ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 110214

  • De AEX steeg vandaag met maar liefst 1,4%. Het bracht me terug bij de snelle stijgingen van begin oktober en half december van het afgelopen jaar. Er is namelijk een grote overeenkomst tussen de wijze waarop die stijgingen tot stand kwamen en de manier waarop de AEX vandaag omhoog ging. De stijgingen in oktober en december werden namelijk veroorzaakt door goed uitgevoerde tactieken. Denkt u dan aan openingen boven weerstandsniveaus, vloertjes onder de graadmeter gevolgd door plotse aanvallen door kopende partijen, extra geplaatste koopopdrachten bij dalingen onder weerstandslijnen, extra ingelegde vraag bij weerstandsniveaus en doorbraken in slotveilingen. Al deze technieken werden vandaag wederom toegepast. De daling in januari heeft niets aan afgedaan aan de manier waarop er gehandeld wordt in de markt. Er wordt opnieuw op dezelfde wijze lucht in de beurskoersen gepompt. Karakteristiek daarbij is dat de beweging gemaakt wordt met FTI's, derivaten van de AEX-index. Dat veroorzaakt de koersontwikkeling van de index, de aandelenkoersen volgen slechts. In feite zijn deze koersen afgeleiden geworden in plaats van omgekeerd. Het is een gevaarlijke tendens, zoals ik al meermalen stelde. De beursindex verwordt tot een getal, dat in geen enkele mate meer representatief is voor wat er gebeurt in het bedrijfsleven. De stand van de AEX is slechts de resultante van goed uitgevoerde strategieŽn waarmee de beursindex wordt bestuurd. Het is voor mij reden om voor een latere fase in het koersverloop van de AEX in mijn achterhoofd rekening te houden met een aanzienlijke daling van de beursindex, al is daar momenteel geen enkele technische aanleiding voor.

  • De AEX brak met de stijging van vandaag namelijk zowel door het 38,2% Fibonacci niveau van de daling 408,9 - 379,5 als door het 50% niveau daarvan. Een voortzetting naar het 61,8% niveau rond 397,7 ligt op grond hiervan voor de hand.

AEX daggrafiek BB 110214

  • De daggrafiek met Bollinger Bands vraagt echter om een kanttekening bij de veronderstelde voortzetting naar 397,7. De beursgraadmeter bereikte namelijk de middellijn van deze indicator en dat is een potentiŽle weerstandslijn. Naar 397,7 gaat de aandelenindex alleen als deze lijn doorbroken wordt. Er kan echter ook een top tot stand komen bij deze lijn en we gaan dus niet onvoorwaardelijk verder naar boven.

AEX uurgrafiek 110214

  • In de uurgrafiek heb ik een nieuwe trendlijn getekend die we kunnen gebruiken om vast te stellen of de opwaartse beweging intact blijft. Het is lijn i. Het is een potentiŽle steunlijn, zou er een daling komen.

  • Links ziet u een top rond 396,5. Dat is een potentieel weerstandsniveau voor het geval de index morgen verder oploopt.

AEX kwartiergrafiek 110214

  • Verwerpelijk, een ander woord heb ik niet voor de koersontwikkeling in de laatste candle. Het gaat om de slotveiling. Er wordt vrijelijk gemanipuleerd in deze voor gewone beleggers gesloten fase van de handelsdag. De beweging boven 394,2 die twee minuten voor half zes inzette werd aangevuld in de veiling, daardoor werd de doorbraak door het Fibonacci niveau finaal. De stijging volgde overigens op een daling onder een korte termijn trendlijn, waar direct door kopers op werd gereageerd. Hier zie je twee tactieken die ik in de eerste alinea van deze analyse noemde achter elkaar toegepast.

Resumerend: 

Alle van vorig jaar oktober en december bekende tactieken om de AEX-index naar boven te krijgen werden vandaag aangewendt. Dit bracht ons een stijging van 1,4% voor de graadmeter. De AEX bereikte de middellijn van de Bollinger Bands in de daggrafiek en dat is een potentiŽle weerstandslijn. Ik ga morgen daarom kijken of dit eventueel tot topvorming leidt. Zou de index inderdaad dalen dan is lijn i in de uurgrafiek een potentiŽle steunlijn waar ik op let. Een doorbraak naar boven door de middellijn van de Bollinger Bands zou zoals uit de eerste daggrafiek bleek een vervolg naar 397,7 waarschijnlijk maken. Rond 396,5 zou er dan eventueel nog wel weerstand gevonden kunnen worden.

En dan nog dit...

Trendlijnen die doorbroken zijn spelen al enige tijd geen rol meer als potentiŽle weerstandslijn, waar zij dat vroeger wel deden. Een daling onder een trendlijn lijkt markten juist te stimuleren om er aan de koopkant een tandje bij te zetten. De koersontwikkeling in de Nasdaq is hier een voorbeeld van.

  • De Nasdaq is supersnel teruggekeerd boven lijn t, net zoals onze AEX recent terugkeerde boven lijn v in de daggrafiek. Het enige nog overgebleven potentiŽle weerstandsniveau onder de top uit januari is nog 1485. Daar zijn in december en begin januari namelijk toppen ontstaan. Wordt die grens doorbroken dan volgt een opwaarts vervolg naar de top een paar punten onder 4250 of hoger. Men zal deze stijging boven 4250 in de markt graag tot stand willen brengen. Bij een lagere top onder die grens kan er theoretisch namelijk een hoofd en schouders patroon worden gevormd, namelijk bij een daaropvolgende daling onder de bodems rond 3980. Dat zal men willen voorkomen, zoals het de laatste jaren gebruikelijk is om de afwikkeling van deze formatie te voorkomen. Ik houd desalniettemin voor alle zekerheid rekening met de vorming van dit patroon. Eens zal ook deze markt namelijk weer binnen historische kaders gaan bewegen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 11 feb 2014, 19.03u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

11 feb 09.15u: Goed voorbereide opening vanmorgen

11 feb 10.00u: Verder gestegen vanaf steun 390,7

11 feb 11.00u: Volgende deel tactiek uitgevoerd

11 feb 12.00u: AEX niet ver meer van 50% niveau

11 feb 14.00u: De markt houdt de winst goed vast

PostNL: Bovenkant dalend trendkanaal is in zicht

11 feb 15.00u: Beursindex wat onder druk gekomen

11 feb 16.00u: Bodem bij een 50% Fibonacci niveau

11 feb 17.00u: Grens 394,2 op 0,08 punt na bereikt

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven