit 2000 en 2007 en dus in principe een weerstandlijn. De gebruikelijke aanpak als zo'n lijn is bereikt is uit te gaan van een hervatting van de daling. Het hoogste punt van de week was 422,77 en de grens 423 werd dus net niet bereikt. Het verschil was echter gering, daarom behandel ik het niveau toch als gehaald. Een 61,8% niveau is een niveau waar er een aanzienlijke kans is op topvorming. Het feit dat deze grens vrijwel samenvalt met lijn b dwingt me daarom om aan te nemen dat een daling aanstaande is.

  • Zeker van een omkeer bij dergelijke lijnen kun je echter nooit zijn, het is daarom goed om doelen bij de hand te hebben voor het geval de AEX toch verder stijgt. Ik heb hier drie mogelijke doelen. Het eerste is lijn t door toppen van dit jaar. Dit is een potentiŽle weerstandslijn. Zou lijn t doorbroken worden dan wordt de stippellijn rond 449 het volgende doel. Het betreft het 50% Fibonacci niveau van de daling 703,2-195. De grafiek geeft ons ook nog een derde potentiŽle doel dat relevant zou worden bij een stijging boven 449, dat is lijn w.

AEX daggrafiek 050914

  • De candle die vandaag is gevormd maakt dat er een bearish harami is neergezet. Dit is een potentieel toppatroon, dat aansluit bij de daling die naar ik bij de weekgrafiek veronderstelde aanstaande is. Het patroon moet evenwel nog bevestigd worden met een daling, komende maandag kijk ik of die bevestiging er al dan niet komt.

AEX daggrafiek BB 050914

  • U ziet in de daggrafiek met Bollinger Bands dat we te maken hebben met een krachtige opwaartse trend. De bovenste lijn van de indicator loopt steil omhoog en de AEX blijft voortdurend bij de lijn, dat is het sterkste beeld dat je kunt hebben. Er is hier geen teken van een eventuele omkeer.

AEX uurgrafiek 050914

  • Een teken van een eventuele omkeer is er in de uurgrafiek evenmin, het tegendeel is het geval. Er is een bodem gezet bij het 50% Fibonacci niveau van de stijging van gisteren en dat houdt in principe een vervolg naar boven in.

  • Zou de index toch dalen en onder 419,6 komen dan kan er nog steun zijn bij het 61,8% niveau 418,8, daaronder zou de index naar 416,4 of eventueel lager gaan.

AEX kwartiergrafiek 050914

  • Om 14.30u kwam het na een enorm tegenvallend Amerikaans arbeidsmarktcijfer van een snelle stijging. Die eindigde bij het 61,8% niveau van de daling 422,8 - 419,6 rond 421,6. Zolang dit niveau niet doorbroken is kan het nog van een daling komen. 
  • Een doorbraak door 421,6 zou in tegenstelling hiermee echter een stijging naar 422,8 of hoger geven. De markt doet dan een poging om dit niveau alsnog uit te nemen.

Resumerend: 

De AEX-index steeg deze week verder en bereikte in lijn b en de grens 423 in de weekgrafiek cruciale weerstandlijnen. In de daggrafiek werd een bearish harami gevormd, wat een potentieel toppatroon is. Deze combinatie van elementen brengt me tot de aanname dat we volgende week een daling gaan zien. Komt de graadmeter onder 419,6 dan is dat de start van die beweging. Er kan dan nog steun liggen rond 418,8, daaronder volgt een daling naar 416,4 of lager. De bodem op het 50% niveau in de uurgrafiek maakt een vervolg naar boven echter nog mogelijk. Een stijging boven 421,6 zou de aanzet hiervoor zijn. In dat geval volgt er een poging om de top rond 422,8 en de grens 423 uit te nemen. Lijn t in de week- en daggrafiek wordt het doel bij een doorbraak daarvan. Zou lijn t uitgenomen worden dan ligt de weg naar 449 of eventueel lijn w in de weekgrafiek open.

En dan nog dit...

Afgelopen dinsdag schreef ik over een dalende wig die gevormd was in de Nikkei en de daaraan gekoppelde kans op een doorbraak door de julitop van deze index. Vandaag wil ik u laten zien wat er gekomen is van een doorbraakpoging die daarop volgde.

  • De Nikkei is zowel afgelopen woensdag als vandaag boven de stippellijn door de julitop geweest, maar er beide keren onder gesloten. Vandaag ontstond er bovendien een potentieel toppatroon met de naam engulfing bearish line in de daggrafiek van de index. Dit maakt het twijfelachtig of de Nikkei nog verder gaat stijgen. Aanstaande maandagmorgen zal blijken of het patroon bevestigd wordt als top, wat het geval is als er een rode candle tot stand komt. Breekt de Nikkei evenwel door de top rond 15830 van afgelopen woensdag dan wordt alsnog een voortzetting naar boven bewerkstelligd. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 5 sep 2014, 18.49u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

5 sep 09.15u: Minieme daling aandelengraadmeter

5 sep 10.00u: DAX futures hoger, maar AEX omlaag

5 sep 11.00u: Beursindex nog altijd in dalend kanaal

5 sep 12.00u: Poging AEX te doen stijgen mislukte

5 sep 14.00u: Op en neer bij doorbroken grens 419,9

5 sep 15.00u: Omhoog en weer omlaag na cijfer

Eurocomm.Prop: Moeite om door te stoten naar boven

5 sep 16.00u: Kleine beweging omhoog ontstaan

5 sep 17.00u: Intentie om boven 419,9 te sluiten

 

Agenda van maandag 1 sep t/m vrijdag 5 sep 2014

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven