ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 180314

  • Opnieuw winst voor de AEX-index vandaag. De aandelengraadmeter bereikte het 50% Fibonacci niveau van de daling 400,9 - 379,8 dat rond 390,4 ligt. Dit werd gedurende de dag doorbroken, maar het slot lag eronder. Dit wil zeggen dat we de grens niet als uitgenomen mogen beschouwen en dat houdt dan weer in dat we morgen moeten gaan kijken of dit eventueel resulteert in de vorming van een top.

  • Het hoogste punt van de dag was 391,4. Komt de graadmeter opnieuw boven het 50% niveau 390,4 dan is de kans groot dat deze top uitgenomen wordt, waar dan een vervolg naar het 61,8% niveau rond 392,9 uit zou voortspruiten. 

  • Andere mogelijke doelen bij een vervolg naar boven zijn het 76,4% niveau rond 395,9 en lijn z.

AEX daggrafiek BB 180314

  • De positie van de AEX in de Bollinger Bands staat zowel een voortzetting naar de middellijn als een nieuwe daling naar de onderste lijn toe.

AEX uurgrafiek 180314

  • Er is bij een voortzetting naar boven nog een kleine kans op weerstand in de buurt van 392, daar houd ik het koersverloop als er inderdaad hogere koersen in beeld komen extra in de gaten.

AEX kwartiergrafiek 180314

  • Het Damrak is de dag in een optimistische stemming geŽindigd, namelijk met een vlag in wording. Breekt de AEX morgen naar boven uit dan is het patroon af, de index vervolgt dan daadwerkelijk de weg naar boven. De formatie toont met een potentieel koersdoel van ongeveer 395 punten de goede stemming waarin de markt verkeert.
  • Een uitbraak naar beneden uit de vlag zou het patroon onbruikbaar maken. In dat geval ga ik in mijn updates zoals gebruikelijk op zoek naar mogelijke steunniveaus.

Resumerend: 

Nogmaals winst voor de AEX, vandaag werd het 50% niveau rond 390,4 in de daggrafiek bereikt. De grens werd echter niet uitgenomen, waardoor morgen de kans op topvorming aanwezig is. De markt voorziet gezien de vlag in de kwartiergrafiek evenwel een voortzetting naar boven. De graadmeter gaat daadwerkelijk verder omhoog bij een uitbraak naar boven, wat dan een vervolg naar 392 of het 61,8% niveau 392,9 in de daggrafiek oplevert. Een stijging naar het 76,4% niveau rond 395,9 is dan ook mogelijk, gezien het koersdoel 395 van de vlag. Lijn z is nog een iets hoger gelegen doel, van toepassing mocht 395,9 uitgenomen worden. Breekt de graadmeter naar beneden uit de vlag dan wordt het een ander verhaal. Dan zullen we namelijk weer op zoek moeten naar potentiŽle steunniveaus, om aan de hand daarvan nadere conclusies te trekken. Dat doe ik dan uiteraard in mijn updates.

En dan nog dit...

Tachtig procent van de Nederlanders gaat er dit jaar op vooruit, dat was vanmorgen de boodschap van het Centraal Planbureau. Toevallig dat zo'n boodschap net voor verkiezingen naar buiten komt. Het bericht zal over een paar maanden vast weer worden herzien . Laat ik het daar verder echter niet meer over hebben, want zulke berichten hebben weinig tot geen waarde. Ik neem u vanavond mee naar de daggrafiek van de Nasdaq.

  • Voordat ik naar de huidige situatie ga doe ik eerst een stapje terug in de tijd. In december en februari ontstonden er bij de punten 1 en 2 bodems op een gelijk niveau. Hier had vroeger een hoofd en schouders patroon uit voortgekomen, maar tegenwoordig gebeurt dat niet meer. Bij punt 3 werd de vorming van dat patroon met een doorbraak door de top uit januari afgewend. Hetzelfde gebeurde in september van het vorig jaar al eens in deze index.
  • Het huidige beeld is vergelijkbaar. Bij de punten 4 en 5 zijn bodems op een gelijk niveau ontstaan. Dit zou een hoofd en schouders toppatroon opleveren, namelijk als er een lagere top neergezet zou worden, gevolgd door een daling onder de bodems 4 en 5. Verloopt de koersontwikkeling echter analoog aan die van februari dan wordt binnenkort de top uit de eerste week van maart uitgenomen en realiseert de Amerikaanse markt op die manier dus opnieuw een voortzetting naar boven. Eens moeten er overigens toch weer toppatronen ontstaan, dus ik wacht op het moment waarop er uiteindelijk uit een situatie als deze toch een hoofd en schouders patroon ontstaat. Of dat deze keer al zal zijn is afwachten, vooralsnog staan twee bodems op hetzelfde niveau nog voor een voortzetting naar boven. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 18 mrt 2014, 18.59u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

18 mrt 09.15u: AEX lager, zoeken naar steunniveau

18 mrt 10.00u: Bodem bij het 50% Fibonacci niveau

18 mrt 11.00u: Geen beweging omhoog van de index

18 mrt 12.00u: Vlag in wording in de kwartiergrafiek

Pijn op de Russische beurs (column voor beursplaza)

18 mrt 14.00u: Snelle stijging tijdens de lunchpauze

18 mrt 15.00u: AEX hoger het afgelopen half uur

18 mrt 16.00u: Optimisme in de markt is weer groot

18 mrt 17.00u: Vlag in wording in grafiek beursindex

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven