ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 231014

  • Het slot van vandaag ligt boven het 50% Fibonacci niveau van de daling 425,7 - 366,8 dat u rond 396,3 ziet. Deze hindernis is uitgenomen. Een doorbraak door een 50% niveau betekent in principe een voortzetting naar het 61,8% niveau, een grens die hier rond 403,2 te vinden is. 

  • De stippellijn rond 401,6 die eerder steun vormde zou op de weg naar 403,2 eventueel nog roet in het eten kunnen gooien. Dat is namelijk nog een potentiŽle weerstandslijn. Op grond van deze grafiek gaat de AEX dus naar 401,6 en als dat niveau doorbroken zou worden naar 403,2.

  • Zo eenvoudig ligt het echter niet, er zijn namelijk nog twee nieuwe lijnen te tekenen die samen een patroon vormen. Dat ziet u hieronder in een extra daggrafiek.

AEX daggrafiek 231014

  • De lijnen k en k' vormen samen een grote stijgende wig. Ik ben niet helemaal tevreden over de onderkant ervan, want die verbindt maar twee punten met elkaar. De bovenste lijn loopt echter door drie toppen en dat maakt het tot een lijn waar we rekening mee dienen te houden. De AEX gaat alleen naar 401,6 of hoger indien lijn k' doorbroken wordt. Breekt de beursgraadmeter echter naar beneden uit de wig, dus door lijn k, dan kunnen we te maken hebben met de start van een nieuwe beweging naar beneden. Ik let morgen dus op het koersverloop ten opzichte van beide lijnen.

AEX daggrafiek BB 231014

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands zien we nog ruimte naar boven. De middellijn, een potentiŽle weerstandslijn, is namelijk nog niet bereikt.

AEX uurgrafiek 231014

  • De uurgrafiek toonde ons vanmiddag de afronding van een omgekeerd hoofd en schouders patroon. Voor dit patroon laat zich een koersdoel van 403,2 berekenen. Dit valt samen met het 61,8% niveau in de daggrafiek, een niveau dat hierdoor bekrachtigd wordt als doel.

  • Het patroon blijft geldig zolang de AEX boven 396,2 blijft. Zou de index terugkeren onder deze grens dan wordt het patroon, dat hier een voortzettingspatroon is, ongeldig en is een heroverweging noodzakelijk.

AEX kwartiergrafiek 231014

  • De laatste bodem van vanmiddag is die rond 394,4. Het mag gezien de slotbeweging van vanmiddag duidelijk zijn dat een eventuele achtereenvolgende daling onder 396,2 en 394,4 een negatieve ontwikkeling zou zijn.

Resumerend: 

Onze aandelenmarktindex is in de daggrafiek door het 50% niveau 396,3 gebroken, bovendien is in de kwartiergrafiek een omgekeerd hoofd en schouders patroon afgerond. Deze beide gegevens maken het 61,8% niveau rond 403,2 tot het volgende koersdoel, dat geldig blijft zolang de AEX boven 396,2 koerst. Rond 401,6 kan er dan eventueel weerstand gevonden worden. De stijgende wig k-k' in de extra daggrafiek zorgt er echter voor dat we de mogelijkheid van een daling mee moeten nemen in onze overwegingen. Naar 401,6 of 403,2 gaan we alleen als de marktindex naar boven uit deze wig breekt. Zolang dat niet is gebeurd kan er nog een daling volgen. Gaat de index naar beneden dan let ik op het verloop ten opzichte van de grenzen 396,2 en 394,4. Een eventuele achtereenvolgende daling onder beide grenzen zou negatief zijn in het licht van het slotoffensief dat kopende partijen vandaag plaatsten.

En dan nog dit...

De Nikkei blijft een interessante casus, want de beursstemming in Tokio wisselt letterlijk van dag tot dag.

 

  • De volgorde van de gebeurtenissen maakt het verloop van de Nikkei boeiend. Het beeld was deze week naarmate de strijd tussen kopers en verkopers zich steeds verder ontrolde elke dag anders. Afgelopen maandag ontstond een niet vaak voorkomend potentieel bodempatroon met de naam bullish separating line. Dit patroon werd de dag erna echter niet bevestigd, want er volgde een daling in plaats van een stijging. De Nikkei steeg de dag daarna desondanks, om vanmorgen vervolgens weer een daling te noteren. Daarbij werd een potentieel toppatroon neergezet, namelijk een inverted hammer. Lijnen langs de boven- en onderkant van de laatste groep candles tonen nu een stijgende wig.  Morgen kunnen verkopende partijen de overwinning naar zich toe trekken, mits zij een neerwaartse uitbraak uit dit patroon tot stand weten te brengen. Wordt de wig morgen namelijk afgerond met een uitbraak naar beneden dan zet de Nikkei alsnog de daling voort. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 23 okt 2014, 18.18u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

23 okt 09.15u: Markt verrast door daling in de VS

23 okt 10.00u: Omhoog na inkoopmanagersindices

23 okt 11.00u: Toppen van gisteren zijn geŽvenaard

23 okt 12.00u: Een dalende wig rond het middaguur

23 okt 14.00u: Beurs gedraagt zich erg wisselvallig

23 okt 15.00u: Markt is klaar voor een doorbraak

23 okt 16.00u: De AEX-index is weer iets gedaald

23 okt 17.00u: Doorbraak gerealiseerd in de AEX

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven