ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 200614

  • De AEX steeg deze week met 0,9% en is daarmee weer een stapje dichterbij de magenta stippellijn rond 423 gekomen. Die stippellijn is het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 564 - 195 uit de jaren 2007 - 2009 en een belangrijk potentieel weerstandsniveau. Zolang de beursgraadmeter op blijft lopen is dat niveau het doel in deze grafiek.

  • Een tweede doel is de dalende lijn b die rechtsboven in beeld komt. Deze lijn verbindt de toppen uit 2000 en 2007 met elkaar en is dientengevolge een belangrijke weerstandslijn. Lijn b en het 61,8% niveau zijn niet ver meer van elkaar verwijderd en zouden samen de opmars van de AEX-index kunnen stoppen.

AEX daggrafiek 200614

  • In de daggrafiek zien we dat er vandaag aan de bovenkant van het kanaal q-q' een inverted hammer is gevormd. Dit is een potentieel toppatroon en ik ga aanstaande maandag daarom kijken of hier eventueel een top uit voortkomt. Komende maandag weten we namelijk of de candle al dan niet bevestigd wordt met een rode candle.

  • Vanzelfsprekend houd ik ook in de gaten of de index wellicht toch stijgt. Gaat de graadmeter naar boven dan volg ik het koersverloop ten opzichte van lijn q', de bovenkant van het kanaal q-q'. Lijn q' ligt komende maandag rond 420. Zou die lijn doorbroken worden dan gaat de beursgraadmeter naar 423 of naar lijn b in de weekgrafiek.

AEX daggrafiek BB 200614

  • Het hoogste punt van de dag staat bij de bovenste lijn van de Bollinger Bands en dat ondersteunt de veronderstelling dat er een top is neergezet. De graadmeter zou ter bevestiging aanstaande maandag moeten dalen.

AEX uurgrafiek 200614

  • Van belang onder de slotstand van vandaag zijn maandag de stippellijn rond 417,4, het laagste punt van vandaag 417,1 en de stippellijn rond 416,8. Tussen de laatste twee grenzen is nog een klein gap opengebleven en het kan dus zo zijn dat we maandag naar 416,8 gaan om dat alsnog te sluiten. Vandaag gebeurde dat vanwege de expiratie niet, de handel had belangen bij een expiratie op een hoger niveau.

  • Verder naar beneden naar volgende concrete potentiŽle steunniveaus wil ik nog niet kijken, dat doe ik pas als de aandelengraadmeter daadwerkelijk omlaag gaat en onder 416,8 terecht komt. We zouden dan overigens theoretisch een beweging naar lijn q kunnen krijgen, de onderkant van het kanaal q-q'.

AEX kwartiergrafiek 200614

  • De kwartiergrafiek voegt momenteel ten opzichte van de uurgrafiek niets toe.

Resumerend: 

De AEX steeg deze week met 0,9% en staat niet ver meer van de grens 423 en lijn b in de weekgrafiek, mogelijke doelen bij een voortzetting naar boven. We zouden daar snel naar toe gaan mocht de beursindex maandag door lijn q' breken. Deze lijn ligt die dag rond 420 punten. In de daggrafiek is evenwel een inverted hammer gevormd en die wijst uit dat topvorming mogelijk is. De candle moet echter nog wel bevestigd worden met een rode candle, vooraleer we er werkelijk van uit kunnen gaan dat het een top gaat. Gaat de aandelenindex omlaag dan is 416,8 mijn eerste doel, want ik neem aan dat het gap dat nog open is gebleven tussen 416,8 en 417,1 dan alsnog gesloten gaat worden. De graadmeter kan in dat geval theoretisch dalen naar de onderkant van het kanaal q-q', maar daar wil ik echter pas verder op in gaan op het moment dat er daadwerkelijk een daling in de grafieken staat.

En dan nog dit...

De olieprijs is naar aanleiding van de gevechten in Irak gestegen. ISIS-rebellen rukken op in de richting van Bagdad en overmeesteren de ene na de andere stad. Je hoort onmiddellijk doemverhalen, als zou de prijs voor een vat olie naar $200 gaan. Dat is momenteel echter niet aan de orde, de koersreactie is tot nog toe redelijk beperkt.

  • De olieprijs is naar boven uit een zijwaartse beweging gebroken, waarin de prijs sinds eind vorig jaar opgesloten zat. Klap ik de recente ontwikkeling om naar boven dan geeft dat een doel van ongeveer $121. Er staat verder een patroon van hogere bodems in de grafiek en dat is negatief omdat het op hogere prijzen wijst. Weerstand kan er echter nog zijn rond $117,35 en $119,20, waar u eerder gevormde toppen in de grafiek ziet. Het is niet zeker dat deze hindernissen genomen worden. De prijs loopt in juni en juli bovendien al vaak op omdat de vraag vanwege de toenemende automobiliteit in de zomer toeneemt. Zou de olieprijs boven $128,40 stijgen, de top links in de grafiek, dan wordt het pas echt zorgwekkend. Tot dusverre valt het echter nogal mee. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 20 jun 2014, 18.51u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

20 jun 09.15u: Beursgraadmeter is gap ingegaan

20 jun 10.00u: Bodem bij 50% Fibonacci niveau

20 jun 11.00u: AEX-index naar top van gisteren

20 jun 12.00u: AEX met DAX futures mee omhoog

20 jun 14.00u: Graadmeter weer mee naar beneden

20 jun 15.00u: Vlag in ontwikkeling in kwartiergrafiek

20 jun 16.00u: Naar boven uitgebroken bij expiratie

20 jun 17.00u: Gedaald naar bodem van vanmiddag

 

Agenda van maandag 16 jun t/m vrijdag 20 jun 2014

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven