ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 190914

  • De Amsterdamse beurs heeft een sterke week achter de rug, dat kunt u met mij vaststellen aan de hand van de laatste candle in de weekgrafiek van de AEX. De beursindex brak namelijk zowel door de dalende lijn b als de magenta stippellijn rond 423. Lijn b is de verbindingslijn tussen toppen uit 2000 en 2007 en was dus een belangrijke potentiŽle weerstandslijn. De magenta stippellijn rond 423 is het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 564 - 195. De markt heeft met de candle van deze week twee vliegen in ťťn klap geslagen.

  • Het slot van de week lag net onder lijn t, een lijn met de potentie om de opmars van de AEX-index te keren. Ik volg de komende week of we al dan niet door deze lijn breken. De beursindex kan in theorie een daling inzetten vanaf deze lijn.

  • Een doorbraak door de lijn daarentegen zou ruimte geven voor een stijging naar het 50% niveau van de daling 703,2 - 195, de grijze stippellijn rond 449.

AEX daggrafiek 190914

  • Gisteren zagen we de afronding van de vlag x-x' in de daggrafiek. Dit patroon heeft een koersdoel van ongeveer 447 punten en ondersteunt dus een voortzetting naar de grens 449 uit de weekgrafiek. Daarvoor moet dan uiteraard wel lijn t doorbroken worden, ik ga volgende week kijken of dat gebeurt.

  • Er is een klein en verwaarloosbaar gap van 0,6 indexpunt ontstaan tussen de candle van gisteren en die van vandaag. Wellicht wordt dat nog gesloten, maar dat is niet met zekerheid te zeggen.

AEX daggrafiek BB 190914

  • Het slot van de dag lag boven de bovenste lijn van de Bollinger Bands. We moeten zoals altijd bij een slot boven de banden rekening houden met een daling. De AEX zal immers terug moeten keren binnen de indicator. Dat hoeft overigens niet noodzakelijkerwijs aanstaande maandag te gebeuren, al is die mogelijkheid wel zonder meer aanwezig. Soms gaan daar meerdere dagen overheen. We dienen er echter elke dag dat we erboven staan rekening mee te houden, dus ook komende maandag.

AEX uurgrafiek 190914

  • Aanstaande maandag volg ik het koersverloop ten opzichte van de bodem rond 422,8 van vanmiddag. Belandt de aandelenindex onder dat niveau dan gaat de graadmeter een correctie in. Ik plaats dan Fibonacci lijnen om potentiŽle steunniveaus te bepalen en schrijf daarover in mijn updates. Op dit moment kan ik die lijnen niet plaatsen, want er is geen top in de grafiek. De AEX sloot op het hoogste punt van de dag.

AEX kwartiergrafiek 190914

  • De laatste candle van vandaag geeft te denken. Het is de candle uit de slotveiling. De beursgraadmeter steeg in die fase met 0,44% en brak door toppen die eerder waren gevormd. De oorzaak was een stijging van ING, waarover verderop meer.

Resumerend: 

Deze week mag met een doorbraak door de dalende lijn b en het Fibonacci niveau rond 423 een uitstekende week worden genoemd. De beurs sloeg twee vliegen in ťťn klap. Aanstaande maandag kijk ik allereerst naar het koersverloop ten opzichte van de bijna bereikte lijn t in de week- en daggrafiek. Dit is een potentiŽle weerstandslijn. Zou deze lijn doorbroken worden met een slot dan ligt de weg naar 449 open. De markt lijkt hier al op vooruit te lopen, want zij rondde in de daggrafiek gisteren een vlag af met een koersdoel van 447 punten. Wordt lijn t niet doorbroken dan kunnen we in principe een daling inzetten. Ik let in dit verband bij een eventuele daling om te beginnen op het koersverloop ten opzichte van de laatste bodem rond 422,8. Een daling onder dat niveau zou een correctie betekenen. U krijgt vervolgens in mijn updates de potentiŽle steunniveaus van me. Die kan ik namelijk pas bepalen als ik een top heb en die is er op dit moment niet.

En dan nog dit...

Het aandeel ING maakte in de slotveiling een curieuze beweging, u ziet dat hieronder in de tickgrafiek van dit fonds.

  • ING stond om 17.30u op een koers van Ä11,43 en kwam de slotveiling uit met een slotstand van Ä11,95. Dit betekende een stijging van 4,5%, tot stand gekomen in de veiling. De dagwinst van het fonds kwam hierdoor uit op 5,75%. De oorzaak ken ik niet. Laat ik eens speculeren. Er kan een fout zijn gemaakt door een handelaar, dat is een mogelijkheid. Het kan ook te maken hebben met de expiratie van opties op het aandeel aan het einde van de handelsdag. Aandelenopties lopen namelijk niet om 16u af zoals indexopties, maar pas aan het einde van de dag. Het zou dan met expiratiebelangen te maken hebben. Een derde mogelijkheid is dat iemand iets wist dat wij (nog) niet weten en daar op gehandeld heeft, voorkennis dus. Geen enkele van deze oorzaken is uit te sluiten. Hoe dan ook, het moet worden onderzocht. Ik kan me bij een opvallende stijging als deze in een veiling niet voorstellen dat dit niet gebeurt. We zullen er dus vast meer over horen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 19 sep 2014, 19.30u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

19 sep 09.15u: Sprong naar boven van beursindex

19 sep 10.00u: AEX is tot nog toe blijven liggen

19 sep 11.00u: Voortzetting naar boven van index

19 sep 12.00u: Korte termijn top in koersverloop

19 sep 14.00u: Gap is voor een flink deel gesloten

oeiend koersverloop goud (column voor beursplaza)

19 sep 15.00u: Gestegen vanaf het niveau 422,8

19 sep 16.00u: Expiratie in de buurt van 425 punten

19 sep 17.00u: Waarde van weekslot van vandaag

 

Agenda van maandag 15 sep t/m vrijdag 19 sep 2014

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven