ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX maandgrafiek 310314

  • De derde beursmaand van dit jaar zit erop, daarom start ik met de maandgrafiek. U ziet dat er deze maand een groene candle is gevormd, waarvan de onderkant bij het laagste punt 379,5 van vorige maand ligt. Zou de AEX de komende maand onder dit punt komen dan zou dat een slechte ontwikkeling zijn, dat is iets om de komende maand in de gaten te houden. Lijn u zou in dat geval de stijgende trend overigens nog kunnen redden. Momenteel ziet het koersverloop er echter positief uit. Resulteert de positieve stemming in een doorbraak door de top rond 408,9 dan kan de AEX verder naar het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 564 - 195 dat rond 423 ligt. De candle van deze maand biedt een goede kans op deze ontwikkeling.

AEX daggrafiek 310314

  • Haast en kooplust, dat zijn twee woorden waarmee ik de beursstemming van vorige week en van vandaag wil beschrijven. Die haast en kooplust blijkt uit drie sprongen die de AEX vorige week woensdag, afgelopen vrijdag en vandaag heeft gemaakt. De index sloeg drie keer een stuk koersgebied over, dat wil zeggen dat er drie gaps ontstonden. Deze gaps bleven open en dat betekent optimisme. 

  • Het enige minpunt is dat de candle van vandaag een inverted hammer is, een potentieel toppatroon dat bij de stippellijn rond 404,9 door voorgaande bodems staat. Dit kan in principe tot topvorming leiden, daar zal ik morgen alert op zijn.

  • Het hoogste punt van de dag was 405,1. Zou dat gepasseerd worden, bijvoorbeeld met een nieuwe sprong tijdens de opening (de voorbeurshandel is tegenwoordig erg invloedrijk), dan gaat de beursindex naar 408,9 of hoger.

AEX daggrafiek BB 310314

  • De inverted hammer van vandaag staat niet alleen bij het potentiŽle weerstandsniveau 404,9, maar ook bij de bovenste lijn van de Bollinger Bands. Er kan hier in theorie een top ontstaan, want de lijn kan weerstand vormen. Het is een tweede reden om morgen te gaan volgen of er zich wellicht een daling voordoet.

AEX uurgrafiek 310314

  • Het slot van de handelsdag was zwak, want de AEX zakte door lijn g. Ik wil daar echter niet teveel belang aan hechten, want dit gebeurde pas net voor en tijdens de slotveiling. Doorbraken tijdens deze laatste fase negeer ik over het algemeen, want die hebben minder waarde dan doorbraken die tot stand komen in de normale handel, als iedereen nog mee mag doen. Negatief wordt het pas als hier morgen een vervolg naar beneden aan wordt gegeven.

AEX kwartiergrafiek 310314

  • Ik zie de toppen van vandaag als een dubbele top, want het verschil is klein. Volgt hierop een daling onder de bodem rond 402,8 dan wordt de dubbele top een M-vormige top, met als koersdoel 400,7. De AEX gaat dan met een daling naar 402 het gap sluiten dat vandaag ontstond. Er kan daar steun liggen, dus van een daling naar 400,7 of lager (bijvoorbeeld 398,6) kunnen we alleen uit gaan als 402 doorbroken wordt. 

98esumerend: 

De AEX maakte vandaag de derde sprong in de huidige rally, er ontstond een derde gap. Dat zou gesloten gaan worden bij een daling onder 402,8, want dan wordt een daling naar 402 of eventueel lager (400,7, 398,6) waarschijnlijk. De inverted hammer bij de potentiŽle weerstandslijn 404,9 en de bovenste lijn van de Bollinger Bands wijst in deze richting. Het hoogste punt van de dag was 405,1. Wordt dat doorbroken dan gaan we naar ik aanneem 408,9 of hoger zien. Een doorbraak door 408,9 zou zoals we in de maandgrafiek zagen een vervolg naar 423 inhouden.

En dan nog dit...

Boeiend in de grafieken van andere indices is dat er in de grafieken van de DAX, Eurostoxx50 en CAC40 eenzelfde potentieel toppatroon is ontstaan. Ik bespreek die aan de hand van de daggrafiek van de DAX.

  • Het potentiŽle toppatroon waar het om gaat is een dark cloud cover, de laatste candle in deze grafiek die zijn voorganger voor een deel afdekt. Morgen moet blijken of het inderdaad om een top gaat, want dat is afhankelijk van eventuele bevestiging met een volgende rode candle. De trend in de DAX blijft overigens positief zolang de graadmeter boven lijn l noteert. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 31 mrt 2014, 18.41u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

31 mrt 09.15u: Opnieuw een gap naar boven in AEX

31 mrt 10.00u: Korte termijn top bij de lijn op 404,9

31 mrt 11.00u: Wig voorafgaand aan Europees cijfer

31 mrt 12.00u: AEX nog niet teruggekeerd in gap

31 mrt 14.00u: Vlag ontwikkeld in de kwartiergrafiek

31 mrt 15.00u: AEX staat bij de top van vanmorgen

Heineken: Omslag van toppatroon naar bodempatroon

31 mrt 16.00u: Index naar beneden uit het kanaal

31 mrt 17.00u: Net onder weerstand blijven liggen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven