ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 081214

  • Afgelopen vrijdag vertelde ik u dat ik vandaag zou kijken of er eventueel een top ging ontstaan bij lijn t. Die top is inderdaad ontstaan, want de AEX is vandaag 0,9% lager gesloten. Deze ontwikkeling houd in dat ik voor de komende dagen in principe uit ga van een daling. De AEX koerst namelijk binnen de omgekeerde rechthoekige driehoek w-x en dat is een potentieel toppatroon. Dit patroon wordt normaliter afgerond met een uitbraak naar beneden, daar ga ik ook dit keer dus van uit. De beursindex zou om te beginnen naar lijn w rond 421,7 moeten gaan, om daar vervolgens naar beneden doorheen te breken. Ik ga de komende dagen na of dit inderdaad gebeurt.

  • Mocht lijn t morgen toch nog doorbroken worden dan wordt lijn x echter mijn doel. Die lijn ligt morgen rond 434,8. Die lijn kan dan weerstand vormen en zorgen voor een omkeer.

AEX daggrafiek BB 081214

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands is nog steeds sprake van een stijgende trend. Dit blijft zo zolang de AEX boven de middellijn staat. Dat is een potentiŽle steunlijn. Ik mag gezien deze trend niet uitsluiten dat de beursindex naar boven gaat en een daling naar de middellijn is uiteraard ook mogelijk.

AEX uurgrafiek 081214

  • Binnen de omgekeerde driehoek w-x die we al in de daggrafiek zagen is nu een lagere top ontstaan. Dit heeft de kans op een uitbraak naar beneden doen toenemen.

  • In de grafiek staan Fibonacci lijnen over de laatste stijging, lijnen die uitwijzen dat er rond 427 (50%) en 426,1 (61,8%) eventueel nog steun kan zijn. De stippellijn rond 425,7 afkomstig van de septembertop kan eveneens voor bodemvorming zorgen, daaronder zou een daling naar 422,9 of 421,7 voor de hand liggen.

AEX kwartiergrafiek 081214

  • Met enige fantasie zult u boven de stippellijn rond 428,2 een hoofd en schouders patroon ontwaren. Het is gezien de kleine schouders geen mooi patroon, daarom heb ik er mijn aarzelingen bij. Het geeft echter zolang de AEX onder 428,2 blijft aan dat we een daling mogen verwachten.
  • Een eventuele terugkeer boven 428,2 en de laatste top rond 429,3 zou het beeld veranderen, in die zin dat het zou aangeven dat de markt toch nog een stijgingspoging waagt.

Resumerend: 

Lijn t vormde vandaag weerstand en hield de AEX hiermee binnen de omgekeerde driehoek w-x. Dit wil zeggen dat ik uit moet gaan van een daling, want een uitbraak naar beneden is de 'gewone' ontwikkeling bij dit patroon. De AEX zou allereerst naar lijn w rond 421,7 moeten gaan, om daar vervolgens naar beneden doorheen te breken. Boven lijn w kan er nog steun liggen rond 427, 426,1 en 425,7, die niveaus zouden een daling naar de lijn dus nog in de weg kunnen staan. Een eventuele stijging boven 428,2 en 429,3 zou inhouden dat kopers toch nog een poging doen om de beursindex te doen stijgen. Ik kijk dan met name naar het koersverloop ten opzichte van lijn t in de daggrafiek. Zou die alsnog doorbroken worden dan volgt een stijging naar lijn x, de bovenkant van de driehoek w-x die morgen rond 434,8 ligt en dan weerstand kan opleveren.

En dan nog dit...

De Dow Jones bereikte op 21 november jongstleden een weerstandslijn en is sindsdien bij die lijn gebleven. We bekijken dat in de daggrafiek van de index.

  • Lijn d' is de bovenkant van een groot lange termijn stijgend trendkanaal dat teruggaat tot 2010. Het is een belangrijke lijn, als bovenkant van een kanaal uiteraard een potentiŽle weerstandslijn waar een top kan ontstaan. Tot nog toe is het van topvorming nog niet gekomen. Een poging in de markt om de Dow door de lijn te brengen is echter mislukt. Ik neem op grond hiervan aan dat er nu snel een top gevormd zal worden, dat is althans gebruikelijk. Die top staat er daadwerkelijk in het geval de Amerikaanse index de komende dagen onder de laatste bodem rond 17725 belandt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 8 dec 2014, 19.07u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

8 dec 09.15u: Beursgraadmeter is lager geopend

8 dec 10.00u: Stijgingspoging is niet geslaagd

8 dec 11.00u: Steun gevonden rond 23,6% niveau

8 dec 12.00u: Beweging omhoog hield niet aan

8 dec 14.00u: Bij steunniveau vorige week woensdag

8 dec 15.00u: Niet veel beweging meer in beursindex

8 dec 16.00u: Direct stijging na opening beurzen VS

8 dec 17.00u: AEX terug bij bodems rond 428,2

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven