ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 220514

  • De AEX boekte vandaag 0,3% winst, de opwaartse beweging bleef dus in stand. Dit blijft zo zolang de beursgraadmeter boven lijn q koerst, een lijn waar de index momenteel ruim boven staat. De index staat net onder de top van 15 mei jongstleden rond 405,4. De candle van vandaag lijkt overigens sprekend op de candle van die dag, ik ben benieuwd of dat opnieuw een top geeft. Komt er inderdaad een daling dan zullen we moeten gaan volgen of de beursgraadmeter zich boven lijn q handhaaft.

  • Wordt 405,4 echter gepasseerd dan wil dat zeggen dat de beweging naar boven aangehouden wordt. De AEX gaat dan naar 408,4 of 408,9, toppen van april en januari van dit jaar, of hoger. We zagen vorige week vrijdag dat een doorbraak door deze toppen een vervolg naar 423 in zou houden.

AEX daggrafiek BB 220514

  • In de Bollinger Bands zien we een licht stijgende trend. De middellijn heeft steun gevormd en stijgt licht. De bovenste lijn kan eventueel weerstand vormen.

AEX uurgrafiek 220514

  • In de uurgrafiek ziet u de driehoek t-t', de uitbraakrichting bepaalt het vervolg. Bij een uitbraak naar beneden zal de markt op zoek moeten naar een volgende bodem. Uiteraard is het dan zaak om in verband met de voortgang naar boven te verifiŽren dat de AEX boven lijn q blijft.

  • Een uitbraak naar boven zou een vervolg van de stijging zijn. Het wordt dan zaak te kijken of 405,4 uitgenomen wordt.

AEX kwartiergrafiek 220514

  • In de kwartiergrafiek blijkt de bovenste lijn van de driehoek t-t' de vier toppen van vandaag met elkaar te verbinden. Wordt deze doorbroken dan is dat een belangrijke stap. De markt denkt gezien de vorming van dit patroon aan een voortzetting naar boven, want de driehoek is een voortzettingspatroon. Wat echter nog ontbreekt is de uitbraak naar boven, zo zeker was de markt dus nu ook weer niet van haar zaak.

Resumerend: 

De AEX is vlak onder de top van 15 mei jongstleden aanbeland. Wat opvalt is de gelijkenis in vorm tussen de candle van die dag en die van vandaag. Wellicht levert ook deze topvorming op. De markt denkt hier overigens anders over, beleggers hebben met de vorming van een driehoek aangegeven aan een vervolg omhoog te denken. Wat nog ontbreekt is de uitbraak naar boven. Komt die er dan kan er worden geprobeerd de AEX de top rond 405,4 uit te laten nemen. Lukt dat dan volgt een stijging naar 408,4 of 408,9, de twee toppen van dit jaar. Een doorbraak door deze grenzen zou een voortzetting naar 423 veroorzaken. Breekt de index morgen echter naar beneden uit de driehoek t-t' dan zal de markt op zoek moeten naar een volgende bodem. Het wordt dan in verband met de voortgang van de opwaartse trend zaak te controleren of de beursindex boven lijn q blijft.

En dan nog dit...

In een korte analyse afgelopen dinsdagavond wees ik op de mogelijkheid dat er een hoofd en schouders patroon ging ontstaan in de daggrafiek van de S&P500. We zijn nu twee dagen verder en het ziet er weer heel anders uit in de grafiek van deze index.

  • De daling van afgelopen dinsdag is gisteren geheel teruggedraaid en een stijging heeft de S&P500 vandaag teruggebracht naar het weerstandsniveau 1898 en de top iets onder 1903. Wordt die top doorbroken dan zal het hoofd en schouders patroon niet meer ontstaan. Het is een type patroon dat al enige tijd niet meer wordt gevormd. Ik schreef hier in februari 2013 een column over met de titel Niet afgeronde patronen. Ik had gehoopt dat we dit toppatroon eindelijk weer eens zouden zien, want het is erg onnatuurlijk dat de vorming ervan keer op keer op deze wijze wordt afgewend. Het is strijdig met alles wat we in het verleden hebben gezien. Het feit ligt er echter, de stijging is er. De Amerikaanse markt is ook dit keer aan het proberen te voorkomen dat dit oude toppatroon zich ontwikkelt. Daarmee boekt men succes als er een slotstand boven 1903 tot stand komt.
  • Tot slot nog dit. Morgen ben ik een dagje vrij. Dat betekent geen updates, geen bijgewerkte agenda, geen uurgrafieken, geen slotanalyse, geen aandelengrafieken en geen indexgrafieken in de avond. Aanstaande maandag ben ik er weer en krijgt u dat alles dus weer wel. Graag tot dan. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 22 mei 2014, 18.58u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

22 mei 09.15u: Markt kooplustig, gap bij opening

22 mei 10.00u: Kleine wig de afgelopen drie kwartier

22 mei 11.15u: AEX-index is het gap aan het sluiten

22 mei 12.00u: Klein vlaggetje in de kwartiergrafiek

22 mei 14.00u: Verder omlaag na een korte stijging

22 mei 15.00u: Wigvorm te zien in kwartierverloop

22 mei 16.00u: Een technisch ingewikkelde situatie

EurocomProp: Goldman Sachs tastte sterk beeld aan

22 mei 17.00u: Het beeld is momenteel verwarrend

 

Agenda van maandag 19 mei t/m vrijdag 23 mei 2014

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven