ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 181214

  • Het was een uitzonderlijke dag, de AEX is 3,2% hoger gesloten en dat maak je niet vaak mee. De slotstand lag boven het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 432,2 - 389,3, de stippellijn rond 415,8. Die grens is formeel doorbroken. Ik wil het niveau echter nog niet als doorbroken behandelen. De stand van de AEX om 17.30u was 415,7, in de slotveiling kwam een stijging naar het slot 416,4 tot stand. Dit is misbruik maken van de veiling, met het doel alsnog een doorbraak te realiseren. Ik pleeg doorbraken in slotveilingen te negeren, dat doe ik ook deze keer. Het 61,8% niveau is een potentieel weerstandsniveau, hier kan morgen eventueel een top volgen.

  • Bij een voortzetting naar boven daarentegen wordt het niveau definitief doorbroken, waarop de achtereenvolgende mogelijke doelen 421,7, 425,7, de top rond 432,2 of lijn t zijn. Ik bekijk het verloop in dat geval van grens tot grens.

  • Er is een reden om van een daling uit te gaan, dat is namelijk het gap dat vandaag open bleef tussen 404,5 en 408. Het vraagt om een daling naar 404,5 of lager en ik neem vooralsnog dan ook aan dat dit te gebeuren staat.

AEX daggrafiek BB 181214

  • In de Bollinger Bands daggrafiek is de middellijn een potentiŽle weerstandslijn, er is dus nog wat ruimte naar boven.

AEX uurgrafiek 181214

  • In de uurgrafiek tekende ik vanmiddag lijn d. Deze lijn vormt samen met lijn c een vlag in wording, een patroon dat afgerond wordt zodra er een uitbraak naar beneden tot stand komt. Een daling naar en onder lijn c is zolang lijn d niet doorbroken wordt de meest waarschijnlijke ontwikkeling. 

  • Wordt lijn d wel doorbroken dan heeft de vlag geen betekenis meer en volgt een voortzetting naar boven. Aan de doelen uit de daggrafiek wil ik op grond van deze uurgrafiek de niveaus 424,4 en 427,3 toevoegen, de onder- en bovenkant van een gap dat op 9 december jongstleden ontstond.

AEX kwartiergrafiek 181214

  • Morgenochtend volg ik eerst de ontwikkelingen ten opzichte van lijn d. Zolang die lijn niet uitgenomen is ga ik uit van een daling naar 408, de bovenkant van het gap van vanmorgen, en lager (lijn c, 404,5). Bij 404,5 kan er dan eventueel steun gevonden worden, maar een voortzetting naar beneden (397 en lager) ligt gezien de vlag c-d meer voor de hand. Een koersdoel voor de vlag bereken ik nog niet, dat is voorbarig zolang het patroon niet afgerond is met de gebruikelijke uitbraak naar beneden, dus door lijn c.

Resumerend: 

De AEX boekte vandaag een enorme winst van 3,2%, waarbij het 61,8% niveau 415,8 in de daggrafiek doorbroken werd. Deze doorbraak kwam echter in de slotveiling tot stand en die stap negeer ik. Ik behandel de grens vooralsnog dus als niet doorbroken, wat wil zeggen dat er in mijn optiek in theorie een top kan ontstaan. Wordt het alsnog doorbroken dan heb ik een reeks mogelijke doelen, waarbij ik van doel tot doel volg of er een voortzetting komt naar het volgende richtpunt of een top. Deze potentiŽle doelen zijn 421,7, 424,4, 425,7, 427,3, de top rond 432,2 of lijn t in de daggrafiek. Er is echter een vlag in ontwikkeling waar ik rekening mee wil houden, het patroon gevormd door de lijnen c en d. De gebruikelijke ontwikkeling bij dit voortzettingspatroon is een uitbraak naar beneden, hier dus een daling onder lijn c. Bovendien hebben we het gap van vanmorgen nog te sluiten, waarvoor een terugkeer naar 404,5 of lager te verwachten is. Zolang lijn d niet doorbroken wordt ga ik daarom uit van een daling naar 408, lijn c, 404,5, 397 en lager. Wordt lijn d wel doorbroken dan kunnen we de vlag niet meer gebruiken en zet de AEX de opmars naar boven voort.

En dan nog dit...

Het gevolg van het geduld dat FED-voorzitter Janet Yellen wil oefenen bij het verhogen van de Amerikaanse rente was gisterenavond een daling van de euro ten opzichte van de dollar. U ziet dat hieronder in de daggrafiek. De valutamarkt verwacht een renteverhoging in april en prijst die in, vooralsnog althans.

  • Zoals ik gisteren in mijn analyse Euro naar boven uit wig voor valutaplaza constateerde was de euro vorige week naar boven uit de wig d-d' gebroken. Na topvorming bij het 50% niveau in de grafiek is de munt nu teruggekeerd in het patroon. De uitbraak werd een valse uitbraak en dat maakt de kans op een voortzetting naar beneden erg groot. Ik let met name op het koersverloop ten opzichte van lijn i die u onder in de grafiek ziet. Een eventuele daling onder die lijn zou zoals ik in mijn analyse voor valutaplaza constateerde namelijk de vorming van een enorm hoofd en schouders patroon op kunnen leveren. Het is dus van belang vast te stellen of de euro al dan niet onder de lijn terecht komt.
  • Op dit moment kan er echter nog een bodem boven die van begin deze maand ontstaan. Zou er vanaf zo'n hogere bodem een doorbraak door $1,257 tot stand komen dan levert dat een bodempatroon op in deze grafiek en gaat de euro naar $1,288 of hoger. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 18 dec 2014, 18.51u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

18 dec 09.15u: Grote sprong naar boven bij opening

18 dec 10.00u: Groot deel van gap tot nog toe open

18 dec 11.00u: Nog steeds richting bovenkant vlag

18 dec 12.00u: Een winst van 2,2% voor onze AEX

18 dec 14.00u: Er wordt het maximale uitgehaald

18 dec 15.00u: De AEX-index stijgt maar door

18 dec 16.00u: AEX bij het 61,8% Fibonacci niveau

18 dec 17.00u: Index iets boven de Fibonacci grens

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven