ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 290714

 • Het slot van vandaag lag 0,65% boven dat van gisteren, de hammer waar ik gisterenavond over schreef is bevestigd als bodem. Dit impliceert een voortzetting naar boven. De niveaus die daarvoor moeten worden uitgenomen zijn 408,8 en de top rond 410,3, twee potentiŽle weerstandsniveaus. Ik zet echter om twee redenen een vraagteken bij deze veronderstelde voortzetting naar boven. 

 • Het eerste vraagteken plaats ik op grond van het karakter van het koersverloop van vandaag. Er werden bij weerstandsgrenzen die we bereikten exact genoeg orders ingelegd om de AEX die grenzen te doen doorbreken, ik schreef daar vanmiddag over. Vervolgens werden er meteen vloertjes onder de index gelegd, waarmee de doorbraken werden beschermd. Op deze manier werd de opmars van de AEX tot stand gebracht. De woorden 'tot stand gebracht' kunt u in dit geval letterlijk nemen. De stijging werd op een gewiekste wijze gecreŽerd. Het feit dat de handel in deze vakantieperiode dun is maakte deze tactiek, door wie ook toegepast, prima uitvoerbaar. Een kunstmatige stijging als deze is echter geen betrouwbare basis voor een vervolg naar boven, daarom heb ik daar mijn reserves bij.

 • Het tweede vraagteken is gelegen in het gegeven dat de markt nauwelijks iets heeft gedaan met het nieuws van de nieuwe Europese sancties voor Rusland. Die reactie kan morgen eventueel nog komen en dat zou een negatieve reactie kunnen zijn. Er zijn namelijk nogal wat Nederlandse bedrijven die getroffen zouden kunnen worden door eventuele repercussies van de kant van Rusland. Normaal gesproken zou de markt dit risico in moeten gaan prijzen, als er tenminste geen tactische spelletjes met de index worden gespeeld zoals vandaag.

AEX daggrafiek BB 290714

 • Het hoogste punt van de dag lag op de middellijn van de Bollinger Bands. De lijn werd niet doorbroken en de dalende trend in deze indicator bleef dus intact. Hier kan in theorie een hervatting naar beneden op volgen, dat is zolang de lijn niet alsnog uitgenomen wordt althans de meest aannemelijke ontwikkeling.

AEX uurgrafiek 290714

 • Voor het geval er een daling komt ziet u in de uurgrafiek Fibonacci lijnen over de stijging 401,9 - 408,6. Bij een daling onder 406,9 kan er vervolgens steun zijn bij de Fibonacci niveaus 406,1, 405,3 of 404,5.

 • Komt de AEX-index boven de top rond 408,6 dan haal ik deze Fibonacci lijnen weg. De genoemde grenzen zijn dan niet relevant meer. Een stijging boven 408,6 zou waarschijnlijk ook een doorbraak door 408,8 inhouden, wat de index naar 410,3 zou doen terugkeren. Daar kan dan eventueel een tweede top gevormd worden. Een doorbraak door 410,3 zou de voortzetting naar boven betekenen en dus een sterke prestatie zijn.

AEX kwartiergrafiek 290714

 • De laatste vier candles kwamen tot stand na de bekendmaking van de sancties voor Rusland. U ziet dat de markt er nog nauwelijks wat mee heeft gedaan. Laten we morgen daarom kijken of er wellicht alsnog op wordt gereageerd.
 • Aan de potentiŽle steunniveaus uit de uurgrafiek kan ik op grond van deze kwartiergrafiek nog de niveaus 404,9 en 403,7 toevoegen. Deze grenzen zijn uiteraard alleen van belang mocht de beursgraadmeter een daling inzetten.

Resumerend: 

De hammer van gisteren in de daggrafiek is vandaag bevestigd als bodem. Dit wijst op een vervolg naar boven. De uit te nemen grenzen voor de realisatie hiervan zijn 408,8 en 410,3, twee potentiŽle weerstandsniveaus. Ik heb hier evenwel mijn bedenkingen bij, zoals u heeft kunnen lezen. Wat mij betreft kan het zonder meer van een daling komen. Gaat de AEX inderdaad naar beneden, onder 406,9, dan kan er steun liggen rond 406,1, 405,3, 404,9, 404,5 of 403,7, dat zijn dan tenminste de mogelijke steunniveaus op de weg omlaag.

En dan nog dit...

Het extra podium is vandaag voor onze AMX-index. Daarin hebben zich namelijk een paar interessante patronen voorgedaan die de moeite van het bespreken waard zijn.

 • Het eerste patroon is dat bestaand uit de stippellijnen rond 638 en 678,6. Het gaat om een rechthoek die zich dit keer heeft voorgedaan als een toppatroon. Het geeft een koersdoel van 598, laat ik het afronden op 600.
 • De tweede formatie, die gevormd door de stippellijnen rond 615 en 633, is eveneens een rechthoek. Wordt dit afgemaakt met een uitbraak naar beneden dan geeft dat een doel van 597 punten, vlakbij de grens 598 uit het vorige punt. Het lijkt me goed om bij 600 punten te blijven.
 • Boeiend is nu dat er vandaag een bullish harami is neergezet en dat is een potentieel bodempatroon. De markt maakt zich op voor een stijging. Het moge duidelijk zijn dat een eventuele doorbraak naar boven door 633 het nu negatieve beeld in positieve zin zou veranderen. Zou de AMX dus inderdaad oplopen dan is die grens 633 daarom het niveau dat ik specifiek in de gaten houd. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 29 jul 2014, 19.09u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

29 jul 09.15u: Aandelengraadmeter opgelopen

29 jul 10.00u: Top AEX net onder het 50% niveau

Delta Lloyd: Topvorming dreigt, maar is nog niet zeker

29 jul 11.00u: Een hogere bodem tot stand gebracht

29 jul 12.00u: Geen beweging in het afgelopen uur

29 jul 14.00u: Beursindex hoger tussen de middag

29 jul 15.00u: Er wordt slim gehandeld in de markt

29 jul 16.00u: AEX beweegt nog steeds naar boven

DSM: Tweemaal uitbraak uit een wig teruggedraaid

29 jul 17.00u: Potentieel toppatroon kwartiergrafiek

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven