ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 190814

  • De aandelenmarkt begon vanmorgen met een sprong naar boven. Er ontstond een gap tussen de candle van vandaag en die van gisteren. Dit gap bleef open omdat er vanaf half tien steun lag rond de snel doorbroken grens 401,9. Elke daling die zich voordeed werd daar op een zeer efficiŽnte wijze opgevangen. Op deze manier werd vanmorgen voorkomen dat de graadmeter terugkeerde naar het gap. Het is tegenwoordig de gebruikelijke tactiek na de realisatie van snelle stijgingen, de koerswinst wordt onverwijld verdedigd. Er wordt direct een vloertje onder de AEX gelegd. De op 401,9 kopende partijen werden in de middag vervolgens beloond toen er zich na goede Amerikaanse woningbouwcijfers een vervolg naar boven voordeed.

  • De AEX bereikte op 0,3 punt na het 50% Fibonacci niveau rond 404, het eerstvolgende potentiŽle weerstandsniveau. Dat zouden we morgen eventueel nog kunnen bereiken, als de Amerikaanse indices tenminste blijven liggen of doorstijgen. Zou de grens 404 uitgenomen worden dan wordt het 61,8% niveau rond 407,8 het volgende doel.

AEX daggrafiek BB 190814

  • De situatie in de daggrafiek met Bollinger Bands is er vandaag sterker op geworden. De AEX is namelijk door de middellijn gebroken, waardoor er in principe ruimte is voor een vervolg naar de bovenste lijn van deze banden. Een voorbeeld ziet u links in de grafiek. Het koersverloop in maart van dit jaar vertoont namelijk veel gelijkenis met dat van deze maand.

AEX uurgrafiek 190814

  • De laatste candle in de uurgrafiek is een inverted hammer en dat laat enige ruimte voor de veronderstelling dat er een top gaat ontstaan. Een inverted hammer is namelijk een potentieel toppatroon. Het moet echter nog wel bevestigd worden als top, daarop is morgenochtend het wachten.

  • Het hoogste punt van de inverted hammer is 403,7. Wordt dat punt gepasseerd dan komt er een voortzetting naar 404 of hoger.

AEX kwartiergrafiek 190814

  • In de kwartiergrafiek ziet u hoe vandaag voorkomen werd dat de AEX terugviel naar het gap dat tussen 400,2 en 400,8 werd gevormd. Er lag vanaf 09.30u steun bij de met de tweede candle uitgenomen grens 401,9. De graadmeter werd boven dat niveau gehouden, daar werd op een effectieve wijze op gestuurd. Het mocht wat kosten. Het kan morgen overigens toch nog van een terugkeer naar 400,2 komen, het gap kan eventueel alsnog gesloten worden. De AEX zal dan achtereenvolgens door lijn l, 401,9 en 400,8 moeten zakken.

Resumerend: 

De AEX steeg vanmorgen meteen, waarbij een gap ontstond en kort na de opening de grens 401,9 werd uitgenomen. Die grens werd vervolgens dermate goed verdedigd dat het niet van een terugkeer naar het gap kwam. Wellicht gebeurt dat morgen nog, als we door lijn l, 401,9 en 400,9 zouden zakken. Dat zou namelijk een daling naar 400,2 of lager geven. Het kan van een daling komen, want er staat een inverted hammer in de uurgrafiek en dat is een potentieel toppatroon. De trend is echter naar boven gericht. Wordt het hoogste punt 403,7 van de inverted hammer gepasseerd dan komt er een vervolg naar 404 of hoger. Het volgende doel bij een eventuele doorbraak door 404 zou 407,8 zijn.

En dan nog dit...

Afgelopen vrijdag vertelde ik u over het koersverloop van de DAX, het ging over de uitbraak naar beneden uit een stijgende wig die op die dag tot stand kwam. Stijgingen van gisteren en vandaag hebben het beeld echter geheel veranderd, daarom bespreek ik de DAX vanavond opnieuw.

  • De stijgende wig is verwijderd uit de grafiek. De DAX braker namelijk naar boven doorheen en dat past niet bij dit patroon. Ik was dus gedwongen om naar nadere aanwijzingen te zoeken. Die heb ik onder andere gevonden in de lijnen q en q'. Deze lijnen vormen samen een vlag in ontwikkeling. Dit zal niet zijn wat partijen die voor de stijging zorgden voor ogen staat. Op deze vlag kan namelijk alsnog een voortzetting naar beneden volgen, en wel als het patroon wordt afgerond met een uitbraak naar beneden. 
  • Een tweede aanwijzing is het 38,2% niveau van de daling 10050-8903 dat vandaag werd bereikt. Dit is een potentieel weerstandsniveau. De kans is dus aanwezig dat de DAX vanaf dit punt een daling inzet en de vlag vervolgens afrond met een uitbraak naar beneden.
  • Stijgt de DAX toch dan kan lijn q' weerstand vormen. De vlag zou ongeldig en dus onbruikbaar worden zou er een doorbraak door lijn q' tot stand komen. Weerstand naar boven zou er dan verder kunnen zijn rond 9476 (50%), lijn h, 9612 (61,8%) en 9720. U ziet, er zijn nogal wat hindernissen te nemen wil de DAX in veilige wateren geraken. 
  • Vooralsnog is er gezien de weerstand bij het 38,2% niveau en de potentiŽle vlag in de grafiek evenwel aanleiding om ondanks de twee winstdagen toch nog rekening te blijven houden met een naar beneden gericht vervolg. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 19 aug 2014, 19.17u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

19 aug 09.15u: Kopende partijen meteen in aanval

19 aug 10.00u: Doorbroken grens meteen verdedigd

19 aug 11.00u: Vloertje 401,9 is nog steeds intact

19 aug 12.00u: Koersverloop min of meer stilgelegd

19 aug 14.00u: Steunniveau nog steeds ongebroken

19 aug 15.00u: Hogere bodem na Amerikaanse cijfers

Aperam: Sinds begin augustus bezig aan correctie

19 aug 16.00u: Opwaartse beweging in AEX-index

19 aug 17.00u: Beursgraadmeter weer wat hoger

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven