ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 240714

  • Het slot van vandaag lag in tegenstelling tot dat van gisteren boven de grens 408,8, het niveau waar in juni een bodem en vorige week een top ontstond. De M-vormige top die in de tweede week van juli ontstond is ongeldig geworden. De plaats van dit patroon is ingenomen door een W-vormige bodem met koersdoel 415,4. Ik twijfel echter bij het uitspreken van dit doel. Dit heeft te maken met het karakter van de winst van vandaag, daar ga ik bij de kwartiergrafiek nader op in.

  • Afgelopen dinsdag is er een gap gevormd. Gaps worden meestal gesloten, wat veroorzaakt wordt door openstaande posities rond een dergelijk overgeslagen gebied. Hoe langer het open blijft, hoe kleiner de aantrekkingskracht van zo'n gap wordt. Geleidelijk zullen partijen hun posities immers aanpassen. Het kan nog zijn dat we nog terugkeren naar het gap en dat sluiten met een daling naar 404,6. Dit is door de verstreken tijd echter onzeker geworden.

AEX daggrafiek BB 240714

  • Het slot van de dag lag bij de middellijn van de Bollinger Bands, een lijn die door het koersverloop van de afgelopen dagen inmiddels horizontaal loopt. Wordt deze lijn morgen doorbroken door een voortzetting naar boven dan is de dalende trend in deze indicator gekeerd, wat dan in een vervolg naar boven kan resulteren. Daalt de graadmeter morgen in tegenstelling hiermee dan blijft de trend intact, wat juist uit zou kunnen morgen in het aanhouden van de daling. Morgen wordt een belangrijke dag in dit opzicht.  

AEX uurgrafiek 240714

  • In de uurgrafiek heb ik Fibonacci lijnen geplaatst over de daling 419,9 - 401,6. Mogelijke doelen bij een stijging boven 410,3 zijn het 50% niveau rond 410,8 en het 61,8% niveau rond 412,9. Pas boven die twee grenzen komt een voortzetting naar het bij de daggrafiek besproken doel 415,4 aan bod.

AEX kwartiergrafiek 240714

  • Dan kom ik bij het karakter van het koersverloop waarover ik bij de daggrafiek sprak. Het koersverloop is strategisch/tactisch van aard. Het bestaat uit korte gerichte aanvallen door kopende partijen en vloertjes die vervolgens onder de AEX worden gelegd ter behoud van de winst. Aan het einde van de dag kwam daar nog de verdediging van het doorbroken niveau 408,8 bij. Gisteren maakte men in de markt nog de fout om de AEX onder dat niveau te laten sluiten, daar heeft men getuige de ontwikkeling in de laatste drie candles van vandaag van geleerd. Het slot boven 408,8 werd op een vakkundige wijze veiliggesteld. Dit maakt dat ik een vraagteken zet bij het vervolg naar boven. Een index kan niet blijvend stijgen door alleen strategisch handelen, hoe vakkundig ook tot stand gebracht. De natuurlijke basis, belangstelling voor de onderliggende aandelen, ontbreekt namelijk bij ontwikkelingen zoals die van gisteren en vandaag. We kunnen verder omhoog, maar zeker daarvan ben ik ondanks het slot boven 408,8 niet. Daarvoor was dat slot boven die grens me te gemaakt. Zou de index onder 408,8 komen dan kan dat alsnog in een daling resulteren.

Resumerend: 

De AEX sloot de dag af boven 408,8, waardoor het M-vormig toppatroon in de daggrafiek ongeldig werd. Er kwam een W-vormige bodem voor in de plaats, een patroon met doel 415,4. Gaat de index morgen inderdaad verder omhoog tot boven 410,3 dan kijk ik echter eerst of er rond 410,8 of 412,9 eventueel een top wordt gevormd. Het karakter van de koersbeweging maakt echter dat ik onzeker ben over dit vervolg naar boven. Zou de beursgraadmeter morgen onder 408,8 geraken dan kan dat eventueel toch nog in een daling resulteren.

En dan nog dit...

Wat me opgevallen is bij het vergelijken van het koersverloop van diverse indices is een verschil tussen de koersontwikkeling bij ons en bij onze oosterburen.

  • Onze AEX is door de top van vorige week gebroken. Het is een kleine index die in een vakantieperiode als deze eenvoudig te besturen is. Dat de graadmeter bestuurd werd zagen we bij de kwartiergrafiek. In Duitsland gebeurde dit niet, dat ligt gezien de grootte van de index ook een stuk moeilijker. De DAX bleef ruim onder de top van vorige week. De vraag is nu of beleggers aan onze beurs te ver voor de troepen uitgelopen zijn en teruggefloten worden of dat de Duitse beurs alsnog gaat volgen. Ik acht een daling bij ons ondanks de doorbraak zoals u heeft kunnen lezen denkbaar, maar verder wil ik bij het beantwoorden van deze vraag niet gaan. Ik ben wel uitermate nieuwsgierig wat het gaat worden, zowel bij ons als bij onze buren. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 24 jul 2014, 19.18u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

24 jul 09.15u: Dag begint met een daling van de AEX

24 jul 10.00u: Beursgraadmeter is weer iets gestegen

24 jul 11.00u: Kopers laten er geen gras over groeien

AKZO: Eerder gevormd toppatroon na cijfers ongeldig

24 jul 12.00u: AEX boven top van gisteren gebracht

24 jul 14.00u: Net als gisteren in zijwaartse beweging

24 jul 15.00u: Nog steeds zijwaarts koersverloop

24 jul 16.00u: Beursindex beweegt nog zijwaarts

24 jul 17.00u: De graadmeter is weer licht gedaald

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven