ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 091214

 • Toen ik gisteren schreef rekening te houden met een uitbraak naar beneden uit de omgekeerde driehoek w-x had ik niet in gedachten dat dit vandaag meteen al zou gebeuren. De uitbraak waarmee dit patroon werd afgerond als toppatroon heeft echter vandaag plaatsgevonden. De AEX is met een daling van bijna 2,1% naar beneden door lijn w gebroken. Op grond van de hoogte van de driehoek valt een koersdoel van 411,1 te berekenen, een koersniveau dat we dus in gedachten moeten houden.

 • Het patroon, de uitbraak en dus het koersdoel 411,1 blijven geldig zolang de AEX bij een eventuele test maar onder lijn w, dus onder 421,7 sluit. Die lijn moet weerstandslijn gaan vormen.

 • Rond 415,7 ziet u een stippellijn door bodems uit september van dit jaar. Dit is een potentiŽle steunlijn waar eventueel een volgende bodem kan ontstaan. Speculeren op een daling onder deze lijn wil ik niet doen, daarom neem ik die lijn 415,7 als doel. Zou de AEX onder dat niveau komen dan ga ik over naar 411,1.

 • In de grafiek ziet u Fibonacci lijnen over de stijging 366,8 naar 432,2. Rond 416,8 ziet u het 23,6% niveau. Omdat er daar een kleine kans is op bodemvorming ben ik rond dat niveau voor alle zekerheid attent op eventuele bodemvorming.

 • Ik had in theorie ook nog Fibonacci lijnen kunnen tekenen over de stijging vanaf 408,6, wat dan potentiŽle steun rond 417,6 zou hebben opgeleverd. Dit niveau houd ik in gedachten. Mocht er morgen een bodem komen in de buurt van dit niveau dan verrast het me in ieder geval niet.

AEX daggrafiek BB 091214

 • De situatie in de daggrafiek met Bollinger Bands is verslechterd. De AEX is namelijk onder de middellijn terechtgekomen, waarmee de stijgende trend is gebroken. Het kan in principe een beweging naar de onderste lijn van de indicator geven. De middellijn gaat mogelijkerwijs fungeren als weerstandslijn.

AEX uurgrafiek 091214

 • Punt van aandacht is nog het gap dat vanmorgen tussen 424,4 en 427,3 open bleef. Gaps worden meestal gesloten, wat met zich meebrengt dat de AEX naar 427,3 of hoger terug zou kunnen keren. Dit is uiteraard pas aan de orde mocht de beursgraadmeter terugkeren boven lijn w.

 • Ik ben er echter niet zeker van dat het gap gesloten gaat worden. De koersontwikkeling van afgelopen vrijdag en dus ook die van gisteren had een stuk lager gelegen, ware het niet dat persbureau Bloomberg het nodig vond om donderdagavond een persbericht met de niet verifieerbare inhoud te brengen dat de ECB in januari over zal gaan tot geldverruiming. Dit ongefundeerde bericht zette de AEX en andere indices hoger en dat was een beweging die er normaliter niet zou zijn geweest. Ik weet daarom niet of de AEX nog terug gaat keren naar boven. Afijn, ik wacht het maar af en let allereerst op de ontwikkeling ten opzichte van lijn w.

AEX kwartiergrafiek 091214

 • Beleggers zijn in ieder geval slecht gemutst de dag uit gegaan, want de marktgraadmeter sloot vrijwel op het laagste punt van de dag. Men is bang voor meer.

Resumerend: 

De AEX daalde vandaag met bijna 2,1% en brak daarmee naar beneden uit de omgekeerde driehoek w-x in de daggrafiek. Deze driehoek werd daarmee afgerond als toppatroon. Het patroon heeft een koersdoel van 411,1, waar ik me echter niet meteen op wil richten. Er kan bij een voortzetting naar beneden namelijk steun liggen rond 415,7 en op dat niveau wil ik me dus eerst richten. Voor alle zekerheid kijk ik rond de bij de daggrafiek besproken grenzen 417,6 en 416,8 nog naar eventuele bodemvorming. Op 411,1 richt ik me pas mocht 415,7 doorbroken worden. Waar we nog wel naar te kijken hebben is het gap dat vanmorgen tussen 424,4 en 427,3 open bleef. De markt zou er nog voor kunnen kiezen dit te sluiten met een stijging naar 427,3 of hoger. Dit is echter pas aan de orde mocht de marktindex boven lijn w komen en dat is in principe een potentiŽle weerstandslijn waar de graadmeter onder zou moeten blijven.

En dan nog dit...

Een patroon in de DAX dat niet vaak voorkomt, dat is wat ik vanavond met u wil bespreken.

 • Het patroon is de omgekeerde driehoek t-t' (voor hen die zich ingeschreven hebben voor 31 januari aanstaande, het patroon zit net als de omgekeerde driehoek w-x uit de daggrafiek in de vervolgcursus). Het is een patroon waaruit blijkt dat er enorm gestreden wordt tussen kopers en verkopers van de DAX. De uitslagen naar boven en beneden worden namelijk steeds groter, iets waaruit blijkt dat zowel kopers als verkopers steeds scherper reageren op de bewegingen veroorzaakt door het andere kamp. Het is een potentieel toppatroon, het zou dus van een uitbraak naar beneden en dus van een daling onder lijn u moeten komen. 
 • Het is echter alsof de duivel er mee speelt, er doet zich terwijl ik dit schrijf een stijging van de S&P500 futures voor waardoor in de kwartiergrafiek van die derivaten een bodempatroon (een omgekeerd hoofd en schouders patroon om precies te zijn) is afgemaakt. De reparatieploegen zijn opnieuw uitgerukt in de Verenigde Staten. Dit zou de Duitse beurs in theorie nog naar boven kunnen helpen morgenochtend, als het Amerikaanse herstel tenminste aanhoudt. Dat kan dus spannend worden morgen, ondanks het potentiŽle toppatroon in de grafiek hierboven. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 9 dec 2014, 18.59u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

9 dec 09.15u: AEX-index is flink wat lager geopend

9 dec 10.00u: Hammer bij onderkant van driehoek

9 dec 11.00u: De AEX is even het gap in geweest

9 dec 12.00u: Stijgende wig net voor lunchpauze

9 dec 14.00u: AEX was even onder driehoek w-x

9 dec 15.00u: Net onder lijn w blijven hangen

9 dec 16.00u: Lager, met een potentiŽle vlag

Randstad: Na bodem rond 61,8% uit vlag gebroken

9 dec 17.00u: Koersdoel stijgende wig is bereikt

Vervolgcursus op zaterdag 31 januari 2015

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven