ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX kwartaalgrafiek 121214

  • Deze maand volg ik van week tot week of er op kwartaalbasis een blijvende doorbraak door het 61,8% Fibonacci niveau rond 423 en de dalende lijn b door toppen uit 2000 en 2007 tot stand komt. Voor een doorbraak is op 31 december aanstaande een slotstand boven lijn b nodig. De AEX stond een week geleden nog boven de lijn, maar nu niet meer. Dat komt door een forse daling die zich deze week voordeed.

AEX weekgrafiek 121214

  • De daling verbaast me overigens niets. Ik heb vanwege de aard van de stijging meermaals een vraagteken gezet bij de koersontwikkeling. De opmars kwam met name tot stand door uitgekiend tactisch handelen. Er werden bij weerstandsniveaus bijvoorbeeld regelmatig extra koopopdrachten ingelegd die duidelijk tot doel hadden de AEX de weerstand te laten nemen, om maar een voorbeeld te geven van een tactiek waar ik vaak over heb geschreven. Er hoeft na zo'n op niets anders dan tactiek gebaseerde stijging maar iets tegen te zitten, bijvoorbeeld een dalende olieprijs, en een beurs gaat onderuit. Dat is dan deze week gebeurd. De daling valt me na al dat kunstmatige gedoe van de laatste tijd overigens nog mee.

  • In de grafiek ziet u Fibonacci lijnen over de stijging 366,8 - 432,2. Het slot van de week lag onder het 38,2% niveau, wat een daling naar het 50% niveau 399,5 of eventueel het 61,8% niveau rond 391,8 betekent.

AEX daggrafiek 121214

  • De candle van vandaag, ontstaan door een daling van maar liefst 2,5%, staat in de daggrafiek met de onderkant op een licht stijgende rode stippellijn. Deze stippellijn is het 200daags exponentieel gemiddelde EMA200. Het is een potentiŽle steunlijn. De grafiek leert ons overigens dat het gemiddelde niet altijd steun biedt. We doen er desalniettemin goed aan om te kijken of er eventueel een bodem komt te liggen bij deze lijn.

  • Gaat de AEX verder omlaag dan kan er eventueel steun zijn ter hoogte van de onderkant rond 403,2 van een bodem die op 4 november jongstleden ontstond. De kans daarop is niet groot, maar ik neem het voor alle zekerheid mee. Onder 403,2 volgt een daling naar het 50% niveau rond 399,5 of lager.

AEX daggrafiek BB 121214

  • De grote daling heeft ons onder de onderste lijn van de Bollinger Bands gebracht en dat wil zeggen dat we rekening moeten houden met een stijging waarmee de index terugkeert binnen de banden. Jammer is dat hier enkele dagen overheen kunnen gaan, maar dat het ook de volgende beursdag al kan gebeuren. We moeten de mogelijkheid meenemen.

AEX uurgrafiek 121214

  • In de kwartiergrafiek ziet u dat vanmorgen allereerst het doel 411,1 van de omgekeerde rechthoekige driehoek w-x werd bereikt waar ik de afgelopen dagen over schreef. Dat patroon, dat overigens niet vaak voorkomt, heeft ons naar behoren gediend.

  • Het slot lag zoals ik al zei onder het 38,2% niveau, maar dat kwam zoals u in de kwartiergrafiek hieronder ziet pas kort voor het slot tot stand.

AEX kwartiergrafiek 121214

  • De daling onder het 38,2% niveau rond 407,2 waar ik bij de weekgrafiek over schreef kwam in de voorlaatste candle tot stand. Vindt bij een sentiment als dat van vandaag kort voor het slot maar eens kopers, het kan daarom best een zogenaamde 'overshoot' zijn. Aanstaande maandag kijk ik in ieder geval of we eventueel direct een stijging krijgen.

Resumerend: 

Het is nog maar de vraag of we dit kwartaal gaan eindigen met een doorbraak door de lange dalende trendlijn in de kwartaalgrafiek. Onmogelijk is dat overigens nog niet. Het volume wordt de komende weken lager en lager en dan is een stijging eenvoudiger realiseerbaar. Op dit moment echter is de doorbraak nog geen feit. We zagen in de grafieken dat de AEX vandaag iets onder het 38,2% niveau 407,2 sloot. Dit kan eventueel een doorgeschoten beweging zijn, zo kort voor het weekend. Dit en het gegeven dat de index op het 200daags exponentieel gemiddelde en onder de Bollinger Bands staat is reden om aanstaande maandag te kijken of er eventueel een herstel tot stand komt. Daalt de graadmeter echter verder, dan is het 50% niveau rond 399,5 het eerstvolgende doel, waarbij ik rond 403,2 uitkijk voor eventuele bodemvorming. Zou het 50% niveau niet alleen bereikt, maar ook doorbroken worden dan wordt het 61,8% niveau rond 391,8 het volgende richtpunt. Nu echter eerst maar zien of de markt aanstaande maandag een herstel aandurft of niet.

En dan nog dit...

De DAX brak vandaag uit een omgekeerde driehoek. Omdat je dit patroon niet vaak ziet neem ik dit vandaag nog even mee in deze analyse.

  • De omgekeerde driehoek t-t' is vandaag met een uitbraak naar beneden afgerond als toppatroon. Een koersdoel is er helaas niet bij dit niet vaak optredende toppatroon, dat is wel jammer. Ik moet volstaan met de opmerking dat er steun kan liggen bij de zes stippellijnen vanaf die op 9467 naar beneden. Het is in ieder geval leerzaam dat we dit patroon weer eens gezien hebben. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 12 dec 2014, 19.38u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

12 dec 09.15u: De beursgraadmeter daalt verder

12 dec 10.00u: Doel van patroon daggrafiek bereikt

12 dec 11.00u: Vlag in wording in kwartiergrafiek

12 dec 12.00u: Patroon afgerond, nog geen daling

12 dec 14.00u: Dubbele bodem gevormd rond 410,3

12 dec 15.00u: Steunniveau 410,3 staat onder druk

Royal Dutch: Daling, maar beeld is nog niet negatief

12 dec 16.00u: Stijging na consumentenvertrouwen

12 dec 17.00u: Cijfer niet genoeg om het tij te keren

 

Agenda van maandag 8 dec t/m vrijdag 12 dec 2014

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven