ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 040814

  • Afgelopen vrijdag zagen we de afronding van een rechthoek in de daggrafiek, een patroon met een koersdoel van 394,1. De daling vandaag heeft de AEX een stukje verder in de richting van dat doel gebracht. Het steunniveau 397,7 van afgelopen vrijdag is bovendien doorbroken, een ontwikkeling waarmee de beursgraadmeter de neerwaartse beweging ondanks een hogere opening heeft aangehouden.

  • Daalt de index inderdaad verder dan ga ik rond 394,1 kijken of er eventueel een bodem ontstaat. Blijkt dat niet het geval dan heb ik drie additionele doelen zoals u afgelopen vrijdag heeft kunnen lezen. Het gaat om de bodems 392,7, 391,8 en 391,3 uit april en mei.

AEX daggrafiek BB 040814

  • Was het maar zo eenvoudig dat we klakkeloos van een daling naar 394,1 of lager uit konden gaan. Dit is namelijk niet het geval. De AEX is voor de tweede beursdag op rij onder de onderste lijn van de Bollinger Bands gesloten. Een graadmeter kan een paar dagen onder die banden blijven, tot zover is er dus niets aan de hand. Zodra een index echter onder de banden staat dien je er voortdurend rekening mee te houden dat er een stijging volgt waarmee een terugkeer binnen de banden tot stand wordt gebracht. Dat is ook dit keer zo.

  • We staan dus in een spagaat. Aan de ene kant is er de waarschijnlijke daling naar 394,1 of lager, aan de andere kant een mogelijke terugkeer binnen de banden. Ik kan de keus niet maken, want er is voor beide opties veel te zeggen.

AEX uurgrafiek 040814

  • Aan de hand van de uurgrafiek stel ik vast dat de aandelenmarkt opteert voor een beweging naar boven. De lijnen e en e' die ik in de grafiek getekend heb vormen samen namelijk een wig. Bij een op deze wijze naar beneden gerichte wig volgt veelal een uitbraak naar boven. Het gegeven dat de bewegingen van boven naar beneden naarmate de tijd vordert steeds kleiner worden wijst hierop, dat is als het ware de voorbereiding. Vooralsnog dienen we de mogelijkheid van een stijging dus serieus te nemen.

  • De uitbraak is er echter nog niet, laten we morgen daarom ook op de koersontwikkeling ten opzichte van de onderkant van het patroon letten. Breekt de AEX naar beneden uit dan is de wig er niet meer en wordt het beeld dientengevolge anders. Een uitbraak naar beneden is in dit geval gezien het doel van 394,1 niet uit te sluiten.

AEX kwartiergrafiek 040814

  • U ziet de lijnen e en e' ook in de kwartiergrafiek. We kunnen morgen om 09.15u als we de eerste nieuwe candle hebben meteen zien waar we staan ten opzichte van deze lijnen.
  • Wordt lijn e' doorbroken dan kijk ik nog wel wat het verloop wordt ten opzichte van de grijze lijn er net boven en de toppen rond 399,1. Dit alles ligt zo dicht bij elkaar dat ik graag een stijging boven  399,1 zie voordat ik uitga van een herstelbeweging. Bij een doorbraak door 399,1 kan er een test komen van de weerstandslijn 402,2, zoals we in de daggrafiek zagen de onderkant van de rechthoek die afgelopen vrijdag werd afgemaakt.

Resumerend: 

De situatie van dit moment heeft zoals ik vaststelde twee kanten. Aan de ene kant is er de rechthoek in de daggrafiek, een patroon dat ons zegt dat we uit moeten gaan van een daling naar 394,1 of eventueel lager (392,7, 391,8 of 391,3). Daartegenover staat de stand van zaken in de daggrafiek met Bollinger Bands en de wig in de uur- en kwartiergrafiek. Beide zaken zeggen ons dat een herstelbeweging aanstaande is. De uitbraak uit de wig is er echter nog niet, niets is dus zeker. Breekt de AEX naar beneden uit de wig dan wordt dat patroon onbruikbaar en krijgen we de voortzetting naar 394,1 of eventueel lager. Stoot de index daarentegen naar boven uit het patroon en volgt een stijging boven 399,1 dan is de herstelbeweging die aangekondigd wordt door beide technieken er daadwerkelijk. In dat geval kan het van een test komen van de onderkant van de rechthoek, de stippellijn rond 402,2 die dan gezien moet worden als een potentiŽle barriŤre.

En dan nog dit...

Praktisch alle indices staan onder druk de laatste tijd, er is echter een uitzondering. U begrijpt dat ik u die wil laten zien.

  • De Hang Seng index uit Hongkong is afgelopen donderdag met de maandcandle die op die dag werd afgerond naar boven uit een grote rechthoekige driehoek gebroken. Het patroon werd gevormd door het 61,8% Fibonacci niveau van de daling uit de jaren 2007-2009 en de stijgende lijn a. De ontwikkeling betekent normaal gesproken een voortzetting naar boven naar de top uit 2007. Terwijl alle markten dus verschijnselen van topvorming vertonen sturen beleggers in Hongkong aan op een vervolg naar boven. Dit brengt me ertoe om de komende tijd goed te gaan controleren of de uitbraak en de driehoek geldig blijven. Keert de Hang Seng terug onder het 61,8% niveau rond 23.760 dan wordt de uitbraak een valse uitbraak en wordt de driehoek ongeldig. De index gaat dan de indices elders ter wereld achterna en we zouden dan alsnog rekening moeten houden met een daling. Zolang de graadmeter echter boven 23.760 koerst dienen we op grond van de vorige week gezette stap uit te gaan van een voortzetting naar boven. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 4 aug 2014, 19.14u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

4 aug 09.15u: Opening AEX net boven 400 punten

4 aug 10.00u: Daling gevolgd op positieve start

4 aug 11.00u: Door bodem van vrijdag gezakt

KPN: Laatste weken strijd kopers en verkopers

4 aug 12.00u: Piercing line is een bodem geworden

4 aug 14.00u: Met kleine stapjes hoger tijdens lunch

4 aug 15.00u: AEX beweegt momenteel zijwaarts

4 aug 16.00u: Lagere top gevormd in de grafiek

4 aug 17.00u: Index onder bodem van vanmorgen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven