ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX kwartaalgrafiek 051214

  • Een week geleden startte ik mijn slotanalyse met de kwartaalgrafiek en dat doe ik vandaag opnieuw. Ik volg dit kwartaal namelijk hoe het koersverloop zich verhoudt tot het 61,8% Fibonacci niveau rond 423 en de dalende lijn b die we vorige week bereikten. Zowel het niveau als de lijn zijn doorbroken, dat ziet u. Het komt er voor een voortzetting naar boven nu op aan dat de AEX de rest van deze maand boven lijn b blijft. Het grijze 50% niveau rond 449 is het doel als de markt kans ziet de beweging naar boven in stand te houden.

AEX weekgrafiek 051214

  • Om die beweging naar boven aan te houden zal er moeten worden afgerekend met lijn t. Deze lijn, die drie toppen van dit jaar met elkaar verbindt, is een potentiŽle weerstandslijn. Zou de lijn doorbroken worden dan betekent dat een voortzetting naar 449, nu is dat echter onzeker. Er kan eventueel een top ontstaan.

AEX daggrafiek 051214

  • In de daggrafiek tekende ik de omgekeerde rechthoekige driehoek w-x. Dit is een potentieel toppatroon, dat normaliter afgerond zal worden met een uitbraak naar beneden. Vandaag boekte de AEX echter een winst van 1,74% op de borden, een ontwikkeling die ik in het geheel niet had voorzien. Het is na deze winst van de beursindex de vraag of er wel een uitbraak naar beneden gerealiseerd gaat worden. Ik laat het afhangen van het koersverloop ten opzichte van de vandaag bereikte lijn t of lijn x. De laatste lijn ligt maandag rond 433,7. Ontstaat er een top bij lijn t of lijn x dan ga ik ervan uit dat er een daling naar en onder lijn w volgt. Die lijn vinden we rond 421,7. De driehoek wordt dan op de gebruikelijke manier met een uitbraak naar beneden afgerond als toppatroon.

  • Een doorbraak naar boven door lijn x zou daarentegen een voortzetting omhoog betekenen, verder in de richting van de bij de weekgrafiek besproken grens van 449 punten.

AEX daggrafiek BB 051214

  • De Bollinger Bands geven nog altijd geen aanleiding om te veronderstellen dat de opmars van de AEX gaat stoppen. Het is een fraaie stijgende trend.

AEX uurgrafiek 051214

  • De daling die zich gisteren tijdens en na de persconferentie voltrok is vandaag geheel teruggedraaid. We danken dit aan een persbericht van Bloomberg van gisterenavond 18.32u. In dit persbericht werd bekend gemaakt dat ingewijden binnen de Europese Centrale Bank hebben aangegeven dat de ECB in januari over zal gaan tot geldverruiming. Op dit bericht met deze niet verifieerbare inhoud van het persbureau Bloomberg schoten gisterenavond de S&P500 futures naar boven. Ik vertelde u gisteren in mijn slotanalyse al over deze beweging, maar kende toen de oorzaak nog niet. Bloomberg speelt een bedenkelijke rol. Of zij het verhaal zelf uit hun duim hebben gezogen of zich door de ECB voor het karretje hebben laten spannen is niet duidelijk. Het effect is wel duidelijk, dat is de 1,74% grote stijging van vandaag. Op deze onzuivere ontwikkeling is de winst van vandaag gebaseerd. Het mag duidelijk zijn dat we ons op drijfzand bevinden.

AEX kwartiergrafiek 051214

  • Het koersverloop maakt ons duidelijk dat beleggers er van uit gaan dat er nog meer in het vat zit. De AEX sloot namelijk vrijwel op het hoogste punt van de dag. Zij verwachten een voortzetting naar boven en kochten vanuit die verwachting tot de laatste minuut van deze handelsdag.

Resumerend: 

We bevinden ons in drijfzand, dat zal u na het lezen van het bovenstaande duidelijk zijn. ECB-voorzitter Draghi maakt in zijn persconferentie bekend geen maatregelen te nemen, waardoor de AEX-index scherp daalt. Vervolgens komt Bloomberg net na ons slot met het bericht dat de ECB in januari over zal gaan tot geldverruiming. Het persbureau baseert zich op 'people familiar with the matter', waarmee ingewijden worden bedoeld. Welke ingewijden dat zijn, waar het bericht vandaan komt en hoe betrouwbaar het is kan niet worden achterhaald. Dit is de wankele basis waarop markten vandaag grote winsten hebben geboekt, ook de onze.

Laat ik er desondanks in technische zin naar kijken. De AEX is in de kwartaalgrafiek door de dalende lijn b gebroken en dat geeft ruimte voor een vervolg naar het 50% Fibonacci niveau rond 449 in die grafiek. Daarvoor moet echter wel afgerekend worden met lijn t in de weekgrafiek die we vandaag bereikten en lijn x in de daggrafiek die aanstaande maandag rond 433,7 ligt. Wordt die stap gemaakt dan richt ik het vizier vervolgens op 449. Ontstaat er daarentegen een top bij lijn t of lijn x dan ga ik uit van een omkeer. De lijnen w en x in de daggrafiek vormen samen namelijk een omgekeerde rechthoekige driehoek en dat is een potentieel toppatroon. Normaliter zul je bij dit patroon een uitbraak aan de onderkant zien. Komt het dus van topvorming rond lijn t of lijn x dan neem ik aan dat dit een voorbode is voor een uitbraak naar beneden uit de driehoek, zijnde een daling onder lijn w in de grafieken die rond 421,7 ligt.

En dan nog dit...

Voor onze oosterburen kwam het persbericht van Bloomberg ook als een welkome verrassing. De DAX doorbrak vandaag een belangrijk niveau.

  • De DAX brak vandaag door de top 10051 die in juni van dit jaar tot stand kwam. Deze doorbraak dient eind december bevestigd te worden in de maandgrafiek van de index. In die grafiek zal op 31 december aanstaande dus een slot boven 10051 tot stand moeten komen. De komende weken is het dus zaak te verifiŽren dat de DAX boven deze vandaag doorbroken grens blijft. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 5 dec 2014, 19.07u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

5 dec 09.15u: Markt trakteert zichzelf op stijging

5 dec 10.00u: Aanval op 61,8% Fibonacci niveau

5 dec 11.00u: AEX is net boven 61,8% blijven liggen

5 dec 12.00u: Al snel bodem gevormd na korte daling

5 dec 14.00u: Markt ambieert een vervolg naar boven

5 dec 15.00u: Stijging na goede Amerikaanse cijfers

5 dec 16.00u: AEX ging zijwaarts na inverted hammer

Philips: Opmerkelijke gelijkenis met jaren 2005-2008

5 dec 17.00u: Beursgraadmeter verder gestegen

 

Agenda van maandag 1 dec t/m vrijdag 5 dec 2014

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven