ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 230913

  • Het is niet mijn gewoonte om mijn analyse op maandagavond met een weekgrafiek te starten, maar daar wijk ik vandaag van af. Ik ben namelijk twee weken afwezig geweest en wil het grotere plaatje daarom vandaag meenemen. Dat grotere plaatje is dat de AEX vorige week door de augustustop is gebroken, maar dat door een daling die daarop volgde momenteel de wig m-n in ontwikkeling is. De meest voorkomende ontwikkeling bij een patroon als dit is die van een uitbraak naar beneden. Daarom dienen we rekening te houden met een daling naar en onder lijn m. 

  • Verder omhoog zal de AEX-index alleen gaan bij een uitbraak naar boven uit de wig, dus naar boven door lijn n. Dit is de minder waarschijnlijke ontwikkeling, maar desalniettemin wel mogelijk. We dienen de komende tijd daarom zowel de koersontwikkeling ten opzichte van lijn m in de gaten te houden, als die ten opzichte van lijn n.

AEX daggrafiek 230913

  • Om de stappen ten opzichte van beide lijnen te kunnen volgen heb ik deze overgenomen in de daggrafiek. U ziet dat we momenteel precies tussen lijn m en n staan. Het kan dus nog alle kanten op, al is een daling naar en onder lijn m bij dit patroon de meest aannemelijke toekomstige ontwikkeling.

AEX daggrafiek BB 230913

  • De trend in de daggrafiek met Bollinger Bands is omhoog gericht, iets dat zo blijft zolang de AEX boven de middellijn van deze indicator koerst. De graadmeter kan vanuit dit perspectief dus nog verder omhoog.

AEX uurgrafiek 230913

  • Steun lag er vanmiddag rond 378,5, een niveau waar op 17 september jongstleden al steun lag. De beursgraadmeter kan in theorie oplopen vanaf dit niveau.

  • Om mogelijke doelen te hebben bij een daling onder 378,5 plaatste ik Fibonacci lijnen over de stijging 362,3 - 385,9. Punten waar de index naar toe zou kunnen gaan zijn 376,9 (38,2%), 374,1 (50%) of 371,3 (61,8%). 

  • Bij een eventuele daling naar 376,9 of lager zou het deel van het gap dat op de 17e ontstond alsnog overbrugd worden. Dat speelt echter geen rol meer. Omdat de posities rond dat overgeslagen gebied na een week allang aangepast zullen zijn kan namelijk niet meer met enige zekerheid gezegd worden dat het gap nog geheel gesloten gaat worden. Het zijn immers openstaande posities die voor de aantrekkingskracht van een gap zorgen en je mag veronderstellen dat die ten opzichte van een week geleden inmiddels gewijzigd zijn.

AEX kwartiergrafiek 230913

  • In de kwartiergrafiek staan Fibonacci lijnen over de daling 383,2 - 378,2. Gaat de index naar boven dan kan er weerstand liggen bij 380,2 (38,2%), 380,8 (50%) of 381,4 (61,8%). Verder naar boven kijk ik pas mocht het koersverloop dat noodzakelijk maken.

Resumerend: 

De AEX brak vorige week door de top uit augustus, maar dat vormt zoals we zagen geen garantie voor een vervolg naar boven. Er staat namelijk een wig in de weekgrafiek, de formatie m-n, een patroon dat over het algemeen in een daling resulteert. Een uitbraak naar beneden is het meest waarschijnlijk, al houd ik voor alle zekerheid ook het verloop ten opzichte van de bovenkant van de wig in de gaten. Een uitbraak naar boven zou namelijk een voortzetting naar boven inhouden. Voor de korte termijn kijk ik eerst of we boven 378,5 blijven of niet. Komen we daaronder dan gaat de AEX naar 376,9, 374,1 of 371,3, drie mogelijke steunniveaus. In de grenzen 380,2, 380,8 en 381,4 hebben we de eerste potentiële weerstandsniveaus mocht de beursgraadmeter morgen daarentegen oplopen.

En dan nog dit...

De oorzaak van de doorbraak van de AEX van vorige week was het nieuws dat de FED nog geen gas terugneemt bij het aankopen van obligaties. Bijzonder is dat de reactie in de VS minder dudielijk was. Ik neem u mee naar de weekgrafiek van de Dow Jones.

  • In deze grafiek is vorige week een inverted hammer gevormd, een potentieel toppatroon waarvan deze week moet blijken of het bevestigd wordt. Verder is er sprake van een licht stijgend kanaal, het patroon b-b'. Verder omhoog gaat de Dow als er een uitbraak naar boven wordt gerealiseerd, vooralsnog is gezien de inverted hammer een daling naar de onderkant van het kanaal echter een reële optie. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 23 sep 2013, 19.05u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

23 sep 09.15u: Wig na doorbraak van vorige week

23 sep 10.00u: Bodem bij het slot van donderdag

23 sep 11.00u: Korte termijn top bij 76,4% niveau

23 sep 12.00u: Bijna terug bij bodem van vanmorgen

23 sep 14.00u: Door bodem van vanochtend gezakt

23 sep 15.00u: Geen verandering het afgelopen uur

Kentering Baltic Dry (column voor beursplaza.nl)

23 sep 16.00u: AEX bij bodem afgelopen woensdag

23 sep 17.00u: Index verder gedaald naar 378,5

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven