ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 280814

  • Het slot van vandaag lag een kwart procent onder dat van gisteren. De candle die werd gevormd is echter een hammer en dat wil zeggen dat de markt het streven heeft een voortzetting naar boven tot stand te brengen. Een hammer is namelijk een potentiŽle bodem. De candle moet nog wel bevestigd worden, daar is een stijging voor nodig. Morgen moeten we dus kijken of die stijging er komt.

  • De onderkant van de hammer ligt op 410,6, een klein stukje boven het belangrijke niveau 410,4. Daar vinden we de stippellijn door toppen uit juli die afgelopen dinsdag doorbroken werd. De markt is aan het proberen oude weerstand tot nieuwe steun te maken.

  • Zou de AEX onder 410,6 komen dan zou de hammer onbruikbaar worden. Bij een eventuele daling onder 410,4 zou de stippellijn rond 408,8 het volgende aandachtspunt worden. Dat is een niveau waar zowel steun als weerstand heeft gelegen en dus net als 410,4 een grens die in aanmerking komt als mogelijk steunniveau.

AEX daggrafiek BB 280814

  • De daling van vandaag betekende een terugkeer binnen de Bollinger Bands. We hoeven nu geen rekening meer te houden met zo'n terugkeer, want die is al gerealiseerd. Het kan weer alle kanten op.

  • Wat blijft is de analogie met de vorm van het koersverloop uit maart van dit jaar. Dat geeft aan dat een daling mogelijk is. Hard bewijs hiervoor geeft het echter niet, het blijft dus afwachten in hoeverre de gelijkenis met die maand aanhoudt.

AEX uurgrafiek 280814

  • De uurgrafiek biedt een zeer interessant beeld. De AEX keerde vandaag namelijk terug binnen het stijgend trendkanaal m-m'. De uitbraak van afgelopen dinsdag werd hiermee een valse uitbraak. Wordt een uitbraak teruggedraaid dan volgt meestal een beweging in de richting tegenovergesteld aan de uitbraak, dat is kenmerkend voor valse bewegingen. We dienen op grond hiervan rekening te houden met een neerwaarts vervolg. Een daling naar de onderste lijn van het kanaal en een doorbraak van die lijn ligt in situaties als deze in de lijn der verwachting. De AEX zou naar lijn m gaan en daar naar beneden doorheen breken. 

  • Wat het boeiend maakt is dat de markt gezien de hammer in de daggrafiek aan het proberen is een bodem neer te zetten. De twee gegevens zijn strijdig met elkaar. Breekt de beursindex naar boven door lijn m' en de top rond 413,6 dan 'wint' de hammer, want die candle wordt dan daadwerkelijk een bodem. Zakt de graadmeter door 410,6 dan komt er daarentegen toch een daling en dienen we te gaan bekijken wat er rond 410,4, 408,8 en lijn m gebeurt. Daar kan dan immers nog steun liggen.

AEX kwartiergrafiek 280814

  • Amsterdam heeft vandaag alles klaargezet voor een vervolg naar boven. Een doorbraak door lijn q zou namelijk de vorming van een omkeerpatroon veroorzaken, een omgekeerd hoofd en schouders patroon. Het koersverloop van vandaag geeft daarmee de aanzet voor hogere standen.

Resumerend: 

De AEX is een kwart procent gedaald, maar er zijn aanwijzingen voor een voortzetting naar boven. In de daggrafiek staat namelijk een hammer en de kwartiergrafiek bevat een bijna afgerond omkeerpatroon. Dat is af indien lijn q doorbroken wordt, een stijging boven 413,6 zou vervolgens de opwaartse voortzetting bezegelen. De uitbraak van afgelopen dinsdag uit het kanaal m-m' is echter een valse uitbraak geworden. Op een valse beweging naar boven volgt meestal een daling. Dit is dus in tegenspraak met de andere gegevens. Belandt de AEX onder 410,6 dan komt de daling er daadwerkelijk. Steun kan er dan zijn in de buurt van 410,4, 408,8 of lijn m. Als het loopt zoals na een valse uitbraak gewoon is dan zou die lijn naar beneden doorbroken worden. Dit maakt het beeld boeiend. De markt stuurt nog naar boven, terwijl we op grond van de terugkeer in het kanaal een daling moeten verwachten. Dat wordt morgen een interessante dag.

En dan nog dit...

Voor wat de Amerikaanse markten betreft draait het koersverloop vandaag en eventueel morgen slechts om ťťn grens, welke ziet u hieronder.

  • De grens waar ik op doel is de stippellijn rond 1990 in de S&P500 index. De Amerikaanse graadmeter heeft daar vanmiddag steun gevonden en  stijgt nog steeds. Er kan steun liggen bij een voorgaande top en dat kan dan leiden tot een voortzetting naar boven. Voorwaarde hier is dat de S&P500 boven 1990 blijft. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 28 aug 2014, 19.10u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

28 aug 09.15u: Lichte daling, AEX bijna bij lijn m'

28 aug 10.00u: Groene candles na daling onder lijn

28 aug 11.00u: Door korte aanval terug boven lijn

28 aug 12.00u: Verkopers namen het initiatief over

28 aug 14.00u: Bodem AEX neergezet rond 410,6

ASMI: Grens Ä31,45 nog altijd niet blijvend doorbroken

28 aug 15.00u: Herstel index het afgelopen uur

28 aug 16.00u: Nog steun bij onderkant van patroon

28 aug 17.00u: AEX na uitbraak meteen omhoog

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven