ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 151214

  • De winst bereikt in oktober en november verdwijnt in een rap tempo. Dit mag geen verbazing wekken. De beweging naar boven werd in die maanden en ook begin december nog in gang gehouden door kopers die weerstandsniveaus als punten zagen om extra te kopen. Ik schreef er vaak over. Een stijging die slechts gebaseerd is op deze tactiek, hoe knap ook uitgevoerd, maar niet gedragen wordt door bedrijfswinsten of economische groei, is op termijn niet levensvatbaar. Het is dan slechts de vraag wanneer de klap komt, zoals ik bijvoorbeeld in mijn update van 10u van 2 december, maar ook op vele andere soortgelijke momenten schreef. De zo consciŽntieus opgeblazen ballon loopt leeg, meer is het niet.

  • Dit verloopt met dalingen van 2,5% afgelopen vrijdag en 2,5% vandaag uitermate snel. Steunniveaus doen er even niet meer toe, zo werd vandaag het 50% Fibonacci niveau rond 399,5 op overtuigende wijze doorbroken. Het eerstvolgende potentiŽle steunniveau is het 61,8% niveau rond 391,8. Dalen we morgen verder dan is dat niveau het volgende doel.

AEX daggrafiek BB 151214

  • Het koersverloop vandaag leverde een candle op waarvan het hele lichaam onder de Bollinger Bands in deze tweede daggrafiek staat. We moeten rekening houden met een terugkeer binnen de banden, een terugkeer die tot stand kan komen door middel van een zijwaartse of opwaartse beweging. Ik kan niet zeggen of de terugkeer morgen al plaatsvindt, want er kan ook nog wel een derde slot onder de banden komen. We moeten de mogelijkheid desalniettemin meenemen in ons beraad.

AEX uurgrafiek 151214

  • Het sentiment was met name in de laatste twee candles in de uurgrafiek slecht, zo slecht dat de grens 399,5 zoals ik bij de daggrafiek schreef niet meer telde. De AEX sloot vrijwel op het laagste punt van de dag, de angst zal er goed in. Er is nog geen enkel teken van eventuele bodemvorming.

AEX kwartiergrafiek 151214

  • De kwartiergrafiek geeft evenmin iets van een poging tot bodemvorming aan. Weerstandsniveaus voor een eventuele stijging kan ik dus nog niet bepalen, want daar heb ik eerst een bodem voor nodig. Die is er niet.

Resumerend: 

De AEX ging vandaag opnieuw 2,5% onderuit. De beursindex brak door het 50% niveau 399,5 in de daggrafiek en dat wil zeggen dat het 61,8% niveau rond 391,8 bij een voortzetting naar beneden het volgende doel wordt. De vraag is gezien de situatie in de Bollinger Bands echter of die voortzetting morgen plaatsvindt, dat is in ieder geval twijfelachtig. Een doel bij een eventueel herstel kan ik u echter nog niet geven. Daar heb ik immers eerst een bodem voor nodig, zodat ik vervolgens met Fibonacci niveaus aan de slag kan. Die bodem is er niet, ik weet dus niet of het laagste punt van vandaag het laagste punt in het koersverloop blijft. Met eventuele weerstandsniveaus werk ik dus pas morgen in mijn updates en dat is dan nog afhankelijk van de koersontwikkeling. Daalt de AEX verder dan is dat niet aan de orde.

En dan nog dit...

De Dow Jones bereikte vanmiddag een potentieel steunniveau. Dit kan belangrijk zijn voor het vervolg in Europa morgenochtend, daarom koos ik als 'toegift' vanavond de daggrafiek van deze index.

  • Het niveau dat werd bereikt is het 38,2% Fibonacci niveau rond 17173, een grens in de buurt waarvan eventueel een bodem kan ontstaan. Het laagste punt dat de S&P500 index vandaag tot dusverre bereikte is 1982, terwijl in die index rond 1981 steun van een 38,2% niveau is te vinden. Het koersverloop van de rest van de avond moet duidelijk maken of deze niveaus in de beide indices in stand blijven als steunniveaus of toch nog doorbroken worden. Dat is dan weer van invloed op onze opening morgenochtend. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 15 dec 2014, 18.52u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

15 dec 09.15u: Poging in markt om bodem te maken

15 dec 10.00u: Herstel gevolgd op vorming hammer

15 dec 11.00u: Bijzonder verloop bij onderkant vlag

15 dec 12.00u: AEX ligt net onder het 61,8% niveau

15 dec 14.00u: Iets gedaald, steun bij 38,2% grens

15 dec 15.00u: Onder 61,8%, toch een vraagteken

15 dec 16.00u: AEX na vorming vlag alsnog omlaag

15 dec 17.00u: Verder gedaald naar de grens 399,5

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven