ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 040314

  • Twee aanvallen door kopers van S&P500 futures (om 07.04u en 11.49u) vormden de basis voor een koersverloop waarmee het beeld ten opzichte van gisteren geheel werd omgegooid. Hier werd de rest van de dag op voortgebouwd. We hebben vorig jaar en dit jaar al vaker gezien hoe dit instrument werd gebruikt om herstelbewegingen en voortzettingen naar boven tot stand te brengen, maar dat nam nooit een zo extreme vorm aan als vandaag. De remmen zijn letterlijk los, elke daling is repareerbaar. Het uiteindelijke effect zal zijn dat we op een zeker moment ongenadig hard omlaag gaan. Forse dalingen als die van gisteren ontstaan in markten waarin de verhouding tussen werkelijkheid en beursbewegingen compleet zoek is. Eťn tegenvallend bericht is in zo'n markt genoeg om een naar verhouding grote daling te doen ontstaan. Dat is wat gisteren gebeurde. Het is vragen om ongelukken om de S&P500 futures de dag na zo'n daling al weer zo naar boven te jagen als vandaag gebeurde.

  • De AEX boekte een winst van 2,7%. Hiermee werd de daling van 2,6% van gisteren meer dan teruggedraaid. Het vormde voor mij aanleiding om Fibonacci lijnen over de daling 402,5 - 386,6 in de grafiek te zetten, inclusief het 76,4% niveau waar ik over het algemeen niet naar kijk. Het slot van de dag lag precies op dat laatste niveau. Er is een kleine kans op topvorming bij deze grens, daarom volg ik morgenochtend allereerst of we wellicht een daling inzetten.

  • Het hoogste punt van de dag lag op 398,9. Wordt dat gepasseerd dan speelt het 76,4% niveau geen rol meer en volgt een stijging naar lijn k' (morgen op 400,6) of de top rond 402,5.

AEX daggrafiek BB 040314

  • De Bollinger Bands bieden ons na vandaag ineens weer volop ruimte naar boven. De AEX is immers door de middellijn gebroken en kan in theorie dus door naar de bovenste lijn. De middellijn kan eventueel als steunlijn gaan fungeren.

AEX uurgrafiek 040314

  • Het 76,4% niveau uit de daggrafiek valt samen met de stippellijn rond 398,8 in deze uurgrafiek. Het is een lijn waar voorheen zowel steun als weerstand lag en waar we dus eventueel opnieuw weerstand kunnen ontmoeten. Ik kijk morgen of er wellicht een top ontstaat, aan de hand daarvan kijk ik verder. De stippellijn rond 399,4 kan eventueel ook een hindernis blijken.

AEX kwartiergrafiek 040314

  • De kwartiergrafiek voegt behalve het feit dat het Damrak tot het eind van de dag is blijven kopen niets toe aan het voorgaande. Het maakt wel duidelijk dat de markt morgen zonder meer uit gaat van een vervolg naar boven.

Resumerend: 

Buiten alle proporties, zo werd er vandaag gestuurd met de S&P500 futures. Zo extreem zagen we het nog niet eerder. De daling van de AEX van gisteren werd niet alleen teruggedraaid, we eindigden door de winst van 2,7% zelfs nog wat boven het slot van afgelopen vrijdag. De laatste koers die tot stand kwam lag precies op het 76,4% niveau van de daling 402,5 - 386,6 in de daggrafiek. Er is hier een kleine kans op de vorming van een top, daarom kijk ik morgen meteen of we wellicht een daling inzetten. Het hoogste punt van de dag was 398,9. Wordt dat gepasseerd dan volgt een stijging naar 399,4 (grens in uurgrafiek), lijn k' in de daggrafiek (morgen op 400,6) of de top rond 402,5.

En dan nog dit...

Na de ontwikkelingen met de S&P500 futures van vandaag (de Russische roulette zoals ik het in mijn eerste update noemde) kan ik vanavond opnieuw niet om de S&P500 index heen. Die index is immers de onderliggende waarde van de futures en vandaag bovendien door de top van vorige week vrijdag gebroken.

  • De opening lag meteen op de stippellijn rond 1850, de lijn waar de index gisteren nog doorheen zakte. Daar was de stijging van de S&P500 futures ook op gericht. Er werd voorafgaand aan de Amerikaanse opening precies genoeg gedaan om een opening op of boven die grens te doen ontstaan. Na de opening kwam het meteen van een vervolg naar boven, waarbij de top van afgelopen vrijdag in bovenstaande grafiek werd doorbroken. De S&P500 index krijgt weer een nieuwe recordstand. 
  • Waar ik nu in geÔnteresseerd ben is het verloop ten opzichte van de lijnen u en u' die ik in de grafiek heb getekend. De lijnen vormen samen een wig en dat zou historisch gezien in een daling moeten resulteren. Dat is namelijk de meest voorkomende ontwikkeling bij deze formatie. Een daling zou voor velen een verrassing zijn na de demonstratie die kopers vandaag van hun kunnen gaven, dat maakt het komende koersverloop extra interessant. Ik houd u uiteraard op de hoogte. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 4 mrt 2014, 18.26u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

4 mrt 09.15u: Russische roulette met S&P500 futures

4 mrt 10.00u: PotentiŽle weerstand bij 50% grens

4 mrt 11.00u: Stijgend lijntje onder de AEX-index

4 mrt 12.00u: Goed geplaatste aanval om 11.49u

4 mrt 14.00u: Bijna gehele verlies van gisteren is weg

4 mrt 15.00u: Positieve opening in de VS verwacht

Wolters Kluwer: Mooie trend, potentieel toppatroon

4 mrt 16.00u: AEX iets verder naar boven gekropen

4 mrt 17.00u: Bijna bij slot van afgelopen vrijdag

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven