ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 240214

  • Het gap van afgelopen vrijdag is gesloten en de AEX-index sloot vervolgens op een winst van 0,4%. Deze combinatie van factoren geeft aan dat de markt op een voortzetting naar boven aanstuurt. 

  • Wat hier overigens aan afdoet is dat de helft van de winst tot stand kwam in de slotveiling. Het is weer zo'n tactische stijging waar de markt tegenwoordig patent op heeft, net als de stijging in de lunchpauze van vanmiddag. Tot vijf uur ging de markt niet mee met Wallstreet, maar in de laatste fase werd daar nog even opzichtig iets aan gedaan. Het is weer een fraai staaltje van sturing. Dat is echter de markt van tegenwoordig, we zullen het ermee moeten doen. Ik zie Euronext niets veranderen aan de veilingsystematiek.

  • De AEX is door de koersontwikkeling van vandaag weer vlakbij het 76,4% Fibonacci niveau 402 gekomen. Worden die grens en de toppen rond 402,5 uitgenomen dan volgt een opmars naar 404,9 of 408,9.

  • Negatief zou het verloop worden bij een daling onder het laagste punt van vorige week, 395,8. Komt er een daling dan let ik specifiek op het verloop ten opzichte van dat niveau, dat nu echter als een overtuigende bodem in de grafiek staat.

AEX daggrafiek BB 240214

  • De Bollinger Bands daggrafiek speelt geen rol van betekenis morgen. Zowel de middellijn als de bovenste lijn staan namelijk een redelijk eind van de huidige stand. De indicator wordt pas weer belangrijk als we bij een van beide lijnen in de buurt komen. De trend is overigens door de draai van de middellijn naar boven gericht.

AEX uurgrafiek 240214

  • De AEX is met de laatste candle definitief door de toppen van afgelopen vrijdag gebroken, dat lukte vanmorgen nog niet. De manier waarop was overigens uiterst bedenkelijk, dat ziet u hieronder in de kwartiergrafiek.

AEX kwartiergrafiek 240214

  • Men heeft in de markt besloten om de slotveiling maar weer eens te gebruiken voor een onvervalst staaltje sturing, zoals ik u bij de daggrafiek vertelde. Ik heb niet de illusie dat hier ooit iets aan zal veranderen, de veiling wordt juist steeds vaker benut voor de realisatie van doorbraken. Particulieren hebben het nakijken, want die staan buitenspel in deze fase van de handelsdag.
  • Mocht het morgen van een daling onder de stippellijn rond 399,4 en de bodem op 398,8 komen dan zou er sprake zijn van verzwakking.

Resumerend: 

Het gap van afgelopen vrijdag is gesloten, daar hoeven we dus geen rekening meer mee te houden. De AEX sloot met winst, zoals we zagen wel op een discutabele manier. De slotveiling is immers niet bedoeld om doorbraken mogelijk te maken die tijdens de normale handel niet worden bewerkstelligd. Vanmiddag zagen we overigens ook al de bekende lunchpauze stijging. De wijze van stijgen van onze index verdient dus geen schoonheidsprijs, het is uiterst berekenend tot stand gebracht. Het hielp de AEX echter tot net onder de weerstand rond 402 en 402,5. Wordt daarmee afgerekend dan gaat de aandelenindex door naar 404,9 of 408,9. Negatief zou de ontwikkeling slechts worden bij een daling onder het niveau dat nu als een afgetekende bodem in de grafiek staat, namelijk onder 395,8. Een eventuele daling onder 399,4 en 398,8 zou wijzen op verzwakking.

En dan nog dit...

Kopers van derivaten hebben vanmiddag een enorme short squeeze veroorzaakt in de markt voor S&P500 futures. Zijn gingen ondanks een tegenvallende inkoopmanagersindex voor de dienstensector om 15.30u direct in de aanval. Het doel was duidelijk, dat was de bewerkstelliging van een doorbraak door toppen rond 1850 in de S&P500 index.

  • Ook hier gingen kopende partijen uitermate berekenend te werk. Zij openden direct de aanval. De snelheid van stijgen die tot stand werd gebracht was groot en een doorbraak snel bereikt. Dat moet vele marktpartijen die met short posities zaten op het verkeerde been hebben gezet. Passen zulke partijen vervolgens hun positie aan dan helpen zij mee aan de stijging, zij het ongewild. Dat is een deel van de strategie van de aanvallende partijen. Zo krijg je snel een forse stijging, die dus geheel gestoeld is op een zeer gewiekste openingszet. Dergelijke bewegingen komen overigens voort uit de koker van computerprogramma's en zijn als ze eenmaal lopen praktisch onafwendbaar. Er is dus een doorbraak. Het is uiteraard nog zaak te controleren dat de S&P500 vandaag en morgen boven de doorbroken grens 1850 blijft, noodzakelijk wil het beeld sterk blijven. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 24 feb 2014, 19.29u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

24 feb 09.15u: Gap van afgelopen vrijdag is dicht

24 feb 10.00u: AEX direct hoger na sluiten van gap

24 feb 11.00u: Doorbraak werd snel teruggedraaid

24 feb 12.00u: Net als vrijdag steun rond 399,4

24 feb 14.00u: Lunchpauze biedt opnieuw soelaas

24 feb 15.00u: Beweging omhoog niet voortgezet

24 feb 16.00u: Hogere bodem in onze beursindex

24 feb 17.00u: Het Damrak doet niet meer mee

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven