ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX maandgrafiek 040914

  • Hoewel de maand pas vier dagen oud is heb ik als eerste grafiek de maandgrafiek geplaatst. De laatste candle gaat uiteraard nog veranderen, maar ik toon u de grafiek desondanks. De AEX bereikte vandaag namelijk het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 564-195 rond 423. Het hoogste punt van de dag was 422,8, maar het verschil is in een lange termijn grafiek als deze verwaarloosbaar. Ik beschouw het niveau als bereikt. Het niveau is een belangrijk potentieel weerstandsniveau en de kans op topvorming bij deze grens is dus groot.

  • De beursgraadmeter staat tevens bij de dalende lijn b. Deze lijn verbindt toppen uit 2000 en 2007 en is dus net als de stippellijn rond 423 een potentiŽle hindernis. De lijnen brengen me ertoe om, zolang mijn ongelijk niet bewezen is, uit te gaan van een komende daling. Speculeren op een doorbraak door dergelijke cruciale lijnen wil ik namelijk niet. Ik moet uit veiligheid aannemen dat zij weerstand vormen en voor topvorming gaan zorgen.

  • Mijn aanname kan uiteraard verkeerd zijn. Stijgt de AEX verder dan is de lichtgrijze lijn door toppen uit januari en juni van dit jaar het eerstvolgende doel. Daarboven ligt rond 449 het 50% niveau van de daling 703,2-195, dat het daaropvolgende doel zou worden bij een doorbraak door de lichtgrijze lijn. 

  • Om het verloop ten opzichte van deze grijze lijn morgen te kunnen volgen heb ik hem ook overgenomen in de daggrafiek.

AEX daggrafiek 040914

  • De lichtgrijze lijn die morgen rond 425 ligt is alleen relevant indien het Fibonacci niveau 423 wordt gepasseerd. Zolang dat niet daadwerkelijk is gebeurd neem ik aan dat we morgen een daling krijgen. Nogmaals, ik speculeer niet op een doorbraak door een 61,8% niveau. Die doorbraak kan er wel komen, maar de kans op de vorming van een top is nu eenmaal groter bij een dergelijke grens.

AEX daggrafiek BB 040914

  • De trend in de Bollinger Bands is uitermate sterk. Hier staat niets een voorzetting naar boven in de weg.

AEX uurgrafiek 040914

  • In de uurgrafiek heb ik het kanaal en de lijn parallel eraan die ik eerder tekende weggehaald. De lijnen zijn na de stijging van vandaag niet relevant meer. De grenzen die morgen naar beneden tellen zijn het vandaag doorbroken niveau 419,9 en de bodem van vanmorgen rond 416,4. Een daling onder beide grenzen zou een kentering vormen in het koersverloop, omdat er dan een einde zou komen aan het proces van hogere bodems in deze grafiek.

AEX kwartiergrafiek 040914

  • Gaat de AEX morgen inderdaad omlaag, nu nog niet meer dan een aanname, dan kan er nog steun zijn bij de Fibonacci niveaus van de stijging van vandaag. Het gaat om de grenzen 421,3, 419,6 en 418,8. Dit zijn naast 419,9 uit de vorige grafiek punten waar steun kan liggen en dus een bodem kan volgen. Een daling onder 418,8 echter zou een terugkeer naar 416,4 of lager aannemelijk maken.
  • Komt de aandelengraadmeter boven 422,8 dan hebben de Fibonacci niveaus geen waarde meer, want dan kiest de markt voor een vervolg naar boven. Het kan overigens zijn dat er nog een poging wordt gedaan om de AEX-index door 423 te laten breken. Ik zal niet tenslotte niet de enige zijn die het belang van dit niveau ziet, elke rechtgeaarde technisch analist kent de betekenis ervan.

Resumerend: 

De AEX boekte vandaag een stevige winst (+1,05%) en bereikte op 0,2 punt na het 61,8% niveau rond 423 in de maandgrafiek. Dit is een belangrijk potentieel weerstandsniveau. Daar de index tevens bij de dalende lijn b in de maandgrafiek staat neem ik op grond van beide gegevens voorlopig aan dat we morgen een daling krijgen. Mocht het niveau toch doorbroken worden dan wordt een lijn rond 425 in de daggrafiek mijn eerste doel, daarboven zou er ruimte komen naar 449. U ziet dat we op een cruciaal punt zijn aangekomen. Ik kan uiteraard niet uitsluiten dat er nog een poging zal worden gedaan om de beursindex door te laten stoten. Ik ben vast niet de enige die de grens ziet, er is kans dat er specifiek op de realisatie van een doorbraak gehandeld gaat worden. Zolang de beweging naar boven er echter niet is ga ik op grond van het belang van het nu bereikte niveau uit van een daling. PotentiŽle steunniveaus zijn 421,3, 419,6 en 418,8, belangrijker is nog de vandaag doorbroken top 419,9. Zou de aandelenindex door deze vier grenzen zakken dan komt het van een terugkeer naar 416,4 of lager. Een daling onder 416,4 zou een kentering zijn, omdat dat een einde zou maken aan het patroon van hogere bodems in de uurgrafiek.

En dan nog dit...

Verrassend vandaag was de koersontwikkeling van de FTSE100. De Britse beurs deelde niet in de Europese euforie.

  • Het kwam in London vandaag van een doorbraakpoging door de stippellijn rond 6875. Het is een lijn die door een reeks toppen loopt, waarvan de eerste dateert van mei 2013. De FTSE100 kwam er net als gisteren wel boven, maar sloot in de buurt van de lijn. De candle die werd gevormd is een inverted hammer en dat is een potentieel toppatroon. De candle moet vanzelfsprekend nog bevestigd worden met een daling, maar feit is hoe dan ook dat de grafiek een heel ander beeld geeft dan bijvoorbeeld die van onze AEX. De sterke stijging van vandaag waaraan verder alle Europese beurzen meededen was een echt eurozone feestje. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 4 sep 2014, 19.18u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

4 sep 09.15u: Lichte daling, maar direct steun

4 sep 10.00u: AEX koerst rond het slot van gisteren

4 sep 11.00u: Beursindex toch weer wat omlaag

4 sep 12.00u: Voor tweede maal steun bij 50% grens

Corbion: Op 61,8% niveau, een belangrijk kruispunt

4 sep 14.00u: Rente verlaagd van 0,15% naar 0,05%

4 sep 15.00u: AEX gaat voortdurend op en neer

4 sep 16.00u: Omhoog na de Amerikaanse opening

4 sep 17.00u: AEX bijna bij belangrijk 61,8% niveau

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven