ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 161214

  • De AEX maakte vandaag een extreem wilde rit. Dit waren de percentages van de achtereenvolgende stappen ten opzichte van het slot van gisteren: +0,4% bij opening, -1% om 09.43u, +0,9% om 11.51u, -1,7% om 13.28u en +1,9% bij het slot. Kopers wonnen uiteindelijk de slag. De candle van vandaag is uiteraard een potentiŽle bodem. Deze candle prikt door het 61,8% Fibonacci niveau, een punt dat bijdraagt aan eventuele bodemvorming. Een 61,8% niveau kan theoretisch namelijk het startpunt zijn van een hervatting naar boven. We moeten dus rekening houden met de optie dat de candle van vandaag de eerste is van een herstelbeweging.

AEX daggrafiek BB 161214

  • De winst van 1,9% bracht de aandelenindex terug binnen de Bollinger Bands. Dit was een ontwikkeling waar ik op wachtte, want een index moet op een zeker moment terugkeren in deze indicator. Nu dat is gebeurd ligt alles weer open.

AEX uurgrafiek 161214

  • De wilde bewegingen die ik beschreef bij de daggrafiek ziet u terug in de wijder wordende driehoek a-a' in de uurgrafiek. Kopers en verkopers voerden een steeds heftiger wordende strijd en sloegen steeds harder terug op de voorgaande actie van het andere kamp. De bewegingen naar boven en beneden werden steeds groter. De krachtigste slag was zoals u ziet die van het kopende deel van de markt. 

  • Een omgekeerde driehoek waaraan een daling vooraf gaat is een potentieel bodempatroon, we kunnen morgen gaan kijken of het wordt afgerond met de gebruikelijke uitbraak naar boven.

  • We hebben dus koersdoelen nodig naar boven, daarvoor heb ik de grafiek voorzien van Fibonacci niveaus over de daling 432,2 - 389,3. Mogelijke doelen annex potentiŽle weerstandsniveaus waar eventueel een top kan ontstaan zijn 405,7 (38,2%), 410,8 (50%) of 415,8 (61,8%).

AEX kwartiergrafiek 161214

  • Er moet voor de realisatie van een voortzetting naar boven uiteraard nog wel een uitbraak naar boven uit de omgekeerde driehoek a-a' tot stand worden gebracht. Dan is het patroon immers pas afgerond. 
  • Blijft lijn a' weerstand en daalt de AEX morgen dan zullen we op zoek moeten naar potentiŽle Fibonacci steunniveaus. Dat doe ik dan in mijn updates. Steun kan er in elk geval ook liggen rond 399,5, dat niveau kan ik u al wel noemen. De Fibonacci lijnen kan ik op dit moment nog niet plaatsen omdat ik geen top heb in deze kwartiergrafiek.

Resumerend: 

Wat een dag! Kopers en verkopers bevochten elkaar op het scherpst van de snede. Het leverde naarmate de dag vorderde steeds grotere stijgings- en dalingspercentages op, uiteindelijk resulterend in de vorming van een wijder wordende driehoek. Gaat hier zoals in dit geval een daling aan vooraf dan is het een potentieel bodempatroon, dat afgerond wordt zodra er een uitbraak naar boven tot stand komt. Ik ga morgen dus kijken of die uitbraak naar boven wordt gerealiseerd en heb voorafgaand daaraan de potentiŽle richtpunten al klaar. Het gaat om de weerstandsniveaus 405,7, 410,8 of 415,8, drie punten die tevens weerstand kunnen vormen en dus eventueel voor topvorming kunnen zorgen. Komt er geen uitbraak en daalt de AEX morgen dan ga ik met dan te plaatsen Fibonacci niveaus op zoek naar mogelijke steunniveaus. Eťn grens waar steun kan liggen kan ik al noemen, dat is 399,5, verder leest u dan alles in mijn updates.

En dan nog dit...

De DAX vond vandaag steun op een niveau dat belangrijk kan zijn voor de vervolgbeweging, dat is wat ik u vanavond wil laten zien.

  • Het laagste punt van de dag lag bij het 50% Fibonacci niveau rond 9220 van de stijging van 16 oktober tot 5 december jongstleden. Het is een niveau van waaraf eventueel een nieuwe beweging naar boven kan ontstaan. De komende beursdagen moet blijken of dit daadwerkelijk gebeurt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 16 dec 2014, 18.47u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

16 dec 09.15u: AEX-index 0,4% hoger geopend

16 dec 10.00u: Vrijwel op 61,8% niveau daggrafiek

16 dec 11.00u: Verrassend herstel op aandelenmarkt

16 dec 12.00u: Beursgraadmeter is verder gestegen

16 dec 14.00u: Geen peil te trekken op gedrag markt

Lange stijgende trends MSCI (column beursplaza)

16 dec 15.00u: AEX is opnieuw wat opgelopen

16 dec 16.00u: Het draait om het 61,8% niveau

16 dec 17.00u: Nu weer volop optimisme in markt

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven