ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX kwartaalgrafiek 211114

 • U bent niet gewend van mij dat ik mijn analyse start met de kwartaalgrafiek. Ik doe dat vandaag toch omdat het koersverloop daar om vraagt. De AEX bereikte vandaag de dalende lange termijn trendlijn b, de lijn door toppen uit 2000 en 2007. Dit is een potentiŽle weerstandslijn. Hij valt vrijwel samen met het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 564 - 195, want die ligt op 423. Het verschil is in deze grafiek nauwelijks zichtbaar en ook niet van belang. Het gaat in een lange termijn grafiek immers om het grote beeld. Dat beeld voorziet in potentiŽle weerstand, weerstand die eventueel topvorming op kan leveren. Ik nam deze grafiek daarom op in mijn analyse.

 • Er kan dit kwartaal uiteraard nog van alles veranderen, want de candle is nog niet afgerond. Dat zal immers pas op 31 december aanstaande het geval zijn. De doorbraak door lijn b kan dus alsnog tot stand komen. Daar wil ik echter niet bij voorbaat op speculeren, want dat zou gokken zijn. We doen er goed aan om voor alle zekerheid rekening te houden met topvorming, dat is wat de momentopname van deze grafiek ons vertelt.

AEX weekgrafiek 211114

 • Dan gaan we naar de weekgrafiek, waar ik mijn analyse aan het einde van de week gewoonlijk mee begin. De candle van deze week is duidelijk, er was veel kooplust. Ergo, beleggend Nederland voorziet een voortzetting naar boven. Ik moet dus uiteraard koersdoelen paraat hebben die ik kan gebruiken als de kopers van deze week gelijk krijgen. De potentiŽle doelen bij een stijging boven het hoogste punt 424,7 van deze week zijn de top rond 425,7 of lijn t.

AEX daggrafiek 211114

 • Vervolgens gaan we naar de daggrafiek, waarin ik een nieuw element wil toevoegen aan het voorgaande. In de grafiek ziet u de lijnen r en r'. Deze lijnen vormen samen een wig en dat patroon is een factor waar we rekening mee moeten houden. Op een dergelijke wig volgt namelijk meestal een daling, die daadwerkelijk tot stand komt na een uitbraak naar beneden. Ik ga komende week dus na of die uitbraak naar beneden er inderdaad komt.

 • De bovenkant van de wig valt aanstaande maandag samen met de top rond 425,7. Daar kan bij een eventuele stijging dus eventueel een tweede top ontstaan, waarop dan alsnog een daling kan volgen.

 • Een uitbraak naar boven uit de wig r-r' zou een voortzetting naar lijn t veroorzaken, dan de volgende potentiŽle weerstandslijn.

AEX daggrafiek BB 211114

 • Aansluitend bekijken we de daggrafiek met Bollinger Bands, een zijstap die ik elke dag maak. De AEX bereikte met de 1,6% grote stijging van vandaag de bovenste lijn van deze indicator. Deze lijn is een lijn die voor weerstand en dus eventueel voor topvorming kan zorgen. We dienen op grond van deze grafiek voor alle zekerheid uit te gaan van een beweging naar beneden.

AEX uurgrafiek 211114

 • De beursgraadmeter vond aan het einde van de middag steun bij de eerder doorbroken weerstandsgrens 422,8. Belandt de AEX aanstaande maandag onder deze grens dan zijn er vijf grenzen waar wellicht steun gevonden kan worden en dus een volgende bodem kan ontstaan. Het gaat om de blauwe stippellijn rond 422 en de Fibonacci niveaus rond 422,3 (23,6%), 420,8 (38,2%), 419,6 (50%) of 418,3 (61,8%).

 • Het koersdoel van de gisteren afgerond vlag is vandaag bereikt, daar hoeven we dus geen rekening meer mee te houden.

AEX kwartiergrafiek 211114

 • De laatste rij candles in de kwartiergrafiek vormt een vlag. Daar wil ik echter niets mee doen, omdat een dergelijk patroon na het weekend geen betekenis meer hoeft te hebben. Ontwikkelingen elders bepalen dan het beeld, niet dit patroon.
 • Het gegeven dat er steun lag rond het eerder op de dag doorbroken niveau 422,8 geeft wel aan dat beleggers redelijk zeker zijn van hun zaak. Er kwamen nauwelijks winstnemingen, de correctie vanaf de top was erg beperkt.

Resumerend: 

De eerste grafiek die ik u in deze analyse toonde was de kwartaalgrafiek van de AEX. Dat deed ik omdat ik u wil laten zien dat de index bij lijn b en een lange termijn 61,8% niveau is aangekomen, op een niveau dus waar eventueel een top kan ontstaan. Tegelijkertijd is in de daggrafiek een wig gevormd en dat is een patroon dat over het algemeen in een daling resulteert. Verder is er dan nog het gegeven dat de AEX-index vandaag de bovenste lijn van de Bollinger Bands heeft bereikt, ook een obstakel op de weg naar boven. Voeg ik al deze elementen bij elkaar dan leidt dat tot de conclusie dat we aanstaande maandag een daling krijgen. Belandt de marktindex onder 422,8, waar vanmiddag een korte termijn bodem werd neergezet, dan zijn er vijf niveaus waar vervolgens eventueel een bodem kan ontstaan. Het gaat om de niveaus 422,3, 422, 420,8, 419,6 en 418,3 uit de uurgrafiek. Een garantie voor een daling heb je uiteraard nooit, je praat bij het maken van een analyse altijd in termen van waarschijnlijkheid. Daarom wil ik doelen beschikbaar hebben die we kunnen gebruiken bij een stijging boven het hoogste punt 424,7 van deze week. Het eerste mogelijke doel is het hoogste punt 425,7 dat we dit jaar tot nog toe bereikten. Vanaf dat niveau kan dan eventueel alsnog een daling volgen. Zou 425,7 daarentegen uitgenomen worden dan volgt een stijging naar lijn t in dag- en weekgrafiek.

En dan nog dit...

De eerste grafiek van deze analyse was een lange termijn grafiek, de laatste grafiek is dat ook. We bestuderen de maandgrafiek van de Dow Jones.

 • De Dow Jones heeft de bovenkant van het grote trendkanaal d-d' bereikt. Deze bovenzijde, lijn d', moet als een potentiŽle weerstandslijn worden beschouwd. De mogelijkheid is dus aanwezig dat de Dow Jones deze maand niet hoger meer komt en deze of volgende maand een daling inzet. Net als bij de kwartaalgrafiek van de AEX geldt ook hier dat het gegeven dat een weerstandslijn is bereikt geen waarborg is voor topvorming. De kans op topvorming is evenwel aanwezig en dat wilde ik aan het einde van deze analyse met u delen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 21 nov 2014, 18.49u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

21 nov 09.15u: Uitbraak uit vlag tot stand gekomen

21 nov 10.00u: AEX snel door top 419,4 gebroken

21 nov 11.00u: Index in de buurt van 420 punten

21 nov 12.00u: Hoger door renteverlaging in China

21 nov 14.00u: EconomieŽn zwak, beurzen sterk

21 nov 15.00u: AEX staat op een winst van 1,75%

21 nov 16.00u: Korte termijn top in kwartiergrafiek

21 nov 17.00u: Steun bij eerder doorbroken grens

 

Agenda van maandag 17 nov t/m vrijdag 21 nov 2014

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven