ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 021014

  • De lange rode candle die is ontstaan demonstreert ten voeten uit hoe slecht de stemming vandaag was op de Amsterdamse beurs. De AEX eindigde tweeŽnhalf procent onder het slot van gisteren. Vanmorgen werd meteen bij de opening het hoofd en schouders patroon afgerond waar ik gisteren over schreef. Voor dit patroon laat zich een koersdoel van ongeveer 405,7 berekenen. De laagste stand vandaag was 406,22, we zijn dus niet ver meer van dat doel af.

  • De AEX brak door maar liefst vier potentiŽle steunniveaus, de laatste grens daarvan was het 50% Fibonacci niveau 406,9. Een voortzetting naar het 61,8% niveau rond 402,5 ligt dus voor de hand.

  • Hier wil ik de kanttekening bij maken dat de daling onder 406,9 plaatsvond in de slotveiling. Ik heb de gewoonte om doorbraken in slotveilingen te negeren. Daarom doe ik net alsof we op het 50% niveau zijn geŽindigd en morgen dus eventueel een herstel zouden kunnen gaan zien.

AEX daggrafiek BB 021014

  • Een herstel kan ook voortvloeien uit de situatie in de Bollinger Bands. De AEX is namelijk ruim onder de onderste lijn gesloten en dat wil zeggen dat we rekening dienen te houden met een eventuele terugkeer binnen de banden. Zo'n terugkeer kan een dag of drie op zich laten wachten, maar kan ook de eerste beursdag al plaatsvinden.

  • Ik merk overigens op dat de grote beweging van vandaag zich gisteren al aankondigde door de versmalling van de banden waar ik melding van maakte. Je kunt overigens nooit exact zeggen wanneer zo'n grote ontwikkeling zich voordoet. Dat blijft na een versmalling van de banden altijd maar gissen.

AEX uurgrafiek 021014

  • Het slot van vandaag lag op het laagste punt van de dag, de schrik zit er dus goed in. Fibonacci weerstandsniveaus te gebruiken bij een stijging kan ik nog niet bepalen, want er staat nog geen bodem waar ik de lijnen op kan baseren. Weerstand kan er in elk geval zijn bij de vandaag doorbroken grenzen 408,8, 410,4 of 415,7.

AEX kwartiergrafiek 021014

  • In de kwartiergrafiek tenslotte ziet u dat de daling onder het 50% Fibonacci niveau 406,9 plaats had in de slotveiling. Deze beweging negeer ik. Het koersverloop in de veiling is niet representatief, in die zin dat vele beleggers langs de kant staan. Morgen na de eerste candle kijk ik verder en weet ik wat deze doorbraak werkelijk waard is.

Resumerend: 

TweeŽnhalf procent onderuit en vier steunniveaus doorbroken, dergelijke bewegingen zie je niet vaak. In de daggrafiek werd meteen bij opening een hoofd en schouders patroon met doel 405,7 afgerond. Daar staan we een halve punt vandaan. Het slot van de dag lag onder het 50% niveau in de daggrafiek, je zou dus zeggen dat een daling naar 405,7 en waarschijnlijk ook het 61,8% niveau rond 402,5 aanstaande is. Ik ben om twee redenen terughoudend hierin. De daling onder het 50% niveau kwam tot stand in de slotveiling en die wantrouw ik daarom. De AEX sloot bovendien onder de onderste lijn van de Bollinger Bands. Dat zorgt ervoor dat ik rekening moet houden met een terugkeer binnen de banden. Ook al kan dat nog wel eens een dag of drie duren, je moet die mogelijkheid van een terugkeer vanaf de eerste dag meenemen. We hebben twee mogelijke doelen naar beneden en we willen uiteraard ook mogelijke doelen naar boven hebben. Die zou ik met Fibonacci lijnen willen bepalen, maar dat kan ik pas doen als er een bodem is. Op dit moment moet ik volstaan met de opmerking dat er in het geval van een herstel weerstand kan zijn rond 408,8, 410,4 of 415,7. Andere grenzen kan ik pas bepalen als we daadwerkelijk een stijging zien, iets dat nu nog ongewis is.

En dan nog dit...

Hoewel de andere grote Europese markten vandaag een scherpere daling te zien gaven komt de 'eer' voor de slechtste prestatie van de dag toch toe aan de Britse beurs.

  • De FTSE100 brak namelijk naar beneden door de bodem die in augustus tot stand kwam. Zo slecht deed men het elders niet. De stippellijn rond 6416 markeert het laagste punt van dit jaar, dat in februari tot stand kwam. Er hoeft dus niet veel meer te gebeuren of de FTSE100 zakt door deze bodem. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 2 okt 2014, 18.44u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

2 okt 09.15u: AEX-index naar beneden door 415,7

2 okt 10.00u: Index nog boven 50dgs gemiddelde

2 okt 11.00u: Aandelengraadmeter verder gedaald

2 okt 12.00u: Hammer was voorloper van herstel

2 okt 14.00u: Bodem gevormd tijdens lunchpauze

2 okt 15.00u: Onze aandelenindex daalt opnieuw

2 okt 16.00u: Groot verlies op Amsterdamse beurs

2 okt 17.00u: Nog geen einde aan daling beursindex

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven