ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 141014

 • Hoewel we nog drie dagen te gaan hebben voordat deze beursweek is afgelopen begin ik vandaag met de weekgrafiek. In mijn update van 12u tekende ik namelijk een lijn die relevant bleek voor het koersverloop van de AEX-index. Het gaat om lijn f door bodems uit april en augustus van dit jaar. Deze lijn diende na een daling onder de augustusbodem 388,1 als steunlijn. De mogelijkheid is dientengevolge aanwezig dat de stijging van vandaag het begin is van een herstelbeweging.

 • De grafiek geeft ons tevens een doel mocht het later deze week van een daling onder het laagste punt 386,4 van vandaag komen. Dat wordt dan namelijk de stippellijn rond 379,5.

AEX daggrafiek 141014

 • Vervolgens gaan we naar de daggrafiek en pakken de gebruikelijke volgorde weer op. De candle van vandaag heeft een lange staart aan de onderkant. Het lichaam is lang, daarom kan het geen hammer worden genoemd. De candle heeft door de lange staart echter dezelfde betekenis, namelijk die van een potentiŽle bodem. De candle dient morgen nog wel bevestigd worden door middel van een groene candle voordat we echt over een bodem kunnen spreken.

 • Speculerend op een stijging heb ik alvast Fibonacci lijnen over de daling 425,7 - 386,4 in de grafiek gezet. Het moge duidelijk zijn dan ik deze lijnen verwijder mocht het van een daling onder 386,4 komen. Voor dit moment echter zijn ze goed om doelen te bepalen voor het geval we morgen daadwerkelijk een stijging zien. De eerste twee potentiŽle doelen annex weerstandsniveaus zijn het 23,6% niveau rond 395,7 en het 38,2% niveau rond 401,4. Bij een eventuele stijging wordt 395,7 dus mijn eerste aandachtspunt op basis van deze grafiek, daar kijk ik of ik al dan niet van een vervolg naar 401,4 uit kan gaan.

 • Lijn u kan overigens ook nog als weerstandslijn fungeren. We kunnen dus allerminst zeker zijn van hogere standen, laat dat duidelijk zijn.

AEX daggrafiek BB 141014

 • Het slot van de dag betekende een terugkeer binnen de Bollinger Bands. Morgen kan de index op grond van deze indicator dus weer zowel omhoog als omlaag. We hoeven immers niet meer rekening te houden met een terugkeer binnen de banden, zoals we dat gisteren nog wel moesten doen.

AEX uurgrafiek 141014

 • In de uurgrafiek staan Fibonacci lijnen over de daling 396,5 - 386,4. Rond 394,1 vinden we het 76,4% niveau en daar is nog een hele kleine kans op topvorming. Het 76,4% niveau heb ik overigens op gevoel toegevoegd, daar was geen concrete reden voor. Het hoogste punt van vandaag lag rond 394. Wordt dat doorbroken dan neem ik op grond van deze lijnen dan is op grond van deze lijnen de top rond 396,5 het eerste doel. Eerst dienen we dan echter te volgen wat er rond het 23,6% niveau 395,7 gebeurt, want daar kan dan nog weerstand liggen.

AEX kwartiergrafiek 141014

 • Kopers toonden lef in het laatste deel van de handelsdag. Gisteren gingen de Amerikaanse indices vanuit een winstpositie vanaf kwart voor negen in de avond snel onderuit. Je moet met die ontwikkeling in gedachten maar durven kopen in het staartje van onze handel. Voor hetzelfde geld herhaalt die ontwikkeling zich immers. We zullen morgen zien of de moed van deze kopers beloond of afgestraft wordt.
 • De laatste bodem van vanmiddag lag rond 390,6. Komt de index onder dat niveau dan dalen we verder en is de kans op een daling naar en onder 386,4 aanwezig. Ik plaats dan nieuwe Fibonacci lijnen om mogelijke steunniveaus te ontdekken.

Resumerend: 

De AEX daalde vandaag aanvankelijk opnieuw, maar vond steun op lijn f in de weekgrafiek en herstelde vervolgens. Het leverde een potentiŽle bodem op in de daggrafiek, waarvan morgen moet blijken of deze bevestigd wordt met een groene candle. Dat is overigens niet zeker, want lijn u in de daggrafiek kan weerstand vormen. Het hoogste punt van de dag was 394. Wordt dit uitgenomen dan volgt een stijging naar het 23,6% Fibonacci niveau in de daggrafiek. Wordt dat doorbroken dan zou het volgende doel de top rond 396,5 in de uur- en kwartiergrafiek zijn. Zou dat ook uitgenomen worden dan wordt 401,4 het richtpunt. Hiermee hebben we drie mogelijke haltes naar boven. Komt de AEX onder 390,6 dan ga ik op zoek naar mogelijke steunniveaus. We moeten dan letten op het verloop ten opzichte van het laagste punt 386,4 van vandaag, met in ons achterhoofd de constatering dat een eventuele neerwaartse doorbraak door die grens een daling naar 379,5 zou betekenen.

En dan nog dit...

De Dow Jones bereikte gisteren een belangrijk potentieel steunniveau en is vandaag tot nog toe gestegen vanaf die grens.

 • Het niveau waar ik op doel is de stippellijn in de buurt van 16330. Rond dit niveau zijn meerdere bodems ontstaan en dat wil zeggen dat het een belangrijke grens is. Een daling hieronder zou een vervolg naar de bodem rond 16028 of lager geven. De kans op een daling naar de onderkant van het grote lange termijn trendkanaal d-d', lijn d, zou groot zijn. Er kan vanaf 16330 echter nog een beweging omhoog worden ingezet, laten we dus kijken of het de Amerikaanse markt lukt dat te realiseren. Winst vanavond zou een eerste stap zijn.
 • Tot slot een agendapunt. Morgenmiddag en -avond ben ik afwezig. De update van 12u zal de laatste zijn, in de middag zal ik er geen meer plaatsen. Verder zal ik geen slotanalyse schrijven. Donderdagochtend ben ik weer van de partij. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 14 okt 2014, 18.46u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

14 okt 09.15u: Lagere opening na nieuwe daling in VS

14 okt 10.00u: Kleine wig net boven het steunniveau

14 okt 11.00u: Daling gevolgd op de stijgende wig

14 okt 12.00u: AEX is onder doel 388,1 geraakt

14 okt 14.00u: Index opgeveerd tijdens de lunch

14 okt 15.00u: Beursindex gestegen naar 391,3

Ahold: Beeld negatief na valse uitbraak en toppatroon

14 okt 16.00u: Potentieel toppatroon binnen kanaal

14 okt 17.00u: Snel steun na uitbraak uit het kanaal

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven