ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 190614

  • De hoofdindex van onze beurs, de AEX, maakte vandaag een sprong naar lijn q'. Daarbij bleef er tussen 416,8 en 417,5 een gap open, waarvan ik aanneem dat het nog gesloten gaat worden door middel van een daling naar 416,8 of lager.

  • Lijn q' is de bovenkant van het stijgend trendkanaal q-q', zoals ik onlangs vaststelde een kanaal met een stijgingspercentage van 35% per jaar. De markt zou zich extreem ambitieus tonen als zij een uitbraak naar boven tot stand zou brengen, want dat zou eigenlijk betekenen dat zij een stijging van 35% per jaar niet genoeg vindt. Uitsluiten kan ik het echter niet. Kopers hebben de voorbeurshandel de laatste dagen immers uitstekend onder controle en er staat morgen dus zo een opening boven het kanaal. Mocht er een uitbraak naar boven komen dan wordt de stippellijn rond 423 mijn doel, dat is het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 564 - 195 (juli 2007 - maart 2009). Lijn q' ligt morgen rond 419,5.

  • Het ligt gezien het nog te sluiten gap en de hellingshoek van het kanaal technisch gezien echter meer voor de hand als we morgen een daling naar 416,8 of eventueel lager krijgen, daar ga ik voorlopig dus maar van uit.

AEX daggrafiek BB 190614

  • De AEX heeft de bovenste lijn van de Bollinger Bands bereikt en dat is een potentiŽle weerstandslijn. Ik kijk op grond hiervan morgen voor alle zekerheid of er wellicht een top wordt gevormd. Zeker van topvorming ben ik echter niet, lijn en graadmeter zouden ook samen op kunnen trekken naar boven.

AEX uurgrafiek 190614

  • In de uurgrafiek ziet u het gap tussen 416,8 en 417,5 nog eens goed. Ik veronderstel dat we dit gaan sluiten, al weet ik niet wanneer. Dat kan morgen gebeuren, maar ook begin volgende week. Er gaat tegenwoordig nog wel eens wat tijd overheen voor een gap gesloten wordt. In dit geval brengt de expiratie die morgen plaatsvindt ook nog eens extra onzekerheid.

AEX kwartiergrafiek 190614

  • We eindigden de dag op het niveau 417,9 waar eerder in de middag steun lag. Hier kan in theorie opnieuw steun liggen.

Resumerend: 

Onze AEX-index maakte vandaag een sprong naar de bovenkant van het kanaal q-q'. Lijn q' is de bovenste lijn van dit kanaal en ligt morgen rond 419,5. Zouden we door dat punt breken en erboven blijven dan verlaten we het patroon aan de bovenzijde. Dat zou een vervolg naar 423 opleveren. Logischer zou het zoals we zagen zijn als de graadmeter binnen het kanaal blijft en daalt naar 416,8 of lager. Tussen dat niveau en 417,5 bleef namelijk een gap open dat op een zeker moment nog gesloten gaat worden, dat veronderstel ik althans. Probleem is dat ik niet weet wanneer dit te gebeuren staat. Dit kan morgen zijn, maar ook volgende week, in welk geval we ook eerst nog naar boven zouden kunnen gaan. De expiratie vormt een extra onzekere factor, net als de constatering dat kopers de voorbeurshandel de laatste dagen domineren. Voorlopig ga ik voor morgen echter maar uit van een daling, want dat is vanaf de bovenkant van een kanaal de meest voorkomende ontwikkeling.

En dan nog dit...

De meest opmerkenswaardige koersontwikkeling in Europa kwam vandaag tot stand in de daggrafiek van de Eurostoxx50.

  • De Eurostoxx50 keerde met een gap terug in het kanaal waaruit zich begin deze week een uitbraak naar beneden voordeed. De opening lag net iets boven de onderkant van het kanaal. Ik geloof overigens niet dat dit toeval is, computerprogramma's kunnen daar heel precies op sturen. Gaat het gap van vandaag nog gesloten worden dan zou de Eurostoxx50 wederom onder druk kunnen komen te staan, specifiek als er vervolgens een daling onder de bodem rond 3255 tot stand zou komen. Vooralsnog echter is hier door beleggers gekozen voor een voortzetting naar boven. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 19 jun 2014, 19.01u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

19 jun 09.15u: Opening bij bovenkant van kanaal

19 jun 10.00u: Steun voor AEX-index rond 417,6

19 jun 11.00u: Vloertje rond 417,6 goed verdedigd

19 jun 12.00u: Nieuw vloertje na een korte aanval

19 jun 14.00u: Iets gedaald door daling DAX futs

19 jun 15.00u: Hoger door kortstondig offensief

ASML: Uitbraak uit een grote vlag gerealiseerd

19 jun 16.00u: Doorbraakpoging bovenkant kanaal

19 jun 17.00u: AEX gedaald vanaf weerstandslijn

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven