ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 060614

  • ECB-voorzitter Draghi heeft met de maatregelen die hij afgelopen donderdag aankondigde gezorgd voor een doorbraak. De AEX nam de horde van de januaritop 408,9 en zette aldus de stijgende trend voort. Rond 423 ziet u een magenta stippellijn. Het gaat om het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 564 - 194 en dat is het eerstvolgende potentiŽle weerstandsniveau in deze grafiek. Dit niveau is mijn doel zolang de AEX-index stijgt.

  • Een additionele voorwaarde die ik daarbij stel is dat de aandelengraadmeter boven de deze week doorbroken grens 408,9 blijft. Dit speelt met name de komende week. Een eventuele terugkeer onder het niveau zou van de doorbraak namelijk een valse beweging maken, met als mogelijke consequentie een daling. Daar kijk ik volgende week dus naar.

AEX daggrafiek 060614

  • De stijging van met name gisteren en vandaag heeft ons dicht bij lijn q' gebracht. Deze lijn is de bovenzijde van het kanaal q-q' en een potentiŽle weerstandslijn. Gaat de AEX verder naar boven dan zal ik dan ook bij die lijn kijken of daar eventueel een top wordt gevormd. De lijn vinden we aanstaande maandag rond 414,8.

AEX daggrafiek BB 060614

  • De AEX deed vandaag een stap buiten de Bollinger Bands en dat houdt in dat we rekening moeten houden met een daling. De index moet namelijk terugkeren binnen de banden. Vervelend is dat dit niet perse aanstaande maandag hoeft te gebeuren, daar kunnen ook wat dagen overheen gaan. We zullen echter elke dag dat de graadmeter boven de banden staat rekening moeten houden met een terugkeer daarbinnen, het is niet anders.

AEX uurgrafiek 060614

  • Er lag vanmiddag weerstand rond de top van gisteren 413,3, dat werd niet blijvend doorbroken. We moeten de mogelijkheid van topvorming open houden.

  • Een stijging boven het hoogste punt 413,5 van vandaag zou daarentegen een voortzetting naar lijn q' aannemelijk maken, die lijn zagen we al in de daggrafiek.

AEX kwartiergrafiek 060614

  • In de kwartiergrafiek ziet u in aanvulling hierop nog het kanaal e-e'. Dit zou aanstaande maandag eventueel ook nog een rol kunnen spelen, maar ik heb daar mijn twijfels bij. Patronen gevormd net voor het weekend hebben na die dagen over het algemeen geen betekenis meer. Ik kijk aanstaande maandag uiteraard wel of we er eventueel naar beneden uitbreken, dit in verband met de mogelijke topvorming waar ik bij de uurgrafiek over sprak. Gaat de AEX omhoog dan volg ik of lijn e' wellicht toch nog weerstand geeft.

Resumerend: 

De AEX-index brak deze week dankzij maatregelen van de ECB naar boven door de januaritop. Het maakt in de weekgrafiek de grens 423 tot het koersdoel, geldig zolang de beursgraadmeter in een opwaartse beweging blijft. Essentieel hierbij is dat de aandelenindex boven 408,9 blijft, met name komende week. Dit zal ik dus controleren. Een eventuele terugkeer onder 408,9 zou namelijk alsnog een daling op kunnen leveren, aangezien de doorbraak van deze week dan een valse beweging zou worden. Een mogelijke daling naar 408,9 zou aan de orde zijn indien er een dubbele top ontstaat rond 413,3, dus als we in de kwartiergrafiek naar beneden uit het kanaal e-e' breken. Het hoogste punt van de dag was 413,5. Breken we door dat punt dan volgt een stijging naar lijn e' in de kwartiergrafiek of naar lijn q' rond 414,8 in de daggrafiek. Dat zijn beide potentiŽle weerstandslijnen.

En dan nog dit...

Vandaag bespreek ik in deze rubriek twee grafieken. Ik wil namelijk met u bekijken welke gevolgen de acties van ECB-voorzitter Draghi hebben gehad op respectievelijk de Nederlandse 10-jaars rente en de euro. Het doel was immers de rente te drukken en de euro te verzwakken. 

  • In de daggrafiek van de 10jaars rente ziet u boven de blauwe pijl de beweging van gisteren. U ziet dat er nauwelijks beweging was, de rente daalde van 1,688% naar 1,666%. De maatregelen hadden nauwelijks effect, althans de eerste dag nog niet. De dalende korte termijn trend bleef echter wel gehandhaafd, want de rente bleef onder lijn b. Draghi zou dus toch nog zijn zin kunnen krijgen, namelijk als de rente onder de lijn blijft.

  • Het koersverloop van de euro was wonderbaarlijk. Eerst daalde de munt naar $1,35, om vervolgens boven het slot van de voorgaande dag en lijn v te sluiten. De beoogde daling van de euro kwam er niet. Ik kan niet uitsluiten dat de daling alsnog komt, maar tot nog toe hadden de maatregelen niet het bedoelde effect.
  • De conclusie is duidelijk, het was niet genoeg. Hiermee pleit ik overigens niet voor scherpere maatregelen. Ik behoor namelijk tot het kamp van hen die vinden dat de ECB al veel te ver is gegaan. De spaarder is zwaar geraakt, terwijl het de economie aantoonbaar niets heeft geholpen. Het is dus genoeg. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 6 jun 2014, 19.09u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

6 jun 09.15u: Teruggedraaide uibraak uit vlag

6 jun 10.00u: AEX net boven slot van gisteren

6 jun 11.00u: Aandelengraadmeter staat iets hoger

6 jun 12.00u: Top van vanmorgen vormt weerstand

6 jun 14.00u: Beleggers onbezorgd de middag in

Brunel: Stijgend kanaal, wellicht met hogere bodem

6 jun 15.00u: Index bereikte de top van gisteren

6 jun 16.00u: Poging om toppen 413,3 te doorbreken

6 jun 17.00u: Bovenkant dagkanaal was weerstand

 

Agenda van maandag 2 jun t/m vrijdag 6 jun 2014

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven