ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX maandgrafiek 280214

  • De Amsterdamse beurs heeft deze maand een groot deel van het vorige maand verloren terrein goedgemaakt, februari was een positieve beursmaand. Houdt de markt deze ontwikkeling de komende maand vast dan kan dat een stijging naar lijn w of eventueel het grijze 61,8% Fibonacci niveau rond 423 opleveren.

AEX weekgrafiek 280214

  • Het niveau dat voor zo'n voortzetting gepasseerd moet worden is het 76,4% Fibonacci niveau van de laatste daling in de weekgrafiek dat rond 402 ligt. Worden dat niveau en het hoogste punt 402,5 van vorige week uitgenomen dan is een vervolg naar 408,9 of hoger, bijvoorbeeld lijn w, aannemelijk.

  • Bij het 76,4% niveau kan echter theoretisch nog een top ontstaan. Bij de rode candle van deze week zou het eventueel dus om de start van een daling kunnen gaan. Dat zou dan de komende week moeten blijken.

AEX daggrafiek 280214

  • De nog niet afgeronde vlag in de daggrafiek van de AEX geeft echter aan dat het Damrak aan een voortzetting naar boven denkt. Hiervoor moet het patroon uiteraard nog wel afgerond worden met een uitbraak naar boven. Lijn k' die hiervoor doorbroken moet worden ligt aanstaande maandag rond 401,2. De uitdaging voor de markt zou vervolgens liggen in het uitnemen van de toppen rond 402,5, bij succes kan de beursgraadmeter verder naar 404,9, 408,9 of lijn w.

  • Negatief zou de ontwikkeling worden bij een uitbraak naar beneden uit het patroon, dat zou de formatie m-k' namelijk onbruikbaar maken als vlag. De AEX zou een correctieve fase in gaan.

AEX daggrafiek BB 280214

  • Op grond van het technische beeld in de Bollinger Bands is een vervolg naar boven vooralsnog de meest waarschijnlijke ontwikkeling. De middellijn van deze indicator vormde gisteren namelijk steun. Het verloop blijft positief zolang de AEX boven deze middellijn koerst.

AEX uurgrafiek 280214

  • In de uurgrafiek zagen we vandaag zowel de vorming van een lagere top als het ontstaan van een hogere bodem. De markt toonde zich wispelturig. Daar zal zij eerst mee af moeten rekenen voordat we een beslissende beweging uit de vlag m-k' kunnen krijgen.

AEX kwartiergrafiek 280214

  • In de kwartiergrafiek zien we tot slot lijn o, dat is de lijn waar ik aanstaande maandag allereerst de blik op richt. Er komen hogere standen zolang de index boven deze lijn blijft.
  • Het zou anders worden bij een daling onder lijn o en de laatste bodem rond 396,6, dan zou een daling naar 394,8 of lager namelijk aannemelijk worden. Het zou dan zaak zijn de onderkant van de vlag m-k' uit de daggrafiek goed in de gaten te houden.

Resumerend: 

Februari was een goede maand voor de beurs. De aandelenmarkt zette met de vorming van de vlag m-k' bovendien in op een vervolg naar boven. Wordt dat patroon afgerond met een uitbraak naar boven (door 401,2) en worden vervolgens de toppen rond 402,5 uitgenomen dan volgt een voortzetting naar 404,9, 408,9, lijn w of 423. Mogelijke doelen genoeg dus indien het daadwerkelijk van een opwaarts vervolg komt. Negatief zou het verloop daarentegen worden bij een uitbraak naar beneden uit het patroon m-k'. Dat zou de formatie namelijk onbruikbaar maken als vlag en alsnog een correctie inluiden. Gevaar hiervoor zou er komen bij een daling naar of onder 394,8.

En dan nog dit...

Het groeicijfer van de Amerikaanse economie voor het vierde kwartaal van vorig jaar werd vanmiddag naar beneden bijgesteld van 3,2% naar 2,4%, een stevige negatieve bijstelling. Het weerhield de aandelenmarkten in de VS echter niet van de realisatie van een voortzetting naar boven. Al zou de Amerikaanse economie krimpen, dan nog zouden de koersen momenteel naar boven gaan. De machinerie achter het verloop van de S&P500 futures functioneert namelijk meer dan perfect. De manier waarop de S&P500 futures voortdurend zoals bijvoorbeeld vanmiddag om 15.39u met zeer effectieve aanvalsgolven naar boven worden gejaagd laat geen enkele ruimte voor correcties. De beslissende stap in de S&P500 was bovendien gisteren al gezet, eens te meer een teken dat groei een irrelevant gegeven is voor het verloop van deze index.

  • De S&P500 brak gisteren door de stippellijn rond 1850 door voorgaande toppen. De stijging die er vandaag op volgde bracht de index in onontgonnen gebied, zo hoog heeft de beursgraadmeter namelijk nog nooit gestaan. De vorige keren dat markten meenden dat cijfers niet ter zake doende waren hebben zij dat moeten bekopen met enorme dalingen. Laten we dus in ieder geval wel op onze hoede zijn dit jaar, terwijl we meelopen naar boven. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 28 feb 2014, 19.11u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

28 feb 09.15u: Stap naar boven binnen de vlag

28 feb 10.00u: AEX na eerste kwartier niet hoger

28 feb 11.00u: Hogere bodem in de beursgraadmeter

28 feb 12.00u: Geen beweging het afgelopen uur

28 feb 14.00u: Gedaald naar een Fibonacci niveau

28 feb 15.00u: Stijging na neerwaartse bijstelling

Unilever: De huidige situatie biedt ons geen houvast

28 feb 16.00u: S&P500 futures vormen de sleutel

28 feb 17.00u: Lagere top in onze kwartiergrafiek

 

Agenda van maandag 24 feb t/m vrijdag 28 feb 2013

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven