ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 280314

  • De slotstand van deze week is exact gelijk aan die van 2013, namelijk 401,79. De AEX geraakte op deze stand door de stijging van 2,7% van deze week. We staan nu vlak onder het hoogste punt 402,5 van vorige maand. Zou dat uitgenomen worden dan ligt een terugkeer naar 408,9 of hoger voor de hand.

  • Ontstaat er echter een top rond 402,5 of bij 401,79 doordat er een daling komt, dan wordt het vervolg afhankelijk van de koersontwikkeling ten opzichte van de stippellijn rond 379,5. Er is dan een hogere bodem boven die grens nodig om de AEX vervolgens alsnog verder naar boven te doen gaan. 

AEX daggrafiek 280314

  • Kijkt u naar de daggrafiek dan ziet u gedemonstreerd dat het tegenwoordig hollen of stilstaan is op de beurs. We bevinden ons momenteel in een periode waarin we hollen. Er wordt gretig gekocht, wat blijkt uit de sprongen die we deze week maakten. Er ontstonden twee gaps, twee gebieden waar we in alle haast een stuk oversloegen. De overgeslagen gebieden zijn 393,5 - 394,1 en 398,6 - 399,7. Het is een gretigheid die we eerder zagen, toen volgden er stevige dalingen. Daar houd ik ook voor de komende maand(en) dus in het achterhoofd rekening mee. De komende week ga ik in ieder geval kijken of we eventueel nog terugkeren naar de overgeslagen stukken koersgebied, om te beginnen dat van vandaag.

  • In de weekgrafiek zagen we dat een doorbraak door 402,5 een stijging naar 408,9 of hoger waarschijnlijk zou maken. De daggrafiek leert ons dat het in dat geval goed is het verloop rond 404,9 te controleren op eventuele topvorming.

AEX daggrafiek BB 280314

  • De AEX nadert de bovenste lijn van de Bollinger Bands. Dit is een potentiŽle weerstandslijn. Raken we die dan is het tijd om te kijken of dat eventueel topvorming oplevert.

  • Vergelijk ik de huidige ontwikkeling met die van december dan kan het overigens ook zo zijn dat we in een zijwaartse tot licht stijgende fase terechtkomen, met een wisselvallig koersverloop.

AEX uurgrafiek 280314

  • Een lijn die ons volgende week behulpzaam kan zijn is lijn g in de uurgrafiek. De trend is hoe dan ook naar boven gericht zolang de AEX-index boven deze lijn koerst. Een eventuele daling eronder zou uit kunnen lopen op een correctie, bijvoorbeeld naar het gap dat vanmorgen ontstond en open bleef.

AEX kwartiergrafiek 280314

  • Naar het gap zouden we gaan bij een daling onder lijn g en de bodems rond 400,2. Ik veronderstel dat we dat dan zouden gaan sluiten met een daling naar 398,6 of lager.

Resumerend: 

Het is tegenwoordig hollen of stilstaan op de beurs en we bevinden ons momenteel in een fase waarin we hollen. Er wordt dermate gretig gekocht dat de markt niet eens meer de tijd neemt om de gaps die ontstaan te sluiten. De eerste grens waar ik bij dit koersgeweld op let is 402,5. Ik ga kijken of we daar of bij de nu bereikte grens 401,8 eventueel een top neerzetten. Ik let in dit verband op de koersontwikkeling ten opzichte van lijn g en de bodem rond 400,2 van vanmiddag. Belanden we daaronder dan veronderstel ik dat we naar 398,6 of lager gaan om het gap van vandaag te sluiten. Een doorbraak door 402,5 zou daarentegen een vervolg naar 408,9 of hoger waarschijnlijk maken, met de kanttekening dat er rond 404,9 eventueel nog een top zou kunnen ontstaan. Kijk ik overigens terug naar het koersverloop na een soortgelijke beweging in december (en trouwens ook een in oktober 2013) dan zou er ook nog een zijwaartse tot licht oplopende beweging kunnen ontstaan. Laat het koersverloop ten opzichte van de genoemde grenzen ons volgende week maar vertellen voor welke optie de markt kiest.

En dan nog dit...

De meest opvallende en technisch ongewone ontwikkeling kwam vandaag van de Italiaanse beurs, een markt waar de verwachtingen van aandelenbeleggers voor dit jaar kennelijk hooggespannen zijn.

  • De Italiaanse aandelenmarkt realiseerde een uitbraak naar boven uit de wig b-b'. Bij dit patroon, in het Engels een rising wedge genoemd, komt het in het algemeen van een uitbraak naar beneden. Dat de markt nu een uitbraak naar boven tot stand heeft gebracht, waarmee de index bovendien op de hoogste stand van het jaar kwam, getuigt van een groot vertrouwen. De graadmeter dient ter bestendiging van de goede stemming de komende week uiteraard boven het patroon te blijven, dat houd ik voor u in de gaten.
  • Tot slot nog iets anders. Op de homepage staat een banner die verwijst naar een cursus op 12 april en een vervolgcursus op 17 mei aanstaande. De indruk is ontstaan dat de beide cursusdagen slechts in combinatie met elkaar kunnen worden gevolgd. Het heeft mensen ervan weerhouden om zich in te schrijven voor 12 april. Beide dagen staan echter los van elkaar. De cursus technische analyse van 12 april is een op zich staande sessie. Hierin komen de meest voorkomende en belangrijkste aspecten van de technische analyse en, niet onbelangrijk, de manier waarop daarop gehandeld kan worden aan bod. Die dag geeft u een prima theoretische basis. Wie behoefte heeft aan verdieping is vervolgens uiteraard welkom bij een vervolgcursus, al is het jaren later. Met alleen de eerste dag kunt u echter prima uit de voeten. Dat is wat ik nog wilde zeggen, nu op naar een lekker zonnig weekend . -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 28 mrt 2014, 19.14u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

28 mrt 09.15u: Weer opening met gap naar boven

28 mrt 10.00u: Index na opening verder gestegen

28 mrt 11.00u: AEX nog altijd in opgaande beweging

28 mrt 12.00u: Top gezet bij koersdoel van de vlag

28 mrt 14.00u: Steun in het gebiedje 400,3-400,4

28 mrt 15.00u: Hoger na de Amerikaanse opening

Sligro: Iets onder bovenkant groot stijgend kanaal

28 mrt 16.00u: AEX weer wat verder naar boven

28 mrt 17.00u: Daling AEX werd snel opgevangen

 

Agenda van maandag 24 mrt t/m vrijdag 28 mrt 2013

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven