ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 290414

  • Verrassend, dat is voor mij de juiste kwalificatie voor het koersverloop van vandaag. In de daggrafiek ontstond vorige week de vlag v-t, waarop een voortzetting naar beneden het meest voor de hand lag. Een vlag is namelijk een voortzettingspatroon. Gaat er een daling aan vooraf dan betekent de vorming van het patroon over het algemeen dan ook een voortzetting naar beneden. De sterke stijging van vandaag van 1,2% viel voor mij vandaag dan ook compleet uit de lucht, dat zal ik niet onder stoelen of banken steken. Het maakt een vervolg naar beneden in één klap onzeker, het toont juist dat de markt aanstuurt op een voortzetting naar boven. Weerstand kan er nog liggen bij het hoogste punt van de vlag, 399,4. Een doorbraak door dat punt zou een overwinning voor het kopende deel van de markt zijn, want dan zou de omslag ten opzichte van de vlag compleet zijn. Het is dus zaak om te kijken of onze markt die stap zet.

AEX daggrafiek BB 290414

  • Het is tevens zaak om te volgen of de middellijn van de Bollinger Bands al dan niet doorbroken wordt. De index kan zolang dat niet is gebeurd namelijk alsnog naar beneden.

AEX uurgrafiek 290414

  • In de uurgrafiek ziet u rond 399 en 401,2 stippellijnen die weerstand kunnen vormen. De top van 24 april rond 399,4 zagen we al in de daggrafiek, het is een belangrijke barrière. De magenta stippellijnen rond 399,9 en 401,9 zijn eveneens potentiële weerstandsniveaus. Het zijn Fibonacci niveaus van de daling 408,4 - 391,3 die we kunnen gebruiken om in te schatten of een terugkeer naar 408,4 waarschijnlijk wordt. Dat is namelijk het geval mocht het 61,8% niveau rond 401,9 uitgenomen worden.

AEX kwartiergrafiek 290414

  • De beweging naar boven is intact zolang de AEX boven lijn d koerst. Komt het van een daling onder lijn d en de start van een correctie dan ga ik in mijn updates over tot de bepaling van mogelijke steunniveaus. Dat wil ik op dit moment nog niet doen omdat er geen top is gezet.

Resumerend: 

Het Damrak kende een voor mij verrassend sterke dag waarin de markt met een winst van 1,2% het technische beeld op zijn kop zette. Weerstand kan er nu achtereenvolgens nog zijn rond 399, 399,4, 399,9, 401,2 en 401,9. Dit zijn punten waar een top neergezet kan worden. Een doorbraak door 401,9 zou de omslag van vandaag compleet maken, dat zou namelijk een stijging naar 408,4 of hoger aannemelijk maken. In de kwartiergrafiek speelt de stijgende lijn d een rol, de beweging naar boven is intact zolang de AEX boven deze lijn staat. Bij een daling eronder en de start van een correctie op de stijging van vandaag bepaal ik de mogelijke steunniveaus, iets dat ik op dit moment nog niet wil doen omdat er geen top in die grafiek staat.

En dan nog dit...

Het belangrijkste koersverloop van vandaag is dat van de Dow Jones, dat zal ik u laten zien aan de hand van de daggrafiek van die index.

  • Kijkt u naar het koersverloop van de Dow Jones dan ziet u meteen waar het om gaat. De index nadert de stippellijn rond 16590 en de top van begin april daar net boven op 16632. Dit zijn de niveaus waar het vandaag of de komende dagen om draait. Worden die namelijk doorbroken dan betekent dat een aankomend nieuw hoogste punt aller tijden voor deze index. 
  • De kans dat de top rond 16632 uitgenomen wordt is zonder meer aanwezig. Er zijn voorafgaand aan de stijging namelijk een paar bodems ontstaan op ongeveer hetzelfde niveau. Dit zou vroeger in de vorming van een hoofd en schouders patroon hebben geresulteerd. Dat is tegenwoordig anders. Zoals u in februari 2013 in mijn column met de titel Niet afgeronde patronen heeft kunnen lezen volgt tegenwoordig meestal een stijging boven het vermeende hoofd, waardoor het patroon niet meer ontstaat en een voortzetting naar boven wordt afgedwongen. Het punt dat theoretisch nog het hoofd zou kunnen worden ligt in deze grafiek op 16632. Dat is daarom het niveau waar de Dow naar onderweg is, het niveau dat moet worden doorbroken om de vorming van een toppatroon te voorkomen. Dit is wat kopende partijen in de Verenigde Staten momenteel drijft. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 29 apr 2014, 18.59u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

29 apr 09.15u: Bodempatroon af in kwartiergrafiek

29 apr 10.00u: Patroon door een daling ongeldig

29 apr 11.00u: Een dalende wig in ontwikkeling

29 apr 12.00u: Dalende wig afgerond met uitbraak

29 apr 14.00u: Vakkundig handelen door kopers

29 apr 15.00u: Wigvorm in koersverloop van AEX

29 apr 16.00u: Verbazingwekkend sterk koersverloop

29 apr 17.00u: Koopbereidheid markt is nog groot

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven