ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 301014

  • Met de term achtbaan doe ik het koersverloop van vandaag bepaald geen geweld aan. De AEX ging van +1% naar -1,2% en sloot vervolgens met een winst van 0,65%. Vanmorgen tekende ik de grote stijgende wig in de daggrafiek, die u nog steeds in de bovenstaande grafiek ziet. Ik deed dat met name vanwege de bovenste lijn, die inmiddels de toppen van zeven candles met elkaar verbindt. Deze lijn ligt morgen rond 406,5 en kan eventueel opnieuw weerstand vormen.

  • Het kwam vandaag van een uitbraak naar beneden uit de wig, althans tijdelijk. De beursindex keerde door een krachtig herstel van de Amerikaanse S&P500 futures echter terug in het patroon en dat is een zeer ongewone ontwikkeling. De uitbraak werd teruggedraaid. Met de candle van vandaag kun je hierdoor alle kanten op. De valse uitbraak, want dat werd het uiteindelijk, maakt een vervolg naar boven mogelijk. De candle van vandaag kan daarentegen ook een hanging man blijken en dus alsnog tot een daling leiden.

  • We zagen dat er weerstand kan liggen rond 406,5, dat wordt bij een vervolg boven het hoogste punt 405 van vandaag dus mijn eerste doel. Zou dat doorbroken worden dan schakel ik over op 408,8, mocht dat uitgenomen worden dan wordt 410,4 mijn richtpunt.

  • Naar beneden is het laagste punt 396,3 van vandaag relevant, waarom ziet u in de grafiek die volgt.

AEX daggrafiek BB 301014

  • Het laagste punt van de dag lag op de middellijn van de Bollinger Bands. Het gegeven dat deze lijn steun heeft gevormd en op het punt staat naar boven te krullen vormt een aanwijzing voor een vervolg naar boven. Dit verandert slechts bij een daling onder deze lijn, dus een daling onder het laagste punt 396,3 van vandaag.

AEX uurgrafiek 301014

  • In de uurgrafiek zien we dat er onmiskenbaar een hogere bodem is ontstaan in de serie van relevante bodems in deze grafiek, waarmee de stijgende trend in principe aangehouden is. Ook dit beeld wijzigt alleen in het geval van een daling onder 396,3. Een doorbraak door 405 zou een stap zijn naar een nieuwe hoger gelegen top en dus een voortzetting naar boven inhouden.

AEX kwartiergrafiek 301014

  • Binnen het gebied waarin vandaag gehandeld werd liggen de grenzen 403,3 en 401,1, dat zijn potentiŽle steunniveaus. Uiteraard  komen daar dan nog Fibonacci niveaus bij. Die kan ik op dit moment echter nog niet bepalen, omdat ik vanuit de huidige positie uit dien te gaan van een voortzetting naar boven.

Resumerend: 

De achtbaanrit van vandaag zorgde voor een candle waarmee ik alle kanten op kan. De meest waarschijnlijke ontwikkeling is die naar boven, als ik althans uit moet gaan van de steun van de middellijn van de Bollinger Bands en de hogere bodem in de uurgrafiek. Het eerste doel bij een stijging boven 405 wordt 406,5, waar de bovenkant van de wig dan ligt die ik vanmorgen in de daggrafiek tekende. Zou dat punt doorbroken worden dan richt ik me op een vervolg naar 408,8, bij een eventuele doorbraak door dat niveau wordt 410,4 mijn daaropvolgende doel. De candle van vandaag kan echter ook een hanging man blijken en dus resulteren in een beweging omlaag. Steun kan er zijn rond 403,3 en 401,1 en bij nader te bepalen Fibonacci niveaus. Een daling is echter alleen relevant als die ons blijvend onder het laagste punt 396,3 van vandaag brengt, want alleen dat zou een omslag betekenen.

En dan nog dit...

De sleutel van het mij bevreemdende koersverloop ligt in de Verenigde Staten. Daar nadert de Dow Jones inmiddels de top van vorige maand.

  • Uit het koersverloop van de Dow Jones is maar ťťn conclusie mogelijk, er zit waanzinnig veel koop- en veerkracht in de markt. De bewegingen worden naarmate de tijd vordert steeds extremer. In augustus werd een grote daling teruggedraaid, maar die beweging was niets in vergelijking met wat we nu zien. Van de daling van 1495 punten die zich van 19 september tot 15 oktober jongstleden heeft voorgedaan zijn inmiddels 1355 punten teniet gedaan. De Dow Jones staat nog slechts 140 punten oftewel 0,8% onder het hoogste punt aller tijden dat in september werd bereikt. Nam de daling vier weken, voor de stijging was slechts drie weken nodig. De bewegingen zijn excessief en kunnen uiteraard leiden tot nog veel hogere koersen. Staat de Dow over enkele weken echter weer duizenden punten lager dan mag ons dat ook weer niet verbazen. De beurshandel is verworden tot een computerspel waarin niets meer voor onmogelijk mag worden gehouden. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 30 okt 2014, 19.23u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

30 okt 09.15u: Weer een sprong omhoog bij opening

30 okt 10.00u: Meerdere aanwijzingen voor een daling

30 okt 11.00u: Er is daadwerkelijk een daling gevolgd

30 okt 12.00u: Iets lager, maar opnieuw een hammer

30 okt 14.00u: AEX is wat hersteld tijdens de lunch

30 okt 15.00u: Stevig herstel van onze beursindex

30 okt 16.00u: Kopers overheersen de verkopers

ASML: Weerstandslijn dient doorbroken te worden

30 okt 17.00u: Geen spel meer voor kleine jongens

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven